Expoziție Irinei Dumitrașcu Măgurean, în cadrul festivalului internațional Expolaroid
https://www.ziarulmetropolis.ro/expozitie-irinei-dumitrascu-magurean-in-cadrul-festivalului-international-expolaroid/

Atelierul artistei Irina Dumitraşcu Măgurean – Atelier Irina M. din incinta Fabricii de Pensule Cluj-Napoca a găzduit vineri, 1 aprilie, vernisajul expoziţiei de fotografii polaroid intitulată „8/3”. Evenimentul a făcut parte din festivalul internaţional Expolaroid. 

Un articol de Liliana Matei|3 aprilie 2016

Inițiat în Nantes, Franța în 2013, Expolaroid (www.expolaroid.com) este un festival internațional care, în fiecare an, dedică întreaga lună aprilie punerii în lumină a fotografiei instantanee și a utilizărilor acesteia. Expolaroid dorește să încurajeze utilizarea polaroidului și a filmului instantaneu. Mesajul este simplu: în practică, în utilizarea sa, fotografia instantanee este accesibilă, gestionabilă și populară.

În cadrul expoziției “8/3” – intitulată astfel pentru că cei 8 metri liniari ai pereților din Atelier Irina M. sunt împărțiți în trei expoziții semnate de trei artiști, Irina Dumitrașcu Măgurean își propune ca, prin intermediul unei instalații, să prezinte imagini ca entități de sine stătătoare, însă unite între ele în cadrul unei constelații speciale. “Fotografia prinde propria ei viață, fiind limitată de marginile ei și de imaginația privitorului. Marginile dau imaginii forma circulară care sugerează forma pământului, a planetelor în general. Planetele – locurile unde se desfășoară viața, existența, unde este punctul de început și punctul de sfârșit”, detaliază artistul vizual Irina Dumitrașcu Măgurean.

“Fiecare din fotografiile expuse constituie universul său propriu unde ia naștere existența imaginii odată cu atingerea/contactul cu privirea spectatorului”, punctează Irina Dumitrașcu Măgurean. În contextul expoziției, artista vorbește despre cerc ca fiind forma care închide/separă interiorul de exterior, iar viața din interiorul imaginii, statică (prin însuși statutul său de imagine), dar dinamică prin ce reprezintă este una separată și de sine stătătoare față de viața exterioară, dinamică în totalitate.

Preferința Irinei Dumitrașcu Măgurean pentru polaroid s-a conturat încă de la începuturile carierei sale. „Polaroidul are un alt farmec, e mai intim, mai apropiat de tine, e un obiect. Îl iei în mânӑ, îl priveşti, rezonezi cu el altfel decât cu o fotografie “normalӑ”. În plus, dimensiunea lui te face sӑ o priveşti de aproape şi nu de la distanţӑ”, punctează Irina. “Oferӑ unicitate. E un moment unic, irepetabil. Trebuie să fii sigur de concept, de luminӑ şi de tehnicӑ. La fotografia pe film, pânӑ la urmӑ rӑmâne negativul. La Polaroid nu mai ai o a doua şansă”, detaliază artista.

Alături de Irina Dumitrașcu Măgurean, în cadrul “8/3” vor expune Andrei Budescu și Dan Tămaș.

INFO

Expoziția va putea fi vizitată până în 30 aprilie, de luni până vineri, între orele 16 și 20, la Atelier Irina M din incinta Fabricii de Pensule, etaj IV, strada Henri Barbusse, nr. 59-61, Cluj-Napoca.

Irina Dumitrașcu Măgurean trăiește și creează în Cluj-Napoca.  Predă la la Universitatea de Artă și Design Cluj-Napoca și este membru al Federației Galeriilor și Artiștilor din Fabrica de Pensule. Irina a studiat ca bursier în Berlin, Praga, Salzburg și Budapesta. Între expozițiile ei se numără “Zooming” – Berliner Liste, Berlin, “Retratos de Natureza Rumena em Lisboa”, la Muzeul Apei, Lisabona, cu sprijinul ICR, “De aproape” – împreună cu Rie Kuroda (Berlin/Tokyo), Fabrica de Pensule, Cluj-Napoca, „Intro” – instalație, Fabrica de Pensule, Cluj-Napoca.

13
/11
/20

Fabrica de Pensule alături de Spațiul de Artă Contemporană MAGMA deschid primul moment din setul de expoziții dedicate sectorului emergent al scenei de arte vizuale din România, parte a proiectului "Future Perfect / Viitor Anterior", în data de 13 noiembrie 2020, printr-un tur ghidat online care se va desfășura pe pagina de Facebook a Fabricii de Pensule.

12
/11
/20

La Muzeul Național al Țăranului Român,  sâmbătă, 14 noiembrie 2020, publicul este așteptat la evenimentul intitulat Noaptea Europeană a Muzeelor. Cu această ocazie se pot vizita trei expoziții temporare. Organizatorii au pregătit, de asemenea, o proiecție în aer liber. Anul acesta, expoziția permanentă va fi închisă, deoarece clădirea monument istoric din Șoseaua Kiseleff nu a […]

02
/11
/20

Asociația Culturală Control N lansează ACSINTE.100, parte a programului educațional cu același titlu, un album virtual cu fotografii de Costică Acsinte însoțite de clipuri audio și video ce invită publicul tânăr în România anilor 1920 - 1960.

28
/10
/20

Astăzi, 28 octombrie, de ziua de naștere a pictoriței basarabene Valentina Rusu Ciobanu (100 de ani), Asociația pentru cultură și arte ARBOR lansează în premieră producțiile multimedia #100VRC Valentina Rusu Ciobanu: viața și opera și VRC Atelier ’85, atelierul artistei din anul 1985, reconstituit în realitate virtuală.

27
/10
/20

Arta urbană este în jurul nostru, de cele mai multe ori este necesar doar să ne ridicăm privirea şi vom observa diferite forme de artă. Observăm de la stencils, la stickere, la graffiti şi instalaţii stradale, cât şi una dintre cele mai perisabile forme de artă urbană, cea realizată în cretă. Un articol de Mihaela Ion.