Expoziție Fellini, EducaTIFF, concerte și teatru la Muzeul de Artă
https://www.ziarulmetropolis.ro/expozitie-fellini-educatiff-concerte-si-teatru-la-muzeul-de-arta/

Muzeul de Artă din Cluj-Napoca devine unul dintre cele mai animate spaţii ale TIFF, la cea de 19-a ediţie (31 iulie – 9 august).

Un articol de Petre Ivan|24 iulie 2020

Cu un program ce începe dimineața, la 10.00, și se întinde până noaptea târziu, muzeul găzduiește proiecțiile EducaTIFF pentru copii și adolescenți, expoziții, concerte, spectacole de teatru. Programul complet este disponibil pe https://tiff.ro/programTIFF2020, iar biletele pot fi achiziționate de pe tiff.eventbook.ro și, în curând, de pe TIFF Official App.  

EducaTIFF debutează sâmbătă, 1 august, și timp de 7 zile va avea în program de vizionări matinale cu filme destinate copiilor și adolescenților. Pe ecranul LED din curtea Muzeului de Artă, de la ora 10:00, tinerii sunt așteptați să descopere o selecție de 7 lungmetraje și un scurtmetraj, fiecare având la final rezervată o secțiune de discuții libere. Recomandările pentru cei mai mici spectatori (7-13 ani) includ Clubul copiilor urâți (Olanda) un film de acțiune plasat în viitor, o lecție despre discriminare, Tânăra Juliette, un film despre perioada de pubertate, cu transformările și provocările ei, și o dimineață rezervată redescoperirii animației românești cu scurtmetrajul Opinci, urmat de Călătoria fantastică a Maronei.

Adolescenții pot reflecta asupra perioadei de izolare cu Întuneric sau rezona cu aventurile a doi frați din În gura leului. Diva Finlandei le este dedicat tot lor, un film despre bullying, așteptări irealiste și încredere în sine. Detalii despre filme: https://tiff.ro/educatiff/filme 

Imagini inedite cu Fellini

Cinci expoziții pot fi vizitate la Muzeul de Artă, pe toată perioada festivalului. În anul centenar Federico Fellini, personalitatea acestuia este reflectată la TIFF, pe lângă retrospectiva de filme, și de Lights on! Fellini’s 8 ½, expoziția de fotografii inedite din colecția Maraldi, realizate de Paul Ronald pe platourile de filmare ale capodoperei regizorului italian. Organizată de Centro Cinema Città di Cesena, Regione Emilia Romagna, cu sprijinul Camerei de Comerț Italiană pentru România și Consulatului onorific al Republicii Italiene la Cluj-Napoca, expoziția ne dezvăluie momentele unice ce se petrec în spatele camerei de filmat, cu un Marcello Mastroianni seducător și îndrăzneața Claudia Cardinale în prim plan, alături de Fellini. 

Pandemia COVID-19 este tema principală a două expoziții, Artiști împreună și Jurnal de pandemie, în care artiști din țară și străinătate oferă reflecții imediate asupra perioadei de criză prin care trecem. FAR | 12 Fotografi de Arhitectură din România propune o incursiune generoasă în dimensiunea fotografiei arhitecturale, un domeniu emergent în spațiul românesc, în timp ce „Călătorie în lumea lui Dem” e șansa (re)descoperirii unui pionier al fimului de animație românesc. Mulțumită eforturilor de recuperare a operei sale, inițiate de platforma Dem Creativ, planșe originale din filmul de animație Capra cu trei iezi, lucrări de artă plastică, desene, ilustrații, fotografii pot fi văzute acum de public. Fragmente din animații și imagini filmate de Dem Demetrescu în perioada 1936-1939 sunt înglobate în România etnografică. Restituiri Dem Demetrescu, cine-concertul susținut de Irina Margareta Nistor & Foley’Ala miercuri, 5 august, ora 19:00, în curtea Muzeului de Artă. 

Concerte cu intrare liberă

Vița de Vie în corzi Live@Awake este înregistrarea unei reprezentaţii speciale din cadrul Festivalului Awake 2018, când trupa a concertat cu Filarmonica de Stat Târgu Mureş, și care se va proiecta pe 4 august. Koszika & The HotShots mixează genuri ca bossa nova cu folclor unguresc, ritmuri de mahala cu swing, toate presărate cu acorduri jazzy şi ritmuri funky, într-un concert ce va avea loc pe 5 august. Pe 6 august, trupa Essential Notes vine cu jazz modern, iar Uncut Live, un proiect al Greenpeace și Isobar România, aduce sunetele pădurilor virgine în mijlocul orașului, pe 7 august. Despre concerte ce nu au mai putut avea loc vedem în Festival (No Festival), documentarul realizat de echipa Electric Castle pentru a marca absența festivalului în acest an, din cauza pandemiei. Evenimente cu intrare liberă, în limita locurilor disponibile, pe baza unui bilet cu valoare zero.

