”Fascinația Umbrei în Opere celebre”, a 7-a conferință organizată de Fundația Calea Victoriei și dirijorul Tiberiu Soare
https://www.ziarulmetropolis.ro/fascinatia-umbrei-in-opere-celebre-a-7-a-conferinta-organizata-de-fundatia-calea-victoriei-si-dirijorul-tiberiu-soare/

Cea de-a 7-a conferinţă din seria organizată de Fundaţia Calea Victoriei şi dirijorul Tiberiu Soare, ”Fascinaţia Umbrei în Opere celebre”, va avea loc luni, 22 mai, de la ora 19:00, la Palat Cesianu – Racoviţă.

Un articol de Petre Ivan|18 mai 2023

Publicul va avea ocazia unică să descopere și să exploreze, alături de un povestitor înnăscut, dirijorul Tiberiu Soare, universul personajelor negative din opere, un rău necesar în țesătura poveștilor. În aceste opere, în istoriile personajelor întunecate, deseori fascinante, în felul în care ele sunt conturate prin muzică, poveste şi prin dinamica cu celelalte personaje, putem afla răspunsuri posibile, chei de decriptare a realităţii din jurul nostru.

Palatul Cesianu-Racoviţă, actualul sediu al Galeriilor Artmark, se află în centrul Bucureştiului şi în vecinătatea celor mai importante repere culturale ale oraşului: Ateneul Român, Muzeul Naţional de Artă al României, Biblioteca Central Universitară.

Dirijorul Tiberiu Soare, unul dintre cei mai iubiţi şi talentaţi muzicieni români, este colaborator al Fundației Calea Victoriei din anul 2008. De-a lungul celor 15 ani a susținut, la inițiativa Fundației Calea Victoriei, numeroase conferințe despre muzica clasică și personaje din opere celebre, evenimente care s-au bucurat de mare succes la public, cum ar fi: seria de 10 conferințe „Cum să ascultăm muzica”, seria de 13 conferințe de la Opera Națională București „Pentru ce mergem la Operă?” și cele 6 conferințe organizate la Artmark în perioada noiembrie 2022 – aprilie 2023, parte din seria de 10 evenimente ce îl au ca ghid pe celebrul dirijor. Ca rezultat al acestor conferințe, Fundația Calea Victoriei a publicat două volume foarte apreciate de public – „Pentru ce mergem la Operă” și „Nouă povești muzicale”. De asemenea, Tiberiu Soare dirijează orchestra Symphactory Orchestra la Concertele Extraordinare de Anul Nou, organizate de Fundația Calea Victoriei. În prezent, Tiberiu Soare este dirijor la Opera Naţională Bucureşti.

02
/12
/24

Scena intimă a Teatrului ACT va găzdui pe 7 decembrie un spectacol dedicat întregii familii, care-i reunește pe legendara actriță Alexandrina Halic și pianiștii Florian Mitrea și Daria Tudor. Artiștii vor împleti timp de aproape 100 de minute tâlcurile poveștilor narate live cu acordurile muzicii clasice adusă la viață prin intermediul pianului Steinway.

29
/11
/24

Printre evenimentele artistice speciale, dedicate întregii familii, în luna sărbătorilor de iarnă se regăsește în oferta culturală a Bucureștiului și „Poveste de decembrie”. Scena intimă a Teatrului ACT va găzdui pe 7 decembrie două reprezentații ale unui spectacol care împletește poveștile cu muzica clasică și care-i reunește pe legendara actriță Alexandrina Halic și pianiștii Florian Mitrea și Daria Tudor.

05
/11
/24

Născută în România și stabilită în Elveția, Teodora Brody a reușit să se facă remarcată în jazzul clasic alături de celebrul pianist Johnny Răducanu la sfârșitul anilor 90, devenind pionieră în fuziunea dintre jazz și doina românească.

31
/10
/24

Festivalul SoNoRo începe mâine, 1 noiembrie 2024, cu un concert care deschide ediția nr. 19, intitulată Ex libris, la Palatul Bragadiru. Concertul „Păstorii nopții”, inspirat de cartea cu același titlu a scriitorului brazilian Jorge Amado, va fi susținut de Alexis Cárdenas & RECOVECO. Festivalul se va desfășura în București până în 11 noiembrie, apoi va continua în Cluj-Napoca în perioada 12-17 noiembrie.