Expoziție Irinei Dumitrașcu Măgurean, în cadrul festivalului internațional Expolaroid
https://www.ziarulmetropolis.ro/expozitie-irinei-dumitrascu-magurean-in-cadrul-festivalului-international-expolaroid/

Atelierul artistei Irina Dumitraşcu Măgurean – Atelier Irina M. din incinta Fabricii de Pensule Cluj-Napoca a găzduit vineri, 1 aprilie, vernisajul expoziţiei de fotografii polaroid intitulată „8/3”. Evenimentul a făcut parte din festivalul internaţional Expolaroid. 

Un articol de Liliana Matei|3 aprilie 2016

Inițiat în Nantes, Franța în 2013, Expolaroid (www.expolaroid.com) este un festival internațional care, în fiecare an, dedică întreaga lună aprilie punerii în lumină a fotografiei instantanee și a utilizărilor acesteia. Expolaroid dorește să încurajeze utilizarea polaroidului și a filmului instantaneu. Mesajul este simplu: în practică, în utilizarea sa, fotografia instantanee este accesibilă, gestionabilă și populară.

În cadrul expoziției “8/3” – intitulată astfel pentru că cei 8 metri liniari ai pereților din Atelier Irina M. sunt împărțiți în trei expoziții semnate de trei artiști, Irina Dumitrașcu Măgurean își propune ca, prin intermediul unei instalații, să prezinte imagini ca entități de sine stătătoare, însă unite între ele în cadrul unei constelații speciale. “Fotografia prinde propria ei viață, fiind limitată de marginile ei și de imaginația privitorului. Marginile dau imaginii forma circulară care sugerează forma pământului, a planetelor în general. Planetele – locurile unde se desfășoară viața, existența, unde este punctul de început și punctul de sfârșit”, detaliază artistul vizual Irina Dumitrașcu Măgurean.

“Fiecare din fotografiile expuse constituie universul său propriu unde ia naștere existența imaginii odată cu atingerea/contactul cu privirea spectatorului”, punctează Irina Dumitrașcu Măgurean. În contextul expoziției, artista vorbește despre cerc ca fiind forma care închide/separă interiorul de exterior, iar viața din interiorul imaginii, statică (prin însuși statutul său de imagine), dar dinamică prin ce reprezintă este una separată și de sine stătătoare față de viața exterioară, dinamică în totalitate.

Preferința Irinei Dumitrașcu Măgurean pentru polaroid s-a conturat încă de la începuturile carierei sale. „Polaroidul are un alt farmec, e mai intim, mai apropiat de tine, e un obiect. Îl iei în mânӑ, îl priveşti, rezonezi cu el altfel decât cu o fotografie “normalӑ”. În plus, dimensiunea lui te face sӑ o priveşti de aproape şi nu de la distanţӑ”, punctează Irina. “Oferӑ unicitate. E un moment unic, irepetabil. Trebuie să fii sigur de concept, de luminӑ şi de tehnicӑ. La fotografia pe film, pânӑ la urmӑ rӑmâne negativul. La Polaroid nu mai ai o a doua şansă”, detaliază artista.

Alături de Irina Dumitrașcu Măgurean, în cadrul “8/3” vor expune Andrei Budescu și Dan Tămaș.

INFO

Expoziția va putea fi vizitată până în 30 aprilie, de luni până vineri, între orele 16 și 20, la Atelier Irina M din incinta Fabricii de Pensule, etaj IV, strada Henri Barbusse, nr. 59-61, Cluj-Napoca.

Irina Dumitrașcu Măgurean trăiește și creează în Cluj-Napoca.  Predă la la Universitatea de Artă și Design Cluj-Napoca și este membru al Federației Galeriilor și Artiștilor din Fabrica de Pensule. Irina a studiat ca bursier în Berlin, Praga, Salzburg și Budapesta. Între expozițiile ei se numără “Zooming” – Berliner Liste, Berlin, “Retratos de Natureza Rumena em Lisboa”, la Muzeul Apei, Lisabona, cu sprijinul ICR, “De aproape” – împreună cu Rie Kuroda (Berlin/Tokyo), Fabrica de Pensule, Cluj-Napoca, „Intro” – instalație, Fabrica de Pensule, Cluj-Napoca.

19
/09
/19

Joi, 19 septembrie, începe la Sfântu Gheorghe (Covasna) Festivalul de Arte Contemporane pulzArt, un prilej foarte bun pentru cei care nu și-au făcut încă planuri pentru weekend să își facă spontan o bucurie. Frumusețea locului și a împrejurimilor este completată de pulzArt, un festival care oferă șansa iubitorilor de artă și frumos de a veni în contact cu ce mai e nou, care sunt formele de exprimare artistică la zi, care sunt tendințele în diferite domenii artistice și ce îndrăgește publicul de afară. 

16
/09
/19

Românii iubesc arta, dar de la distanță. Peste 7 din 10 adulți români regretă că nu și-au dezvoltat pasiunile artistice din copilărie, deși consideră că ar fi putut să le transforme într-o meserie, conform unui studiu național realizat  pe un eșantion reprezentativ de peste 1.400 de persoane. Motivul care i-a determinat să renunțe la pasiunea lor este de natură financiară.

02
/09
/19

"Știți ceva? Dat fiind că, așa am citit, Facebook-ul e un drog, iar eu am nevoie de o doză nouă, vin încă de săptămâna asta cu un nou artist pe-aici. Nu de alta, dar curând începe FILIT, iar zidul meu virtual va trebui să facă față cu brio evenimentului. Așa încât poftim ce-mi vine să zic acum: IRLO. Adică acel IRLO pe care mai toată lumea îl cunoaște ca muralist, cum îi place (și) lui să-și spună." - Lucian Dan Teodorovici

26
/08
/19

Artistul spaniol Lidó Rico vine în premieră la București, pe 4 septembrie 2019 pentru a deschide expoziția Brain inside(out) la Galeriile Carol, începând cu ora 18.00. Sculpturile lui Lidó Rico au la bază studii neurologice amănunțite, expuse în întreaga lume, lucrările sale au stat alături de cele ale lui Damien Hirst.

26
/08
/19

"Du-te! Îmbrăţişează Columna infinirii cu palmele mâinilor deschise. Apoi, înălţându-ţi ochii, priveşte-o şi vei cunoaşte, astfel, într-adevăr, sinele cerului." - Constantin Brâncuși. Turnată în fontă în septembrie 1937 la Atelierele Centrale din Petroșani, Coloana (cu o înălțime de 29, 35 metri) a fost inaugurată la 27 octombrie 1938.

21
/08
/19

„Cultura de masă în Epoca de Aur - Cîntarea României & Cenaclul Flacăra” este un proiect de cercetare ce prezintă și analizează politicile culturale din perioada lui Nicolae Ceaușescu, declinat în expoziție și publicație. Lansarea cărții omonime are loc pe 23 august 2019 la ora 11.00, în expoziția găzduită de Muzeul Nicolae Minovici București.