Expoziții, concerte și artiști care dau viață orașului pe Facebook
https://www.ziarulmetropolis.ro/expozitii-concerte-si-artisti-care-dau-viata-orasului-pe-facebook/

Chiar dacă străzile şi spaţiile de evenimente sunt goale, în urma restricţiilor impuse pentru a limita răspândirea coronavirusului, artişti, instituţii şi festivaluri continuă să dea viaţă oraşului şi să ne ţină ocupaţi cât timp #stămacasă, prin proiecte creative realizate pe Facebook.

Un articol de Liliana Matei|2 aprilie 2020

De la expoziții și concerte transmise live, la recomandări de sănătate ilustrate prin artă, inițiativele lor ne ajută să rămânem aproape de pasiunile noastre în această perioadă.

Printre cele mai creative inițiative create în ultimele zile pe Facebook se numără:

  • Echipa Komiti are un proiect colaborativ în desfășurare, numit Komiti X Illustrators, o provocare adresată tuturor ilustratorilor de a transforma fotografii cu străzile goale ale Bucureștiului și ale Clujului în imagini pline de culoare, care readuc orașul la viață. Galeria de imagini poate fi văzută pe pagina de Facebook Komiti și este actualizată constant cu noi lucrări.
  • Muzeul Național de Artă al României este de părere că dacă #StamAcasa nu înseamnă că nu ne putem bucura de opere de artă în care oamenii ieșeau nestingheriți din case și folosește o serie de lucrări din patrimoniul MNAR pentru a ilustra cele mai importante recomandări pentru prevenirea răspândirii infecției cu COVID-19.
  • Echipa Art Safari a acceptat Stay At Home Challenge – Viața imită arta!, și ne provoacă și pe noi să facem același lucru. Alege o lucrare preferată, găsește prin casă decorul și cele mai potrivite elemente vestimentare pentru a o recrea și postează o poză cu rezultatul în comentarii.
  • Sub hashtagul #WhileAtHome, Electric Castle ne încurajează să ne amintim de vremurile în care ne distram alături de prieteni la cele mai cool petreceri și concerte și să ne pregătim pentru cele ce vor urma, prin recomandări de muzică și chiar sesiuni de muzică live pe pagina lor de Facebook.
  • Pentru cei pasionați de dans, Andreea Novac, coregraf și performer, a creat un grup de Facebook a cărui misiune este la fel de frumoasă ca numele lui. “A dance to keep you company” își propune să îi aducă împreună pe cei care iubesc dansul și să îi invite, o dată pe săptămână, să danseze împreună, de acasă.
  • Blid, locanta care ne propune să descoperim mâncăruri românești pe cale de dispariție, gătite tradițional sau modern, alături de GastroArt, ne invită să facem un tur virtual al expoziției de cutii comuniste de bomboane și ciocolată. Expoziția a început deja pe pagina de Facebook Blid cu o serie de cutii de tablă de dimensiune mică, de bomboane, dropsuri ori caramele, atât din perioada comunistă cât și din cea interbelică și va continua să prezinte, pe parcursul zilelor următoare, multe alte exponate.

În perioada dificilă provocată de răspândirea COVID-19, online-ul devine mai mult ca niciodată locul în care comunitățile și business-urile mici și mijloci pot găsi suportul de care au nevoie. De la discuții video pe Messenger, la evenimente transmise live și la inițiative individuale sau colective care își propun să îi ajute pe cei care au cea mai mare nevoie, instrumentele de pe platformele Facebook sunt folosite în moduri noi și surprinzătoare, pentru a le permite comunităților și business-urile mici și medii să își adapteze activitatea la condițiile actuale.

Pentru a le mulțumi celor care transformă resurse de pe platformele sale în instrumente care aduc un impact pozitiv în lupta cu epidemia de COVID-19, Facebook își propune să îi încurajeze pe utilizatori, aducând la lumină cele mai interesante inițiative create de români. Grupuri locale care vin în sprijinul persoanelor vulnerabile, ședințe live de Yoga și Pilates sau discuții live cu sfaturi practice pentru business-uri sunt doar câteva exemple de astfel de inițiative.

14
/02
/24

Joi, 15 februarie, începând cu ora 14:00, Biblioteca Metropolitană București, prin Direcţia Cultură, Învăţământ, Turism a Primăriei Municipiului Bucureşti, va organiza, la Sediul Central „Mihail Sadoveanu” din str. Tache Ionescu nr. 4 are loc o DEZBATERE EVENIMENT, dedicată Zilei Naționale a Lecturii.

14
/02
/24

În data de 2 martie la Timișoara (Filarmonica Banatul Timișoara – Sala Capitol), 14-16 martie la București (Centrul Naţional de Artă “Tinerimea Română”), 23-24 martie la Cluj-Napoca (Academia Națională de Muzică „Gheorghe Dima”) și pe 5 aprilie la Iași (Sala Eduard Caudella, Casa Alecu Balș), vor avea loc audiții pentru admiterea celor mai talentați tineri muzicieni în Orchestrele Naționale de Tineret ale României, la care sunt invitaţi atât actuali membri ai ansamblurilor, cât şi aspiranţii la acest statut, scopul acestor audiţii fiind reconfigurarea acestor orchestre.

14
/02
/24

Institutul Cultural Român și Centrul de Cercetare, Documentare și Promovare „Constantin Brâncuși” din Târgu Jiu organizează, în perioada 18 februarie – 3 martie 2024, expoziția „Masa tăcerii”, proiect ce aduce în fața publicului bucureștean lucrări ale artiștilor care au câștigat Premiul Național „Constantin Brâncuși”, oferit anual de Institutul Cultural Român.

12
/02
/24

La început de primăvară, Opera Națională București propune publicului spectacolul „Carmen” de Georges Bizet în dublă reprezentație, pe 1 și 3 martie, cu o distribuție de excepție: mezzosoprana Ruxandra Donose invitată în rolul titular, tenorul Ramón Vargas invitat în rolul Don José, baritonul Mihai Damian invitat în rolul Escamillo. În rolul Micaela va evolua soprana Operei Marta Sandu Ofrim. La pupitrul dirijoral se va afla maestrul Tiberiu Soare.

09
/02
/24

mind-moving, programul de terapie prin artă inițiat și organizat de Indie Box, în parteneriat cu NOPA - Societatea Norvegiană a Compozitorilor și Textierilor, Asociația Entuziart și Profeti ART SRL, ajunge la finalul perioadei de implementare și își încheie călătoria cu un eveniment special, dedicat publicului larg, cu intrare liberă, pe 21 februarie, de la 18:30, la Arcub - Hanul Gabroveni (str. Lipscani, nr. 84 - 90).