Față în față: scurtmetraj/lungmetraj, noua serie de filme de la Institutul Cervantes din București
https://www.ziarulmetropolis.ro/fata-in-fata-scurtmetraj-lungmetraj-noua-serie-de-filme-de-la-institutul-cervantes-din-bucuresti/

4 cineaşti spanioli – regizorii Álex Montoya, Belén Macías, Juanjo Giménez şi producătoarea María del Puy Alvarado, fiecare cu un scurtmetraj şi un lungmetraj, în luna aprilie, gratuit, pe canalul de Vimeo al Institutului Cervantes

Un articol de Liliana Matei|6 aprilie 2021

Institutul Cervantes aduce în această primăvară producții selecționate de la prestigiosul festival de film Alcine din Alcalá de Henares.

În prima săptămână din aprilie, avem focus Álex Montoya (foto sus): „Lucas”, nominalizat la Premiile Goya, și „Asamblea”, cel mai vizionat film de pe platforma Filmin în 2020.

În luna aprilie, Institutul Cervantes oferă publicului ocazia să cunoască creațiile a patru cineaști spanioli excepționali, selecționați din rândul participanților la Alcine, festivalul de film din Alcalá de Henares, unul dintre festivalurile de prestigiu din Spania, care în 2020 a sărbătorit cea de-a 50-a ediție. Sunt patru perspective extrem de diferite, ce reflectă diversitatea, vitalitatea, prezentul solid și viitorul promițător al cinematografiei spaniole. Seria de filme din cadrul evenimentului „Față în față: scurtmetraj/lungmetraj”/ „Del corto al largo (y viceversa)” va putea fi văzută online, pe canalul de Vimeo al Institutului Cervantes, pe parcursul lunii aprilie, de la ora 21.

Pentru a celebra cei 50 de ani de existență prolifică a festivalului, acest ciclu de filme propune un dialog între două creații (un scurtmetraj și un lungmetraj) ale fiecăruia dintre cineaștii selecționați. Astfel, se aduce în atenția publicului specificul festivalului din Alcine și, în același timp, se pune accent pe felul în care o serie de cineaști aleg genul scurtmetrajului sau pe cel al lungmetrajului în funcție de interesele lor și de poveștile pe care doresc să le spună.

Seria reunește filmele realizate de regizorii Juanjo Giménez: Rodilla (2009) și Nos hacemos falta (2001), Álex Montoya: Lucas (2012) și Asamblea (2019), Belén Macías: Mala espina (2001) și Marsella (2013) și de producătoarea María del Puy Alvarado, cu filme regizate de Álvaro Giménez Sarmiento: Pulse (2013) și Antonio Muñoz Molina, el oficio del escritor (2014). Sunt patru artiști care au participat de-a lungul carierei lor la festival – recunoscut pentru programul său care include atât scurtmetraje, cât și lungmetraje.

Săptămâna aceasta îi este dedicată lui Álex Montoya (Valencia, 1973), regizor, scenarist și producător. Absolvent de Arhitectură, a fost autodidact în domeniul filmului, unde s-a remarcat în special ca regizor de scurtmetraje, printre cele mai cunoscute fiind Lucas, care a fost nominalizat la Premiile Goya, și Cómo conocí a tu padre, recompensat cu o mențiune specială la Festivalul de la Sundance în 2010.

În cadrul evenimentului „Față în față: scurtmetraj/lungmetraj”, este prezent cu scurtmetrajul Lucas (2012, 28 min., nerecomandat sub 12 ani), marți, 6 aprilie, și lungmetrajul Asamblea (2019, 75 min., nerecomandat sub 7 ani), vineri, 9 aprilie.

Lucas, cu o distribuție formată din Javier Butler (Premiul pentru Cel mai bun actor la Festivalul de Scurtmetraje din Alcalá de Henares, 2012), Luis Callejo, Eva Llorach, Ramón Orozco, Violeta Pérez, María Gutiérrez, Herbert Holzinger și Pablo Verdú, atrage atenția asupra unei realități îngrijorătoare: catfishing-ul, crearea de identități false pe internet, victimele cele mai vulnerabile fiind adolescenții. Filmul a fost nominalizat la Premiile Goya pentru scurtmetraj și a obținut o serie de alte nominalizări și premii prestigioase la Festivalul de Film din Málaga, Festivalul de Scurtmetraje din Alcalá de Henares, la Festivalul Internațional de Film de la Valencia „Cinema Jove”, la Festivalul de Scurtmetraje și Animație Mecal Barcelona, la Semana de Cine de Medina del Campo.

