„Fata fără zeste”, la TVR. Aniversare Alexandr Nikolaevici Ostrovski
https://www.ziarulmetropolis.ro/fata-fara-zeste-la-tvr-aniversare-alexandr-nikolaevici-ostrovski/

În continuarea demersului de a reaşeza pe un loc firesc teatrul naţional de televiziune, Casa de Producţie TVR vă propune o nouă difuzare a montării „Fata fără zeste”, de Alexandr Nikolaevici Ostrovski. Spectacolul va fi difuzat luni, 13 iunie, la ora 20.10.

Un articol de Liliana Matei|12 iunie 2016

Anul acesta, în 14 iunie, comemorăm 130 de ani de la moartea dramaturgului Alexandr Nikolaevici Ostrovski.

Fata fară zestre – de A.N. Ostrovsky

Traducerea Alexandru Kiritescu și Sonia Filip

Premiera – 30.11.1976

În distribuție: Tricy Abramovici, Florin Piersic, Ileana Stana Ionescu,

Matei Alexandru, Alexandru Drăgan, Aurel Giurumia, Elena Sereda,

Gheorghe Oprina, Alexandru Hasnaș, Mitsura Arghezi, Savel Știopul

Decoruri: Vasile Rotaru

Imaginea: Beatrice Drugă

Adaptarea și regia artistică: Matei Alexandru

 

Imediat după acest spectacol puteți vedea o nouă producție a programului „PORTRET, IN MEMORIAM”

Portret In Memoriam Vlad Mugur
luni 13 iunie ora 22.30
marţi 14 iunie (noaptea) ora 2.30
sambătă 18 iunie ora 12.30

Despre Vlad Mugur au vorbit: Magda Știef, Mircea Diaconu, Florin Zamfirescu, Dinu Cernescu, Horaţiu Mălăele.

Vlad MugurVLAD MUGUR

Născut în vara anului 1927, Vlad Mugur avea sa fie botezat de regele Mihai și ținut în brațe de regina Elena și de generalul Condeescu.

Celebrul său bunic, Gheorghe D. Mugur a fost directorul Fundațiilor Regale și al Radiodifuziunii Române în perioada anilor 1930, până după război.

Tatal său, Val Mugur, prolific dramaturg și regizor de teatru a lucrat o perioadă în radio și a fost inițiatorul teatrului radiofonic.

Educat într-o atmosfera artistică, Vlad Mugur avea să se înscrie la Institutul de Teatru, pe care îl va absolvi în 1949, ca șef de promoție, cu spectacolul Unchiul Vanea de Cehov.

Format la clasa Aurei Buzescu și a lui Nicolae Băltățeanu, Vlad Mugur s-a întalnit de-a lungul carierei sale artistice cu nume mari ale scenei românești. A montat spectacole importante, pe textele unor autori clasici și contemporani, pe scenele teatrelor: Național București, Nottara, Odeon, Bulandra, dar și la Craiova, Galați, Bacău, Cluj, Târgu Mureș.

Va forma teatrul de trupă, cu generația de aur din 1956, la Craiova și va reedita acest succes la Naționalul din Cluj în perioada directoratului său, din 1964 până în 1971, cand va părăsi România.

Va monta, timp de doua decenii, în Germania și Elveția.

Se va întoarce în Romania în 1990, ca regizor și director al Teatrului Giulești, căruia îi va schimba numele în Teatrul Odeon.

 

27
/01
/16

Florin Piersic s-a născut la 27 ianuarie 1936, la Cluj, din părinți bucovineni (mama - originară din Valea Seacă, tatăl - medic veterinar, originar din Corlata). Și-a petrecut copilăria în Corlata, Pojorâta și Cajvana, apoi în Cernăuți și, ulterior, la Cluj-Napoca, unde a urmat Liceul de băieți nr. 3.

26
/01
/16

Sâmbătă, 30 ianuarie, de la ora 20:00, la ARCUB Gabroveni (Str. Lipscani nr. 84-90) se va juca spectacolul Am iubit, am purtat, am pierdut, o adaptare după Love, loss and what I wore de Nora & Delia Ephron, în regia lui Emil Hoștină. Coregrafia este semnată de Florin Fieroiu, iar distribuția este compusă de: Elvira Deatcu, Laura Creț, Anca Androne, Iulia Lumânare și Ioana Abur.

26
/01
/16

Motto: Scrieți, băieți, numai scrieți bine! Festivalul Comediei Românești – festCO ediția a-XIV-a, care va avea loc în perioada 21-29 mai 2016, continuă provocarea adresată tinerilor dramaturgi prin Laboratorul de comedie.

26
/01
/16

În această seară, de la ora 19.00, TVR 2, TVR HD şi TVRi (de la ora 22.00) transmit transmite Gala ICR a premiilor de excelenţă pentru românii din comunităţile istorice. Evenimentul ,desfăşurat în decembrie 2015 la Teatrul Naţional „I.l. Caragiale” din Bucureşti, este prezentat de jurnalistul TVR Marian Voicu şi de artista Stela Botez.

25
/01
/16

Un proiector Pathe Baby și 51 de role de film de epocă, printre care se află și momentul încoronării regelui Ferdinand și a reginei Maria la Alba-Iulia, vor fi scoase la licitație pe 28 ianuarie de casa Artmark. În anii '20, frații Pathe au inventat și promovat proiectorul Pathe Baby, care funcționează cu un format de peliculă de 9,5 mm. Astfel, a fost dezvoltat conceptul de home-cinema.

24
/01
/16

12 filme din Norvegia și Islanda, 39 de proiecții, 15 localități din România și 3270 de spectatori (copii instituționalizați, romi și copii din localitățile fără cinematograf) - date care rezumă prima ediţie a caravanei de film pentru copii – CINEMATOUR KIDS.