„Făcut în Tîrgu Mureș” – mesajul propus Europei în candidatura pentru titlul de Capitală Europeană a Culturii 2021
https://www.ziarulmetropolis.ro/facut-in-tirgu-mures-mesajul-propus-europei-in-candidatura-pentru-titlul-de-capitala-europeana-a-culturii-2021/

Asociaţia „Tîrgu Mureş Capitală Europeană a Culturii 2021” anunţă oficial lansarea strategiei de promovare a candidaturii oraşului Tîrgu Mureş pentru titlul de Capitală Europeană a Culturii. Cu mesajul Făcut în Tîrgu Mureş, campania vorbeşte despre un oraş în care înveţi pe viu despre ce este Europa: despre unitatea în diversitate.

Un articol de Petre Ivan|27 septembrie 2015

Multitudinea de limbi, obiceiuri, etnii, culturi și credințe care alcătuiesc realitatea cotidiană a orașului sunt atributele unice evidențiate de candidatură, cele care fac din Tîrgu Mureș o veritabilă sursă de experiențe unice, atât pentru români cât și pentru ceilalți cetățeni ai Europei. Orașul ca o școală vie este spațiul fizic și cultural în care poți învăța câte ceva din specificul fiecărei etnii și culturi, direct de la ele: aici înveți să trăiești Europa.

Campania este o premieră în România, fiind prima lansată în paralel în cinci limbi (română, maghiară, germană, romani și engleză) și va vorbi despre experiențele unice pe care fiecare comunitate a orașului le oferă și le trăiește aici de sute de ani.

Prezent la conferința de presă de anunțare a campaniei de promovare, Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență din Guvernul României, a vorbit despre experiența dumnealui ca cetațean al orașului și a declarat că va fi în alături de Tîrgu Mureș în acest proiect ambițios.

Cu un logo sugestiv ce face trimitere la prezentarea orașului Tîrgu Mureș ca sursă unică de proveniență pentru aceste experiențe, la fel ca simbolul universal Trade Mark (marcă înregistrată), potențialul municipiului Tîrgu Mureș de a deveni Capitală Europeană a Culturii este prezentat din perspectivă academică, culturală și istorică. Strategia de promovare va include și o importantă componentă digitală,

care va putea fi urmărită pe pagina de Facebook a proiectului, mures2021, precum și pe website-ul oficial www.tirgumures2021.ro.

În 2013, când am organizat Centenarul Palatului Culturii din Tîrgu Mureș, spuneam că, după 100 de ani, le suntem datori celor care l-au construit cu un proiect cultural de recunoștință. Tot atunci, adăugam că le suntem datori și generațiilor de peste încă 100 de ani cu o faptă pe măsură. De aceea, în ultimii doi ani, am construit cel mai important proiect al județului Mureș – candidatura la titlul de Capitală Europeană a Culturii. A fost cel mai evident mesaj de unitate din ultimii 25 de ani. Fără excepție, partidele politice, organizațiile minorităților naționale și oamenii de cultură din zona publică și neguvernamentală au agreat și au susținut, încă din prima clipă, această inițiativă. A fost o lecție de respect față de valorile noastre tradiționale și o dovadă de conștientizare a apartenenței la valorile europene”, a declarat Ciprian Dobre, Președintele Consiliului Județean Tîrgu Mureș, reprezentant al Asociației „Tîrgu Mureș Capitală Europeană a Culturii 2021”.

Crearea unui spațiu de învățare și informare, redescoperirea unor tradiții, crearea unei armonii într-un context de multiculturalitate sunt principalele atuuri pe care mizează Tîrgu Mureș, alături de Sighișoara și Sovata, în competiția pentru câștigarea titlului de Capitală Europeană a Culturii în 2021.

Dosarul de candidatură a orașului Tîrgu Mureș va fi depus pe data de 10 octombrie, perioada de jurizare urmând să aibă loc în două etape: cea de preselecţie, în decembrie 2015, şi selecţia finală, în septembrie 2016.

####

Capitala Europeană a Culturii este o iniţiativă a Uniunii Europene care urmăreşte să pună în evidenţă bogăţia şi diversitatea Europei, precum şi aspectele culturale comune ale ţărilor sale cu scopul de a contribui la apropierea popoarelor europene şi de a îmbunătăţi cunoaşterea reciprocă.

