Farmecul Lisabonei, într-un nou album
https://www.ziarulmetropolis.ro/farmecul-lisabonei-intr-un-nou-album/

Albumul bilingv „Azur de Lisabona”/ „Azul de Lisboa”, realizat de Ambasada României în Republica Portugheză şi Institutul Cultural Român de la Lisabona, cu sprijinul Fundaţiei Bonte, a avut prezentarea oficială în ultima lună a anului.

Un articol de Liliana Matei|4 ianuarie 2021

Lansarea s-a desfășurat pe paginile de Facebook ale ICR Lisabona și Ambasadei României în Republica Portugheză.

Volumul tipărit la prestigioasa editură Guerra e Paz, în noiembrie 2020, se află deja în cele mai importante librării din Portugalia, anunță ICR într-un comunicat de presă. Sub coordonarea lui Radu Paraschivescu, albumul reunește texte ale unor personalități române care au avut prilejul să viziteze în decursul vremii Portugalia: diplomați, scriitori, artiști, oameni de teatru sau de film. Aceștia au încercat să capteze spiritul locului și să-l restituie, cu adaosul sensibilității și înțelegerii lor, publicului român și portughez, construind astfel o nouă punte de comunicare între România și Portugalia.

Cititorii românii vor avea prilejul să descopere sau să redescopere un ținut care, situat în cealaltă extremitate a Europei, s-a ascuns mereu într-un halou misterios și care, atunci când s-a oferit imaginației, prin texte beletristice sau de consemnare jurnalistică, a rămas adesea tributar câtorva locuri comune: epopeea exploratorilor, livezile de portocali, fadoul. „Azur de Lisabona” / „Azul de Lisboa” are și rolul de a integra aceste elemente de certă specificitate într-un tablou mai amplu, menit să promoveze, în același timp, valorile și personalitațile culturii române.

Pentru publicul portughez, această antologie de texte și imagini reprezintă un omagiu, dar și un prilej de a-și vedea țara prin ochii altora, de a se bucura de similaritățile de mentalitate, de civilizație și, nu în ultimul rând, de simțire, care sunt relevate în aceste povești românești despre Lisabona și Portugalia.

Albumul beneficiază de contribuția fotografului Cosmin Bumbuț, care a realizat o serie de fotografii inedite ale Lisabonei. Textele au fost traduse în portugheză de Corneliu Popa, iar conceptul grafic îi aparține Corinei Gabriela Duma.

Autorii pe care îi puteți citi în „Azur de Lisabona” / „Azul de Lisboa” sunt: Diana Adamek, Gabriela Adameșteanu, Teodor Baconschi, Tudor Banuș, Florin Bican, Ioana Bivolaru, Cristina Bolborea, Alain Bonte, Dan Caragea, Marin Cazacu, Gigi Căciuleanu, Constantin Chiriac, Ioana Bâldea Constantinescu, Marius Constantinescu, Gabriel Gafița, Gheorghe Fikl, Dinu Flămând, Manuel S. Fonseca, Sofia Fränkl, Alina Gherasim, Bogdan Ghiu, Călin Hentea, Marin Mălaicu-Hondrari, Adrian-Silvan Ionescu, Mircea Martin,  Gabriela Massaci, Virgil Mihaiu, Valeriu Mladin, Aurelia Mocanu, Daniel Nicolescu, Elisabeth Ochsenfeld, Radu Paraschivescu, Doina Păuleanu, Ileana Pintilie, Ioan Es. Pop, Simina Popa, Vasile Popovici, Simona Preda, Nicolae Prelipceanu, Andrei Rosetti, Radu Sergiu Ruba, Anamaria Smigelschi, Răzvan Suma, Bogdan-Alexandru Stănescu, Robert Șerban, Oltea Șerban-Pârâu,Virgil Tănase, Radu Toma, Alexandru Tomescu, Raluca Tulbure, Stelian Țurlea, Floarea Țuțuianu, Lucian Vasilescu, Ciprian Vălcan, Matei Vișniec, Mihai Zamfir.

28
/02
/24

“Mamma Mia!”, cel mai faimos musical din România, revine weekend-ul acesta pe scena Sălii Palatului din Capitală, într-o nouă reprezentație de zile mari, asta după ce în ultimii cinci ani spectacolul a fost văzut de peste 80.000 de români. Până acum producția a avut nu mai puțin de 33 de reprezentanții în țara noastră, în nouă orașe, dintre care doar 20 în București, unde fiecare spectacol a fost sold-out de fiecare dată.

22
/02
/24

„Invit tinerii să vadă ceva rar, deosebit - prima expoziție organizată în România despre imaginea samuraiului văzută de cei mai importanți artiști japonezi din perioadele Edo și Meiji”, a spus avocatul George Șerban, colecționar de stampe japoneze, la vernisajul expoziției „Samurai. Legendele Japoniei”, care a avut loc pe 21 februarie, la Muzeul Brukenthal din Sibiu, cu sprijinul JTI.

22
/02
/24

Niki (12 ani) și Vika (11 ani) se întâlnesc pentru prima dată în metroul din Harkiv, unde familiile lor s-au refugiat de război. O poveste de dragoste neașteptată și emoționantă, care ne amintește că empatia, generozitatea și speranța în ceilalți sunt singurele lucruri care ne pot salva umanitatea pe timp de război.

19
/02
/24

„Dumnezeu m-a atins cu degetul său mic și a spus: compune pentru teatru, doar pentru teatru.” – mărturisea Puccini într-o scrisoare adresată unui prieten. Și, într-adevăr, Puccini a îndeplinit porunca divină pe care simțea că a primit-o la nașterea sa, dedicându-și întreaga sa viață de creație operei, fără a se „irosi” prea mult spre alte genuri muzicale.

19
/02
/24

Actorul Pavel Bartoș va juca pentru prima dată rolul lui Decebal Necșulescu din piesa „...Escu” de Tudor Mușatescu, într-o coproducție care va avea reprezentații la București și Chișinău. Spectacolul va fi pus în scenă de echipe artistice reunite ale Teatrului „Stela Popescu” din București și Teatrului Național Satiricus Ion Luca Caragiale din Chișinău, într-o colaborare unică în peisajul teatral autohton.

19
/02
/24

Ca în fiecare an, artistul vizual M.C. Donici propune EXPOZIȚIA DE O ORĂ: o întâlnire fără coroane, fasoane, discursuri sau festivisme, de ZIUA BRÂNCUȘI. Ajuns la a VIII-a ediție, evenimentul produs de Asociația Culturală Arte-Factum va avea loc luni, 19.02.2024, între orele 14:00- 15:00, în spațiul din fața  Bustului  Brâncuși  din proximitatea Facultății de Arte a Universității de Vest, Timișoara.

16
/02
/24

Anul acesta marcăm Ziua Națională Brâncuși printr-un eveniment cu totul deosebit. Avem bucuria să vă anunțăm că sosește în premieră în România și va putea fi vizitată în exclusivitate la Galeriile Artmark o lucrare realizată de sculptor în 1905-1906, „Bustul unui patron de restaurant (Portretul lui Achille Baldé)”. Este vorba despre „o operă care nu a fost niciodată văzută, (fiind) considerată pierdută sau distrusă”.

15
/02
/24

Pe 26 martie 2024, începând cu orele 18.30, Opera Națională București va găzdui o ediție specială din ciclul de conferințe SCENA GÂNDIRII. Evenimentul, desfășurat sub titlul „Universitate, societate, creativitate”, va aduce pe scenă trei rectori ai unora dintre cele mai reprezentative universități românești.