F. Scott Fitzgerald, Pedro Almodovar, Aurel Giroveanu – Ştiaţi că…?
https://www.ziarulmetropolis.ro/f-scott-fitzgerald-pedro-almodovar-aurel-giroveanu/

Într-o zi de 24 septembrie se năştea F. Scott Fitzgerald, considerat unul dintre cei mai importanti reprezentanti ai „generatiei pierdute”. În 1925 Fitzgerald a publicat The Great Gatsby (Marele Gatsby), capodopera sa.

Un articol de Petre Ivan|24 septembrie 2015

Scott Fitzgerald s-a născut pe 24 septembrie 1896, în Saint Paul, Minnesota (SUA), într-o familie de irlandezi catolici din clasa de mijloc. Când tatăl său a fost concediat de către compania Procter & Gamble, în 1908, întreaga familie s-a întors în Minnesota, unde Fitzgerald a urmat cursurile academiei „St. Paul“.

La 13 ani, îşi vedea publicată prima scriere într-un ziar local: o proză scurtă poliţistă. După absolvirea liceului, Fitzgerald a ales New Jersey şi cursurile Universităţii Princeton.

Venise aici cu un singur scop – să-şi dedice întregul timp pentru a-şi dezvolta tehnica şi pentru a deveni scriitor. Noul program autodidact a interferat însă  serios cu programa şcolară.

În 1917 este suspendat temporar de la cursuri.Dezamăgit, Scott renunţă la cursuri şi se alătură trupelor de armată americane.

Înspăimântat de ideea că ar putea să moară în Primul Război Mondial fără a-şi vedea visele literare realizate, Fitzgerald scrie, în săptămâna de dinaintea înrolării, un întreg roman, „The Romantic Egotist“.

Deşi manuscrisul este respins de editura la care fusese trimis, Fitzgerald este încurajat, printr-o scrisoare din partea editorilor, să continue să scrie.

Tot într-o zi de 24 septembrie:

622: Profetul Muhammad încheie pelerinajul de la Mecca la Medina.

787: Al șaptelea sinod ecumenic de la Niceea restabilește cultul icoanelor.

1957: La Barcelona, a fost inaugurat cel mai mare stadion din Europa, Camp Nou.

1998: O echipă internațională de chirurgi din Lyon a reușit primul transplant mondial de mană.

S-au născut:

1725: Arthur Guinness, fondatorul fabricii de bere irlandeze Guinness (d. 1803)

1896: F. Scott Fitzgerald, scriitor american (d. 1940)

1916: Aurel Giroveanu, compozitor român

1936: Jim Henson, creatorul păpușilor Muppets.

1951: Pedro Almodóvar, regizor spaniol de film

S-au stins din viaţă:

1572: Túpac Amaru I., ultimul conducător a Imperiului Inca

1994: Grigore Popa, poet, eseist și filosof român (n. 31 iulie 1910)

2003: Lyle Bettger, actor american (n. 1915)

2004: Françoise Sagan, scriitoare franceză (n. 1935)

2005: Tommy Bond, actor american (n. 1926)

Foto: F. Scott Fitzgerald, Pedro Almodóvar, Aurel Giroveanu – wikipedia, cinemagia

07
/10
/23

Romanul „Numele celălalt. Septologie I-II” de Jon Fosse, laureatul Premiului Nobel pentru Literatură din acest an, antologia de proză scurtă „Kiwi, 2023. Trecuturi”, coordonată de Marius Chivu, și cartea pentru copii ,,Mai isteț decât regele” de George Shannon sunt propunerile noastre de lectură pentru mijlocul toamnei.

06
/10
/23

În imprintul Armada de la Nemira, prezent de cinci ani pe piața de profil, sunt publicate cărțile celor mai importanți autori de SF, Fantasy & thriller din lume: George R. R. Martin, Stephen King, Frank Herbert, Ursula K. LeGuin.

29
/09
/23

Atelierele de autocunoaștere prin scris Casa din mine vin în întâmpinarea adolescenților bucureșteni, membri ai trupei de teatru Brainstorming, elevi ai Colegiului Național Bilingv „George Coșbuc”, Colegiul Național „Sfântul Sava”, Colegiul Național „Mihai Viteazul”, Colegiul Național „Gheorghe Lazăr”, Liceul Teoretic Internațional de Informatică (ICHB) și Liceul Teoretic „Alexandru Vlahuță” din București.

21
/09
/23

Luni, 25 septembrie, de la ora 19.00, la Librăria Humanitas de la Cișmigiu (Regina Elisabeta 38), George C. Dumitru va intra în dialog cu Bogdan Răileanu și Victor Cobuz, pornind de la romanul „Rupturi”, publicat de curând în colecția „Ego. Proză” a Editurii Polirom.

18
/09
/23

Editura Paul Editions anunță lansarea unei colecții de memorii biografice despre cele mai reprezentative personalități pe care le-a avut țara noastră. Cartea în două volume „Mari Români – La răscruce de veacuri” semnată Nicolae Petrașcu cuprinde o serie de scrieri unice, istorisiri și trăiri adevărate ale autorului. Primul volum apare astăzi, 18 septembrie, iar cel de-al doilea volum se va lansa pe data de 25 septembrie.

17
/09
/23

Raluca Nagy (Cluj-Napoca, 1979) este antropologă şi scriitoare. Din 2005, a publicat texte de popularizare a antropologiei, eseuri și povestiri în majoritatea revistelor culturale din România și în mai multe volume colective. „Despre memoriile femeii și alți dragoni” este cea de-a treia sa carte și prima de non-ficțiune.