Expoziții de artă cu greutate, la Memorialul Revoluției din Timișoara. Începe Mad(e) in Romania
https://www.ziarulmetropolis.ro/expozitii-de-arta-cu-greutate-la-memorialul-revolutiei-din-timisoara-incepe-made-in-romania/

Asociaţia Culturală Contrasens invită publicul vineri, 19 octombrie, ora 18.00, la Memorialul Revoluţiei  din Timişoara (str. Oituz, nr. 2), la seara de deschidere a unuia dintre cele mai importante evenimente de cultură şi artă contemporană din Timişoara: MAD(e) in Romania – un proiect – manifest construit în jurul energiei protestelor sociale şi politice.

Un articol de Petre Ivan|19 octombrie 2018

Programul din deschidere va cuprinde inaugurarea expoziției de grup “MADartists”, vernisată de curatorul Dana Sarmeș, în prezența artiștilor invitați.

Cei 28 de artiști a căror lucrări vor putea fi văzute în seara deschiderii, aparțin lui Ion Barbu, Claudiu Cobilanschi, Florin Arhire, Simona Homorodean, Timotei Nicolae, Dan Perjovschi, Adrian Preda, B5 Studio, Grupul Balamuc, Grupul MindBomb, Graphic Front, Agenția Creionetica și o colecție de afișe inițiată de Mirko Ilić & Milton Glaser, expuse în Piața Unirii Timișoara.

Timp de o lună de zile, în perioada 19 octombrie – 20 noiembrie, 28 de artiști angajați social și politic, 8 regizori de film, 16 cercetători în arte vizuale și discipline conexe, vor contribui la intersecția dintre artă, politică și dialog. Proiectul cuprinde expoziții, conferințe, lansări de carte, ateliere, proiecții de film și spectacole de teatru.

Expozițiile din cadrul MAD(e) in Romania, pot fi vizitate în perioada 19 octombrie – 20 noiembrie 2018, la Memorialul Revoluției din Timișoara, Galeria Pygmalion, str. Episcop Augustin Pacha și Piața Unirii Timișoara.

Următoarele întâlniri MAD(e) in Romania vor avea loc în 20 octombrie, în sala StudioArt a Casei Artelor, unde vor avea loc discuții cu Caterina Preda – Lector universitar și cercetătoare, care vine să vorbească despre artă și politică în România, urmând ca în ziua de duminică, 21 octombrie, să aibă loc o întâlnire  memorabilă cu Luiza Șora și filosoful Mihai Șora, membru de onoare al Academiei Române.

Tot în acest weekend, vor avea loc la Casa Artelor atelierele creative pentru copii “Idei, cuvinte și imagini” alături de Dan Perjovschi, Mihai Șora și Mihaela Tilincă.

Participarea la toate evenimentele MAD(e) IN ROMANIA este gratuită.

Programul complet al activităților din cadrul MAD(e) IN ROMANIA este disponibil pe site și pe pagina de Facebook.

 

Despre Asociația Culturală Contrasens:

Asociația Culturală Contrasens este o organizație înființată în Timișoara (mai 2015), care promovează arta și cultura ca fiind un spațiu critic fundamental pentru dezvoltarea comunităților și a cetățenilor pe care își propun să-i familiarizeze cu actul artistic şi cu actul creativ românesc contemporan. Asociația are ca misiune susținerea, dezvoltarea și promovarea culturii contemporane prin proiecte din domeniul educației prin cultură și prin proiecte interdisciplinare din câmpul artelor vizuale și al artelor spectacolului (performance, teatru, muzică etc). “Vrem să prezentăm pe piaţa de artă o ofertă culturală diversă, experimentală, multiculturală, conectată la fenomene contemporane, naţionale şi internaţionale.”, declară Dana Sarmeș, președintele al Asociației Culturale Contrasens.

Foto: Mad(e) in Romania – facebook

 

13
/11
/20

Fabrica de Pensule alături de Spațiul de Artă Contemporană MAGMA deschid primul moment din setul de expoziții dedicate sectorului emergent al scenei de arte vizuale din România, parte a proiectului "Future Perfect / Viitor Anterior", în data de 13 noiembrie 2020, printr-un tur ghidat online care se va desfășura pe pagina de Facebook a Fabricii de Pensule.

12
/11
/20

La Muzeul Național al Țăranului Român,  sâmbătă, 14 noiembrie 2020, publicul este așteptat la evenimentul intitulat Noaptea Europeană a Muzeelor. Cu această ocazie se pot vizita trei expoziții temporare. Organizatorii au pregătit, de asemenea, o proiecție în aer liber. Anul acesta, expoziția permanentă va fi închisă, deoarece clădirea monument istoric din Șoseaua Kiseleff nu a […]

02
/11
/20

Asociația Culturală Control N lansează ACSINTE.100, parte a programului educațional cu același titlu, un album virtual cu fotografii de Costică Acsinte însoțite de clipuri audio și video ce invită publicul tânăr în România anilor 1920 - 1960.

28
/10
/20

Astăzi, 28 octombrie, de ziua de naștere a pictoriței basarabene Valentina Rusu Ciobanu (100 de ani), Asociația pentru cultură și arte ARBOR lansează în premieră producțiile multimedia #100VRC Valentina Rusu Ciobanu: viața și opera și VRC Atelier ’85, atelierul artistei din anul 1985, reconstituit în realitate virtuală.

27
/10
/20

Arta urbană este în jurul nostru, de cele mai multe ori este necesar doar să ne ridicăm privirea şi vom observa diferite forme de artă. Observăm de la stencils, la stickere, la graffiti şi instalaţii stradale, cât şi una dintre cele mai perisabile forme de artă urbană, cea realizată în cretă. Un articol de Mihaela Ion.