Asamblea, bazat pe piesa de teatru La Gent (2012) scrisă de Juli Disla și Jaume Pérez, este debutul în lungmetraj al lui Alex Montoya și îi reunește în distribuție pe Jordi Aguilar, Marta Belenguer, Sergio Caballero, Greta Fernández, Nacho Fresneda, Francesc Garrido, María Juan, Lorena López, Juan Mandli, Cristina Plazas, Pablo Sánchez, Jorge Silvestre și Abdelatif Hwidar. Filmul reprezintă o abordare parodică a reuniunilor politice, punând accentul pe mecanismele ce influențează implicarea cetățenească. Întrucât deja izbucnise pandemia Covid-19, premiera oficială a avut loc pe Filmin, devenind cel mai vizionat film de pe platformă, însumând 23.000 de vizualizări după prima săptămână. A fost prezentat în secțiunea „Zonacine” a Festivalului de Film de la Málaga, primit Premiul Publicului la Festivalul Rizoma și Tesela de Oro pentru cel mai bun film și Tesela de Plata pentru cel mai bun actor (Francesc Garrido) la Festivalul de la Alicante. A fost, de asemenea, selecționat în cadrul Festivalului Pelikula, în 2020, organizat de Institutul Cervantes din Manila.

PROGRAM

▶ 6 aprilie: Lucas, r. Álex Montoya

▶ 9 aprilie: Asamblea, r. Álex Montoya

▶ 13 aprilie: Mala espina, r. Belén Macías

▶ 16 aprilie: Marsella, r. Belén Macías

▶ 20 aprilie: Rodilla, r. Juanjo Giménez

▶ 23 aprilie: Nos hacemos falta, r. Juanjo Giménez

▶ 27 aprilie: Pulse, r. Álvaro Giménez Sarmiento

▶30 aprilie: Antonio Muñoz Molina, el oficio del escritor, r. Álvaro Giménez Sarmiento

 

27
/02
/24

Admiratorii lui Nicolae Corjos vor putea vedea sau revedea la Cinemaraton pe 27 februarie filmele Ora zero, Pădurea nebună, Un studio în căutarea unei vedete, Declaraţie de dragoste, Liceenii, Extemporal la dirigenţie, Liceenii Rock’n Roll, Alo aterizează străbunica, documentarul Sergiu Celibidache.

27
/02
/24

SkyShowtime a confirmat astăzi că Ted va fi disponibil pentru vizionare în toate piețele în care serviciul este disponibil, începând din 22 februarie. Primele patru episoade vor fi disponibile pentru vizionare în exclusivitate pe SkyShowtime din 22 februarie, urmând ca celelalte episoade să fie disponibile din 11 aprilie.

23
/02
/24

Regizorul francez Nicolas Philibert, unul dintre marile nume ale filmului documentar la nivel internațional, semnează regia filmului Pe Adamant (Sur l’Adamant). Filmul a avut premiera la Festivalul Internațional de Film de la Berlin în 2023, unde a câștigat Marele Premiu, Ursul de Aur.

22
/02
/24

Pe 27 februarie se împlinesc 2 ani de la dispariţia regizorului Nicolae Corjos, autorul celebrelor filme Liceenii şi Declaraţie de dragoste. Mai multe televiziuni vor puncta momentul, cu totul excepţională fiind iniţiativa postul de televiziune prin cablu Cinemaraton care pe 27 februarie va difuza întreaga zi titluri din filmografia lui Nicolae Corjos, atât filme artistice, cât şi documentare şi interviuri cu acesta.

21
/02
/24

Producția este adaptarea live-action a îndrăgitului serial de animație și urmărește aventurile lui Aang, tânărul avatar, în încercarea de a stăpâni cele patru elemente (Apă, Pământ, Foc, Aer), pentru a reinstaura echilibrul într-o lume amenințată de înfricoșătoarea Națiune a Focului. Serialul va avea premiera globală pe 22 februarie 2024, doar pe Netflix.

20
/02
/24

De vineri, 23 februarie, în 15 orașe din România va putea fi urmărit unul dintre cele mai premiate și apreciate filme din ultimul an: Sauna Secretelor / Smoke Sauna Sisterhood (regia Anna Hints), proaspăt distins cu trofeul pentru Cel mai bun documentar al anului la Premiile Academiei Europene din Film 2023, inclus de prestigioasa publicație The New York Times în Top 10 al celor mai valoroase filme din 2023.

20
/02
/24

Horia, filmul de debut în lungmetraj al regizoarei Ana-Maria Comănescu, va fi lansat pe marile ecrane din țară în 10 aprilie și este distribuit de August Film. Vladimir Țeca, Angelina Pavel sunt în rolurile principale. Din distribuție mai fac parte Liviu Cheloiu, Daniela Nane,  Mihaela Velicu, Dragoș Olaru și Robert Onofrei.