Experiența IdeoIdeis pune pe scenă și pe ecrane relația oamenilor cu orașele lor
https://www.ziarulmetropolis.ro/exprientaideoideis-pune-pe-scena-si-pe-ecrane-relatia-oamenilor-cu-orasele-lor/

La începutul acestui an, 190 de adolescenţi din 8 oraşe din ţară şi-au antrenat curiozitatea în Capsulele de teatru şi deşteptări. 20 dintre ei au fost selectaţi în următoarea etapă a proiectului.

Un articol de Petre Ivan|23 iunie 2023

În perioada 31 iulie – 8 august, se vor cunoaște în Tabăra de arte performative și revelații, unde vor lucra în echipe la producția unui spectacol și a unui scurtmetraj. Scenariile, bazate pe poveștile culese de chiar de ei din comunitățile din care fac parte, se află acum în plin proces de creație, și aparțin cineastului Victor Morozov. Cele două producții realizate în cadrul proiectului #experiențaIdeoIdeis vor fi prezentate în premieră, la finalul verii, în Alexandria – orașul în care s-a născut fenomenul Ideo

Ideis în urmă cu 18 ani. Învață să recunoști poveștile valoroase și caută-le în comunitatea din care faci parte! Aceasta a fost provocarea la care au fost invitați să răspundă cei 20 de liceeni selectați din Capsulele organizate la Bârlad, Bistrița, Craiova, Roman, Roșiorii de Vede, Sfântu Gheorghe, Tulcea și Zalău. Prin interviuri video, realizate cu oameni de toate vârstele, fiecare adolescent a reușit să extragă indicii importante referitoare la preocupările, preferințele și aspirațiile celor din comunitate. Munca lor de cercetare a contribuit la consolidarea unei imagini generale care ilustrează relația orașelor mici cu oamenii care le locuiesc. ,,În urma vizionărilor, am putut demarca o serie de teme importante – sport, natură, cinema – care se regăsesc, asemenea unor fire roșii, de-a lungul majorității interviurilor. Temele se vor regăsi în moduri care variază de la implicit la evident, în interiorul filmului la care adolescenții vor lucra în tabără.’’, subliniază Victor Morozov, cineastul selectat pentru a dezvolta scenariile de teatru și film la prima ediție #experiențaIdeoIdeis. Regia scurtmetrajului realizat cu adolescenți în tabără îi va aparține Almei Buhagiar, câștigătoarea Premiului ,,Tânără Speranță’’ la ediția din 2021 a Galei Gopo. Tot ea le va propune participanților jocuri și exerciții care să îi aducă în contact cu ei înșiși, dar și cu cei din jur, prin intermediul filmului.

Echipa care va pune în scenă un spectacol de teatru bazat pe informațiile extrase din interviuri va lucra sub îndrumarea Marei Oprea, actriță și regizoare, cunoscută pentru personajele aduse la viață pe scenă și pe micile ecrane, în seriale de televiziune de succes. În zilele petrecute în tabără, artista îi va ghida pe adolescenți în procesul lor de dezvoltare continuă. Până atunci, va lucra în strânsă colaborare cu Victor Morozov, pentru dezvoltarea textului dramaturgic. Cei care vor urmări în premieră cele două producții #experiențaIdeoIdeis vor fi spectatorii  din Alexandria. Spectacolul și proiecția se vor desfășura în luna august la Ideo Ideis Laboratorul –programul care menține viața culturală a orașului activă pe tot parcursul anului. Ambele vor fi incluse și în calendarul evenimentelor propuse la cea de-a 18-a ediție Ideo Ideis Festivalului.

Cine este Victor Morozov

Victor Morozov a studiat artele spectacolului în Franța, la Université Grenoble-Alpes (studii de licență), și teorie de film la Université Paris 8 (studii de Master). În prezent a demarat studiile doctorale la Universitatea Trinity College Dublin, cu o cercetare comparativă a imaginilor televizuale ale revoluției române și ale conflictului nord-irlandez. A colaborat cu site-uri și publicații diverse, printre care Revista Transilvania, Bookhub.ro, Dissolved Magazine, Observator cultural, Revista Vatra, FILM, Film Menu, Acoperișul de Sticlă, Ziarul Metropolis, iar actualmente este criticul de film al publicațiilor Dilema veche și Scena9, precum și unul dintre redactorii publicației de specialitate Films in Frame. În 2017 a câștigat concursul de dramaturgie New Drama organizat de Teatrul Excelsio cu piesa Missouri Sky.