11
/04
/24

Luna aprilie aduce în spațiile galeriei neconvenționale Celula de Artă patru noi vernisaje: pe 11 aprilie, la Art Safe (în incinta Combinatului Fondului Plastic, str. Băiculești nr. 29), expoziția artistului Beaver, Gray Area, pe 14 aprilie deschiderea sezonului Galeriei Verticale din incinta Random Space (str. Popa Petre nr. 21) cu expoziția Metal Poetry și un live performance de sculptură susținut de artista Cristina Dinu, pe 19 aprilie Locus Sigilli, a artistei Laura Sima, la Celula de Artă din Bd. Carol, nr. 53 și pe 27 aprilie expoziția de artă cu vânzare re-LEAF, la salonul permanent din Palatul Bragadiru, (Calea Rahovei nr. 147 – 153), un eveniment conex al competiției de pictură live Art Battle, care va avea loc în aceeași dată.

10
/04
/24

Massive Attack, Bring Me The Horizon, Queens of The Stone Age, Chase and Status, Sean Paul și Paolo Nutini – așa arată capul de afiș al celei de-a 10-a ediții a festivalului Electric Castle. Alți 300 de artiști din toate genurile muzicale vor fi prezenți la castelul Banffy, din Bonțida, între 17 și 21 iulie, pentru a crea o nouă ediție epică, eclectică, exotică, explozivă.

10
/04
/24

Asociația Entuziart, promotor activ al integrării sociale și culturale a persoanelor cu nevoi speciale, este mândră să anunțe lansarea proiectului "CU OCHII MINȚII". Această inițiativă de pionierat, ce se desfășoară în perioada martie - noiembrie 2024, urmărește să îmbogățească viețile persoanelor cu deficiențe de vedere prin art terapie, dans terapie, psihoterapie și activități expresiv-creative.

10
/04
/24

În perioada 12-14 aprilie 2024, România va participa la Festival du Livre de Paris, prestigios eveniment internațional dedicat cărții și literaturii, organizat la Grand Palais Éphémère și în alte câteva spaţii emblematice din Paris şi în librării partenere.

10
/04
/24

The Rembrandt Art Experience în parteneriat cu Primăria Capitalei, prin ARCUB – Centrul Cultural al Municipiului București, anunță lansarea seriilor de ateliere de artă, dedicate familiei, inspirate de geniul suprarealist Salvador Dalí.

09
/04
/24

Sorin Zlat Trio propune iubitorilor de jazz un nou concert pe scena Sălii Mari de la ARCUB – Hanul Gabroveni, Changing Times, un mix între cool jazz, post-bop, jazz contemporan și muzică de avangardă, pe 24 aprilie, de la ora 19.00.

08
/04
/24

Vineri, 12 aprilie, la ora 19:30, Teatrul Apropo așteaptă publicul, în mereu surprinzătoarea sală de spectacole din cartierul Pipera, la o nouă premieră teatrală: FERICIREA de Eric Assous, un spectacol care tratează cu umor și delicatețe o dilemă a fiecărui cuplu: dacă poți să iubești și poți fi iubit, fericirea are oare termen de valabilitate?

08
/04
/24

„Pictura este singurul mediu în care se poate exprima natura viscerală a lumii”, este de părere Adrian Ghenie, artistul ale cărui lucrări se regăsesc astăzi în cele mai importante colecții din lume – precum Centre Pompidou (din Paris) și The Metropolitan Museum of Art (din New York).

08
/04
/24

Centrul de Comunicare Vizuală anunță cea de-a noua ediție a Conferinței Naționale de Fotografie (CNF2024), care se va derula în perioada 20-21 aprilie, la București, și va marca un moment esențial în calendarul evenimentelor dedicate artei fotografice din țara noastră.

05
/04
/24

Festivalul Filmului Palestinian, organizat de Centrul Cultural Mahmoud Darwish sub patronajul Ministerului Culturii din Palestina și al Ambasadei Statului Palestina în România, va avea loc între 18 și 21 aprilie la București și pe 28 aprilie în Cluj-Napoca iar programul detaliat și biletele sunt acum disponibile.