Extraordinară viață sau un roller coaster emoțional la Sala Mică a TNB-ului
https://www.ziarulmetropolis.ro/extraordinara-viata-sau-un-roller-coaster-emotional-la-sala-mica-a-tnb-ului/

Atunci când trăirile unor prietene din copilărie alternează de-a lungul vieţilor lor între entuziasm, fericire, dezamăgire şi disperare, iar între ele există chimie, spectatorul simte că până şi aerul din jurul lui vibrează şi că se află într-un roller coaster al vieţii, de această dată emoţional.

Un articol de Georgiana Ene|18 martie 2022

„Extraordinară viață” (La vida extraordinaria) este montată în premieră națională în România de Teodora Petre, la Teatrul Național „I.L.Caragiale” București, în cadrul programului 9G (Noua Generație). Premiera mondială a avut loc în 2018, la Teatrul Național „Cervantes” din Argentina, regizată chiar de autor, Mariano Tenconi Blanco. Piesa este câștigătoarea Competiției Naționale de Dramaturgie (Institutul Național de Teatru, Argentina) și explorează memorabil două existențe obișnuite: cea a unei prietenii eterne, a încercărilor și necazurilor vieții și cea a loialității.

Spectacolul este în două personaje: Aurora (Aida Economu), o profesoară de școală primară din Ushuaia care se mută la Buenos Aires, unde se căsătorește, are un fiu și scrie poezii și Blanca (Mihaela Velicu), o croitoreasă care scrie poezii și locuiește cu mama ei. Când aceasta moare, devine instabilă emoțional și se aventurează în tot soiul de relații promiscue. Acțiunea este plasată între Buenos Aires și Ushuaia, cel mai sudic oraș din lume, și aduce un omagiu textelor fundamentale ale Argentinei.

Spectatorul, chiar și cel lipsit de experiență teatrală, este împins, aparent, să idealizeze lumea celor două protagoniste. Autorul traind în mijlocul ei, a adus acea iluzie de adevăr pe care  o dă realitatea surprinsă de acesta și a fost redată excelent de cele două actrițe. Cu scenografia Ioanei Pashca și viziunea regizoarală a Teodorei Petre, spațiul de joc este folosit la maximum, iar ingienozitatea acesteia este susținută de video-proiecția lui Andrei Boncea și vocea Irinei Margareta Nistor, realizând un spectacol sincer, plin de candoare și de realism al emoțiilor.

Oricare ar fi impresiunea estetică a privitorului, pentru cei atenți la substanțe nu poate să scape condiția fundamentală a spectacolului. Acesta nu pornește doar de la teme arbitrare, ci evocă o structură socială în toată complexitatea ei. Aceasta este cu siguranță în rațiunile autorului și regizoarei despre cele două prietene, încât simțim că acestea există.

Viețile și poveștile lor se completează din mărturisiri și construiesc un portret fragil al feminității într-o lume plină de concepte ale feminismului. Actrițele Aida Economu și Mihaela Velicu se scufundă în timp, retrăiesc vârstele, compun și descompun emoțiile, bune și rele, pentru că fac parte din cotidian. Acestea se confruntă adesea cu sentimentul de neputința de a coborî din roller coaster, pentru că nu se vor mai simți niciodată ele însele și ar fi teribil de frustrant de a pierde controlul asupa propriilor vieți în acest fel.

Convulsiile legăturilor, ritmul alert al vieții și ideea că nu au timp de investit pentru salvarea unor relații, reprezintă, pe de-o parte, pretențiile mari pe care le au de la oameni, sau chiar de la viața însăși, iar pe de altă parte, pur și simplu faptul că se confruntă cu multă anxietate. Dacă științele specializate în studierea comportamentului uman pot oferi la un moment dat niște răspunsuri, fie și parțiale, spectacolul oferă o radiografie completă a acestor tipuri de relații, cu riscul ca la un moment dat acestea să se destrame, fără ca vreuna dintre ele să fie total responsabilă de eșec.

Extraordinară viață de Mariano Tenconi Blanco

Regia: Teodora Petre

Distribuția: Aida Economu, Mihaela Velicu, Irina Margareta Nistor (voice-over)



21
/03
/24

Joi, 28 martie, de la ora 19.00, va avea loc la sediul Teatrului Masca (Bd. Uverturii, nr. 14) a șasea întâlnire din seria dezbaterilor performative moderate de Alex Tocilescu. Tema ediției este „Ăștia o să ne plătească nouă pensia?!”

20
/03
/24

Denisa Nicolae are multe nesiguranțe și incertitudini. Râde zgomotos și plânge cu sughițuri. Iubește. Lumea ei e mare și jucăușă, din când în când o prinde cu tandrețe, să nu fugă, și o face vizibilă, puțin câte puțin.

20
/03
/24

Sue Giles, președintele ASSITEJ, transmite mesajul de Ziua Internațională a Teatrului pentru Copii și Tineret. Scopul acestei campanii este de a facilita accesul la teatru și la spectacole pentru copii și tineri.

19
/03
/24

Nominalizat în acest an la Women's Prize for Fiction, romanul „Cele opt vieți ale unui trickster de-o vârstă cu veacul” de Mirinae Lee, o coreeancă mutată în SUA, spune povestea teribilă a unei femei evadate din Coreea de Nord.

18
/03
/24

Proiectul „Întâlnirile Teatrul azi la Masca” iniţiat de revista Teatrul azi, în parteneriat cu Teatrul Masca din Bucureşti şi cu susţinerea UNITER, continuă seria de discuții profesionale cu a doua masă rotundă dedicată, de această dată, dramaturgiei românești.

18
/03
/24

În contextul celebrării a 20 de ani de existență, Centrul Național al Dansului București (CNDB) extinde Ziua Internațională a Dansului pe durata întregii luni aprilie.

15
/03
/24

Cea de-a cincea ediție a Festivalului Filmului Palestinian, organizată de Centrul Cultural Mahmoud Darwish, sub patronajul Ministerului Culturii din Palestina și al Ambasadei Statului Palestina în România, se va desfășura între 18 și 21 aprilie la București și pe 28 aprilie la Cluj-Napoca, cu o nouă direcție artistică și o prezentare a cinematografiei palestiniene ca un Cinema of Existence.