„Factorul groazei“ – un thriller despre puterea banilor
https://www.ziarulmetropolis.ro/factorul-groazei-un-thriller-despre-puterea-banilor/

CRONICĂ DE CARTE Apărut la Editura All, în colecţia Strada Ficţiunii, romanul „Factorul groazei“, de Robert Harris, are la bază o întâmplare reală – prăbuşirea Bursei din New York în 6 mai 2010, în contextul crizei datoriilor suverane din Grecia

Un articol de Teodora Gheorghe|7 mai 2013

CRONICĂ DE CARTE Apărut la Editura All, în colecţia Strada Ficţiunii, romanul „Factorul groazei“, de Robert Harris, are la bază o întâmplare reală – prăbuşirea Bursei din New York în 6 mai 2010 (sau aşa numitul „Flash Crash“), în contextul crizei datoriilor suverane din Grecia.

Robert Harris surprinde foarte veridic fenomenul dezumanizării sub influenţa obsesiei de a stăpâni fluxul banilor. Romanul urmăreşte într-o manieră incitantă parcursul dramatic al personajului central, de la preocuparea admirabilă pentru ştiinţă la paranoia stârnită de propria creaţie scăpată de sub control.

CONCURS Câştigă romanul „Factorul groazei“, de Robert Harris!

Alexander Hoffmann este un om de afaceri cu o minte sclipitoare. După o cădere nervoasă, îşi părăseşte poziţia de la CERN (Organizaţia Europeană pentru Cercetare Nucleară) şi, împreună cu Hugo Quarry, pun bazele unei afaceri de renume mondial: Hoffman Investment Technologies, un impresionant fond de hedging.

Inteligenţa fricii

Studiul inteligenţei artificiale îl ajută pe Hoffman să creeze programul VIXAL-4, posesorul unui algoritm care decide singur cum să joace la bursă în situaţiile riscante. Principiul de la baza algoritmului are ca pion principal mecanismul fricii. Dacă acesta este înţeles bine, poate prezice mersul pieţei.

Alex trăieşte o viaţă aproape monotonă alături de soţia sa Gabrielle, câştigând sume uriaşe de pe urma lui VIX, zis şi „factorul groazei“. Însă când un străin îi pătrunde în locuinţă trecând misterios de sistemul de securitate, pentru directorul fondului de hedging începe un periplu într-o lume de coşmar. Curând, VIXAL nu mai funcţionează ca înainte, generând un haos fără precedent.

Trei dintre lucrările de seamă ale lui C. Darwin – „Expresia emoţiilor la om şi animale“, „Descendenţa omului şi selecţia sexual“ şi „Originea speciilor“ – sunt citate la începutul multor capitole din roman. Supravieţuirea celor puternici într-un mediu amorf, administrat de quarţi (tocilarii geniali ai finanţelor) este tema predominantă.

Angajaţii lui Hoffmann gândesc şi acţionează animaţi de un instinct animalic. Investitori din toate colţurile lumii devin „prada“ celor mai mari creiere din fondul lui Hoffmann. Teama lor le furnizează combustibilul perfect pentru suprevieţuirea „specie“ de magnaţi în cadrul sistemului. Însă lupta care se dă în interiorul grupului este cea mai acerbă. În final, câştigă cel mai puternic, după ce şeful grupului nu mai este apt să conducă.

Agresorii devin victime

Personajele lui Harris sunt dezumanizate şi dominate de obsesii. Alex dă naştere unui adevărat imperiu în care mintea umană nu mai este solicitată, lasând locul programelor. VIXAL-4 aduce profituri uriaşe, funcţionând cu o inteligenţă greu de anticipat. Tehnologia însă nu doar înlocuieşte omul, ci îl distruge.

Hoffmann ajunge prizonierul propriilor halucinaţii, temându-se că, la rândul său, este victima unui scenariu elaborat menit să planteze în el una dintre cele mai puternice emoţii: groaza. Gabrielle are o fascinaţie morbidă pentru arta grotescă. Operele ei sunt construite din părţi reale de cadavre analizate cu o minuţiozitate cvasi-patologică.

Deşi pare cel mai pragmatic dintre toţi, Hugo Quarry urmează acelaşi traseu al partenerului său, moştenindu-i nu doar imperiul, ci şi obsesia. Pentru Hugo, VIXAL-4 „e peste tot, (…) chiar şi în aerul pe care îl respirăm“.

Protagoniştii thrillerului sunt exponenţi ai unor temeri actuale vizavi de economia instabilă ce a caracterizat numeroase ţări până anul trecut. În 2007, prăbuşirea Administraţiei Federale pentru Locuinţe (S.U.A.) a fost învinuită de fragilizarea sistemului financiar care a determinat începerea crizei economice. Indiferent de motivele care au condus la această situaţie alarmantă, efectele crizei s-au resimţit profund la nivel internaţional.

Teama de sărăcie a scăzut considerabil încrederea în posibilitatea de a trăi decent. În acelaşi timp, mulţi oameni de afaceri au profitat de pe urma sensibilizării maselor, concepând diverse scheme financiare inspirate din frica omului obişnuit de a pierde totul. Robert Harris face aluzie la această realitate, conturând tabloul prăbuşirii valorilor umane într-o societate mercantilă.

