„Familly Affairs” – O familie de nebuni de un comic grotesc, savuros
https://www.ziarulmetropolis.ro/familly-affairs-o-familie-de-nebuni-de-un-comic-grotesc-savuros/

Premiera de la Teatrul Odeon “Family Affairs”, în regia lui Radu Afrim (decorul – Tudor Prodan, costumele – Cosmin Florea), este un prilej de bună dispoziţie pentru spectatori.

Un articol de Monica Andrei|12 Octombrie 2015

Comedia, la care râsul curge în cascade în sala de spectacol, are ca suport piesa de debut a scriitoarei finlandeze Rosa Liksom. Doru Mareş semnează traducerea remarcabilă şi adaptează textul pentru teatru.

Rosa Liksom, scriitoare şi artist plastic, mărturiseşte că a scrie şi a crea mai multe feluri de artă sunt o formă de a trăi pentru ea. „Fac toate astea pur şi simplu pentru că îmi fac o enormă bucurie.”

“Family Affairs”, piesă scrisă în 1993 şi montată în diverse teatre din Europa, nu tratează numai problemele unei familii, ci este şi o satiră contemporană la adresa societăţii finlandeze.

Spectacolul realizat în maniera inconfundabilă a lui Radu Afrim merită văzut pentru că este dinamic, plin de haz şi populat cu personaje groteşti ce stârnesc râsul. E oglinda prin care vedem familia, celula de groază a unei societăţi prăbuşite.

Paradisul comicului grotesc savuros începe cu Reiska (Marius Damian), capul de familie, umil, supus, dependent de valium. Din când în când, se spovedeşte la biserică, cerându-i lui Dumnezeu favoruri pentru ai lui. Aflat la dispoziţia tuturor, nu iese din cuvântul soţiei autoritare, Jaana (Antoaneta Zaharia), mama specialistă în “liposubţiere”, afacerista familiei, care dă ordine, controlează tot, e mai frumoasă decât fetele sale şi prea absorbită de prezenţa ei.

Cele două fiice, Tina şi Isadora, la poluri opuse (una slabă şi prostituată, alta grasă şi incestuoasă), amplifică comicul. Tina (Nicoleta Lefter) e prostituata anorexică şi ecologistă, rece şi seacă. Înrăită, poartă mască pe faţă, umblă mai mult în costum de baie şi se teme de obsesiile freudiene de care s-ar molipsi de la mama sa.

Ajunge acasă bătută şi fără banii care-i merita după partida se sex. Isadora (Ruxandra Maniu) e fata supraponderală ce ascultă numai ABBA, vorbeşte despre formaţie şi o impune tuturor în casă. Râvneşte la o partidă de sex cu tata şi alege la şcoală religia, ca materie opțională.

Mika (Vlad Bîrzanu), baiatul mămos şi virgin, cu multe traume din copilărie, marcat şi el de scânteia nebuniei, vine acasă gata însurat cu Sexygernara (Rodica Mandache), spre disperarea mamei lui.

Un cuplu comic ce stârneşte râsul este format din Buni şi Nina. Buni (Virginia Rogin) e bunica drogată care stă într-o cuşcă cu gratii, se deplasează prin casă cu un scripete cu lanţ agăţat în spatele ei, merge cu Nina (Cezar Antal) la party-uri dubioase, poartă batic cu paiete şi tocuri înalte, îşi siliconează sânii şi speră să-şi subţieze fundul, ca să fie la modă. E o minune de haz în travesti şi un motiv în plus să mergeţi la „Odeon” să vedeţi spectacolul.

Fernando (Mihai Smarandache), negrul din “Basarabia Saudită”, se ascunde în familia ciudată, iar Isadora e cea care-l bagă sub patul ei când îl caută poliţia. Completează simfonia nebunilor Mohaci (Pavel Bartoş), bărbatul care şi-a redescoperit virilitatea, dar care nu face parte din familie. Stârneşte râsul, în travesti.

În familia unde dramele personale ies la suprafaţă treptat, comicul vine din situaţii şi din replica vie a textului. Vedem pe scenă familia finlandeză, care parcă a trăit prin România zilelor noastre.

FOTO: Teatrul Odeon21
/03
/19

Trupa britanică The Cure a înregistrat un nou album de studio, primul în decurs de zece ani, potrivit declaraţiilor solistului, Robert Smith. Invitat la emisiunea „The John Maytham Show” pentru a vorbi despre concertul pe care grupul îl va susţine joi, în Capetown, Smith a făcut dezvăluiri despre albumul care urmează „4:13 Dream”, lansat în 2008.

21
/03
/19

Când ați ascultat ultima oară o creație semnată de marele Amadeus? Mozart – considerat geniul muzicii clasice, care a compus peste 600 de lucrări în nenumărate genuri (operă, simfonii, concerte, muzică de cameră etc.) în doar 35 de ani de viață trăiți extrem de intens – este cel căruia îi este dedicat în întregime concertul susținut miercuri, 27 martie (19.00), la Sala Radio, de ORCHESTRA  DE  CAMERĂ RADIO, sub bagheta dirijorului RADU POSTĂVARU.

21
/03
/19

Au trecut câțiva ani buni de când, într-un alt sfârșit de martie, am avut șansa unei întâlniri cu actrița Carmen Stănescu. Era anul 2011. Avea atunci 86 de ani și alesese deja să stea departe de scenă, să rămână acasă la ea, în apartamentul de pe Bulevardul Dacia, unde prefera să oprească timpul în loc și să trăiască într-o altă lume…

21
/03
/19

Duminică am fost la muzeu pentru o scurtă incursiune in mintea întortocheată a lui Leonardo Da Vinci. Doar că fără titirel și mami, epuizați după cele aproape zece zile de spitalizare. Pe drum, ne-am oprit cu Alessandro, tatăl lui Lorenzo, la un showroom auto. Cam scumpe mașinile de acolo, totuși, pentru buzunarele noastre pline cu caramele.

20
/03
/19

Paul Schrader, David Lowery și Kent Jones sunt trei dintre regizorii ale căror filme vor fi proiectate în premieră în România în cadrul American Independent Film Festival. Ediția a 3-a a festivalului va avea loc între 12 și 18 aprilie, la Cinema PRO și Cinema Muzeul Țăranului din București, iar biletele vor fi disponibile în curând pe eventbook.ro și în rețeaua Eventbook.

20
/03
/19

OPINIE Pentru al doilea an consecutiv, trofeul Gopo pentru cel mai bun film ajunge la un lungmetraj care s-a remarcat în special prin succes la public, și mai puțin prin prezențe în festivaluri sau elogiile criticii. În acest caz, „Moromeții 2”, de Stere Gulea. Este reconfirmarea unei schimbări în receptarea filmului românesc.

Page 1 of 78412345...102030...Last »