„Expunere multiplă” – expoziție cu fotografii inedite, de Lucian Muntean
https://www.ziarulmetropolis.ro/expunere-multipla-expozitie-cu-fotografii-inedite-de-lucian-muntean/

Galeria de Artă Calea Victoriei 33 se va redeschide sâmbătă, 31 ianuarie, ora 17.00, cu expoziţia ,,Expunere multiplă” a artistului fotograf Lucian Muntean, care îmbină pasiunea pentru imagini cu cea pentru călătorii. 

Un articol de Liliana Matei|26 ianuarie 2015

La vernisaj va vorbi Ion Bogdan Lefter, critic literar și comentator cultural. Expoziția va fi deschisă în perioada 31.01 – 15.02, 2015.

“Călătoriile şi fotografia sunt pentru mine două pasiuni, care se îmbină perfect. Sunt fascinat să văd locuri noi sau să redescopăr locuri pe care le-am mai vizitat. După fiecare călătorie împărtăşesc impresiile, arăt şi public fotografiile făcute şi trăiesc o lungă perioadă cu amintirea acelui loc.

Astfel, în anul 2014 am avut ocazia sa vizitez Roma, Muntenegru, Lisabona, Casablanca, Paris şi desigur, câteva locuri frumoase din România precum: Alba Iulia, Hunedoara, Jibou, Slatina, Tulcea şi Sighişoara. Amintirea acestor locuri, cu forfota pieţelor sau a străzilor, a monumentelor emblematice şi a statuilor grandioase, devin tot mai estompate, transformându-se în imagini idilice, aproape ireale, ca dintr-un vis. De fapt acest aspect intenţionez să îl redau în fotografie. Tema visului m-a preocupat pe termen lung, prima expoziţie fiind în 1999 la Cluj Napoca”, a declarat Lucian Muntean.

În octombrie 2014, fotografii din această serie au fost expuse la Bienala de Artă Contemporană Casablanca, Maroc. Tehnic, fotografiile sunt făcute cu aparat digital, prin suprapunere de imagini (expunere multiplă), direct în timpul fotografierii, fără alte manipulări ulterioare, mărite prin proces Lambda print, pe hârtie foto Kodak, domensiunea 30×40 cm.

04
/05
/20

Un eveniment cultural online lansat de Centrul Național de Artă „Tinerimea Română”, este postat în premieră pe 4 mai, la aceasta adresa https://www.youtube.com/watch?v=mdEgBgfVS1w&feature=youtu.be în ziua în care se împlinesc 65 de ani de la de la dispariţia simbolului culturii muzicale româneşti, George Enescu – compozitor, violonist, pianist, dirijor şi ilustru profesor.

27
/04
/20

Pictorii, sculptorii, criticii de artă sau scriitorii sunt cărți deschise ale creației lor, vizibile fiind operele și mai puțin bornele ce duc spre realizarea acestora. Uneori, o întâmplare sau destinul, alteori persoana ce a stat în dreptul lor, au fost sursele ce au dus la expresia formelor de valoare. Soția cunoscutului critic de artă Valentin Ciucă m-a introdus în povestea nescrisă a vieții sale.

08
/04
/20

Centrul Ceh este unul dintre cele mai populare institute culturale din România, cunoscut pentru proiecte ca Documentary Mondays, Future Museum sau Cinemascop. Ca toate instituțiile și organizațiile ce se ocupă cu organizarea de evenimente culturale, Centrul Ceh caută să se adapteze noii situații în care cultura se mută în mediul online. Astfel, seria de interviuri cu artiști români și cehi 5Întrebări va fi publicată în săptămânile următoare.

30
/03
/20

Centrul Cultural Clujean lansează un proiect național care implică artiștii români în lupta cu pandemia COVID-19. Platforma Artiști Împreună răspunde inițiativei Observatorului Român de Sănătate de a transmite teme și subiecte importante ale zilei către un public cât mai larg.

05
/03
/20

La Teatrul Bulandra, ziua de 8 martie va fi cu totul specială și pentru că Gina Patrichi, actrița a cărei amintire se păstrează încă în mintea și sufletul celor care au avut șansa de a o vedea jucând, ar fi împlinit 84 de ani. În semn de respect și pentru aducere aminte, Teatrul Bulandra organizează luni, 9 martie, ora 19.00, la Sala Liviu Ciulei, expoziția Gina Patrichi – o stea în galeria Teatrului Bulandra.