„Factorul groazei“ este o carte antrenantă în care misterul şi acţiunea sunt ingredientele principale ale unui thriller inteligent.

Cine este Robert Harris

Robert Harris este un cunoscut autor american contemporan. S-a născut în 1957, în Nottingham. A lucrat ca reporter pentru BBC şi editorialist pe teme de actualitate politică pentru „The Observer“. Cărţile sale s-au vândut în peste 10 milioane de exemplare şi au fost traduse în peste 30 de limbi. În 1992, publică „Fatherland“, primul roman de beletristică, care se bucură de un succes răsunător. Urmează o serie de bestselleruri: „Factorul groazei“, „Enigma“, „Archangel“, „Pompei“, „Imperium“, „Marioneta“, „Lustrum“, ş.a.

Foto: wikipedia

10
/06
/16

„Evul Mediu a rămas, dacă nu meseria mea, hobby-ul meu – şi tentaţia constantă –, şi îl văd în toate, transpărând în lucrurile de care mă ocup, care nu par medievale şi totuşi sunt.” (Umberto Eco)

06
/06
/16

Cea de a XI-a ediție a Salonului Internațional de Carte Bookfest, desfășurată în perioada 1 - 5 iunie la Romexpo, și-a închis porțile, organizatorii și reprezentanții editurilor raportând vânzări mai mari decât la ediția din 2015 a târgului.

03
/06
/16

Cartea „Naufragii”,  de Akira Yoshimura (Humanitas Fiction, 2016) este dintre acele întâmplări rare cu forţa de a deveni o bornă. Viaţa cititorului se împarte firesc: înainte şi după „Naufragii”.

03
/06
/16

Unul dintre cele mai așteptate momente ale ediţiei din acest an a Bookfest îl constituie masa rotundă dedicată lui Amos Oz, cel mai important prozator și eseist contemporan israelian, ale cărui cărți au fost traduse cu succes în seria de autor de la Editura Humanitas Fiction. Evenimentul va avea loc astăzi, de la ora 18.00, la Scena AGORA.

01
/06
/16

La cele peste 30 de evenimente Humanitas din cadrul Bookfest (1-5 iunie), desfăşurate la standul editurii, la standul Israelului - ţara invitată de onoare, şi la Scena Agora, vor vorbi Ana Blandiana, Fania Oz- Salzberger, Lucian Boia, Andrei Pleşu, Mircea Cărtărescu, Gabriel Liiceanu, Teodor Baconschi, Ioana Pârvulescu, Horia-Roman Patapievici, Vladimir Tismăneanu, Radu Paraschivescu, Tania Radu, Dan C. Mihăilescu, Andrei Cornea, Tatiana Niculescu Bran, Radu Vancu, Ciprian Măceşaru, Cosmin Ciotloş, Dan-Liviu Boeriu, Ioan Stanomir.

01
/06
/16

Astăzi, în ziua în care se deschide târgul de carte Bookfest, unde îşi va relansa ultimul roman, Solenoid, scriitorul Mircea Cărtărescu împlineşte 60 de ani. Tot astăzi îşi serbează ziua de naştere şi soţia sa, poeta Ioana Nicolaie.

31
/05
/16

Fotografii, scrisori de la prieteni și iubiți, unele manuscrise inedite, în total 120 de documente, martore ale iubirilor și ale activității scriitorului francez Marcel Proust, au fost scoase la licitație de casa Sotheby's la Paris.

30
/05
/16

Israel, țara invitată de onoare la ediția din acest an a Salonului Internațional de Carte Bookfest (1-5 iunie), le propune iubitorilor de carte să își inventarieze, iar apoi să își lanseze visele. Pornind de la motto-ul ales pentru a promova prezența Israelului la Bookfest – „Never Stop Dreaming” –, organizatorii au ales să construiască standul sub forma unei fabrici de vise: vizitatorii sunt invitați să își aștearnă gândurile pe hârtie, pentru ca apoi, printr-un mecanism secret, acestea să fie lansate în aer.

29
/05
/16

Ziarul Metropolis continuă rubrica „În biblioteca mea”, care vă invită acasă la cei mai importanţi oameni de cultură ai momentului. În intimitatea bibliotecii personale, Iulian Tănase povestește despre textele revelatorii, despre poeziile (proaste) din tinerețe  și despre o buclă a sincronicității cu un anume domn Gwyn. 

28
/05
/16

„Ea şi El. Biografia unei relaţii”, cea mai noua apariție din Seria de autor Aurora Liiceanu de la Edituira Polirom, va fi lansată la Salonul Internațional de Carte Bookfest 2016, sîmbătă, 4 iunie, ora 16.00, la standul Editurii Polirom, pavilionul C2, Romexpo.

26
/05
/16

ÎN BIBLIOTECA MEA Ziaristul (colaborator al Ziarului Metropolis) şi scriitorul Andrei Crăciun se pregăteşte să lanseze a doua carte din seria Baricadele, în care îşi strânge publicistica risipită în paginile gazetelor în ultimii unsprezece ani, dându-i o nouă viaţă în volum.

25
/05
/16

Știați că Voltaire scăpa de musafirii plictisitori prefăcându-se că leşină? Și că Balzac avea ca hobby hipnotismul? Lista de obiceiuri ale unora dintre cei mai prolifici scriitori are o grămadă de elemente surprinzătoare.