06
/11
/24

Miercuri, 13 noiembrie, ora 19:30, la sala Mică a Teatrului Metropolis, are loc conferința aniversară „Caragiale. Scrisori regăsite”. La 140 de ani distanță de la prima reprezentație pe o scenă de teatru a piesei O scrisoare pierdută, criticul literar Cosmin Ciotloș revizitează, într-un scenariu investigativ, bine-cunoscutul text al dramaturgiei românești. Conferința va fi deschisă de teatrologul Tiana Alexe.

06
/11
/24

New Draft #3, rezidența de dezvoltare de scenarii de lungă durată din România, și-a încheiat și ultima etapă. Sesiunea de pitch în care au fost prezentate proiectele a avut loc la Apollo 111, în fața unor producători, regizori și alți profesioniști din lumea filmului.

06
/11
/24

Fundația Culturală „Camil Petrescu” îşi continuă demersul de promovare și susţinere a literaturii de teatru. În prezent, oferta sa editorială însumează peste o sută de titluri atât pe gustul profesioniștilor, cât şi al spectatorilor pasionați, acoperind genuri precum: monografia, dramaturgia, analiza teoretică, eseistica, exegeza critică.

05
/11
/24

În urma documentării unui fenomen social în expansiune în România: migrația inversă către sat, explorând motivele personale și contextul care au condus la această schimbare, Patrupetrei prezintă o primă concluzie a „În căutarea paradisului pierdut” prin proiecțiile filmului documentar realizate în etapa de cercetare și vernisajul unei expoziții foto-video.

05
/11
/24

Născută în România și stabilită în Elveția, Teodora Brody a reușit să se facă remarcată în jazzul clasic alături de celebrul pianist Johnny Răducanu la sfârșitul anilor 90, devenind pionieră în fuziunea dintre jazz și doina românească.

05
/11
/24

Asociația Designers Thinkers Makers a lansat proiectul „Culture & Cultures. Connecting the dots”, o inițiativă dedicată valorificării patrimoniului cultural din colinele Transilvaniei, cu accent pe satele Biertan și Chirpăr. Proiectul urmărește să evidențieze moștenirea culturală valoroasă a regiunii, în special prin promovarea siturilor UNESCO și a valoroasei moşteniri locale aproape necunoscută publicului larg.

05
/11
/24

Institutul Național pentru Cercetare și Formare Culturală (INCFC) lansează marți, 12 noiembrie 2024, ora 14:00, „Barometrul de Consum Cultural 2023. Comunități de consum în contextul schimbărilor societale”, cel mai amplu studiu care analizează practicile consumatorilor de cultură, la nivel național.

04
/11
/24

Miercuri, 6 noiembrie, de la ora 18.30, la Cinema Elvire Popesco are loc deschiderea oficială a celei de-a XI-a ediții a UrbanEye Film Festival București, evenimentul anual care promovează, prin intermediul filmului, dialogul despre oraș și viața urbană și creează un cadru de întâlnire pentru cei preocupați de aceste subiecte.

04
/11
/24

Centrul de Excelenţă în Arhitectură, Arte şi Audiovizual (C.E.A.A.A.), împreună cu Muzeul Național al Literaturii Române din Bucureşti, Ordinul Arhitecților din România – Filiala Teritorială București şi alte instituţii culturale partenere, prezintă proiectul expozițional, educațional și creativ intitulat „Bauhaus în linii de arhitectură”.

01
/11
/24

Începutul anului 2025 aduce în atenția publicului un eveniment unic, ce va reuni două figuri emblematice ale cercetării științifice și spirituale contemporane. Profesorul neurolog și psihiatru Dumitru Constantin-Dulcan, autorul cărții „Inteligența materiei”, și Neale Donald Walsch, autorul celebrei serii internaționale „Conversații cu Dumnezeu”, vor oferi o experiență de neuitat la Sala Palatului.