O întâlnire între trupa de teatru Reactor și publicul TIFF e programată duminică, 2 august, și joi, 6 august. Jucat live, dar transmis pentru public pe ecranul din curtea Muzeului de Artă, Exeunt, în regia lui Bobi Pricop, este un videopoem performativ creat în perioada carantinei și propune o redescoperire a lumii din singurătate. Actorii se vor afla alături de spectatori la final.

Numărul locurilor este limitat la toate evenimentele TIFF, pentru a se respecta restricțiile impuse de autorități. Măsurile de siguranță vor fi obligatorii pentru public, invitați și echipă.

Program: https://tiff.ro/programTIFF2020

Bilete: tiff.eventbook.ro  

Locațiile TIFF: https://tiff.ro/locatii/tiff

31
/01
/24

În februarie, pe HBO Max ai conținut nou de urmărit în fiecare zi a lunii! Cu 29 de titluri noi, este la alegerea ta dacă vrei să urmărești cele mai noi filme, seriale, documentare, animații de pe HBO Max sau, de ce nu, să te pui la curent cu altele dintre sutele de titluri care sunt deja pe platformă.

30
/01
/24

În luna februarie, „Noaptea Albă a Filmului Românesc” este dedicată unui apreciat cineast, reprezentant al Noului Val în cinematografie: Cătălin Mitulescu regizor, scenarist şi producător. TVR Cultural, TVR Internațional și TVR Moldova invită telespectatorii în noaptea de sâmbătă, 3 spre 4 februarie, la un maraton cinematografic alături cele mai reprezentative şi premiate creaţii semnate de Cătălin Mitulescu.

29
/01
/24

Vika este un DJ carismatic în vârstă de 84 de ani și o adevărată vedetă a a scenei clubbingului din Varșovia. Confruntându-se cu trecerea timpului, Vika este de părere că vârsta este doar un număr și îi inspiră pe cei din jurul ei să își trăiască viața la maxim. Documentarul „Vika!” Este disponibil pe HBO Max.

29
/01
/24

Într-o lume și o industrie care se schimbă extrem de rapid, un renumit cineast italian, autor de modă veche, caută sens în filmele pe care le face, în dragoste, precum și în politică. Din 2 februarie, Un viitor luminos/ Il sol dell’avvenire, noul film al lui Nanni Moretti, o comedie care critică modul de a face filme al platformelor de streaming și apără viitorul cinematografului, are premiera în cinema, distribuit de Independența Film.

26
/01
/24

Survolând șansa și neșansa unei relații nemenite, de la aceeași distanță calculată care marchează și ruptura finală dintre cei doi protagoniști, debutul în lungmetraj a lui Celine Song, „Past Lives” dezbate în compoziții corecte, dar niciodată riscante, un „ce-ar fi fost dacă?” venit la 24 de ani de la ultima întâlnire.

25
/01
/24

Sfârșitul sec.XIX, un sat dezbinat de bârfe, certuri și lupta pentru pământ. Frumoasa Jagna, o tânără de 19 ani, un spirit liber ce iese din tiparele comunității, devine centrul atenției în momentul în care familia o obligă să se căsătorească cu Boryna, un moșier văduv, influent și bogat.

24
/01
/24

Despre “Klaus & Barroso” – ce a fost asta, frate Bogdan Theodor Olteanu? Acum, pe bune? Ce a fost asta? M-ai pus într-o situație tare complicată. Dar, vorba cântecului: “Frate, frate, la bine și la greu”, scrie Vasile Ernu, despre cel mai discutat film românesc din această lună.

23
/01
/24

CRONICĂ DE FILM În noul său lungmetraj, “Familiar” (2023), Călin Peter Netzer pare că încearcă să reia formula de succes din “Poziţia copilului” (2013), filmul cu care a câştigat Ursul de Aur la Berlinale.

19
/01
/24

Warner TV dedică duminicile lunii februarie filmelor de basm, povești fantastice live action și animate, ecranizări și narațiuni originale lansate pe parcursul ultimelor nouă decenii.

19
/01
/24

Producția este adaptarea live-action a îndrăgitului serial de animație și urmărește aventurile lui Aang, tânărul avatar, în încercarea de a stăpâni cele patru elemente (Apă, Pământ, Foc, Aer), pentru a reinstaura echilibrul într-o lume amenințată de înfricoșătoarea Națiune a Focului. Serialul va avea premiera globală pe 22 februarie 2024, doar pe Netflix.

18
/01
/24

CRONICĂ DE FILM Bizară, dar şi simptomatică decizia realizatorilor filmului "Klaus & Barroso" de a semna cu "regie colectivă", nenumită. Asta ar putea sugera că toţi cei trei scenarişti - Adrian Nicolae, Cosmin "Micutzu" Nedelcu şi Bogdan Theodor Olteanu -, dintre care primii doi sunt şi actori în roluri centrale, s-au ocupat de regie.