Fatih Akin, dezvăluiri despre controversatul The Cut / Tăietura (2014)
https://www.ziarulmetropolis.ro/fatih-akin-dezvaluiri-despre-controversatul-the-cut-taietura-2014/

Regizorul Fatih Akin (Head-On, The Edge of Heaven, Soul Kitchen) a acordat un interviu în care a vorbit tranşant despre câteva aspecte sensibile legate de cel mai recent film al său. The Cut / Tăietura (2014) – distribuit de Independenţa Film -, care a avut astăzi premiera în România.

Un articol de Petre Ivan|8 Mai 2015

Proiectată în Competiţia oficială a Festivalului Internaţional de Film de la Veneţia 2014, pelicula spune povestea unui supravieţuitor al genocidului armenilor din perioada 1915-1917 (eveniment comemorat recent cu ocazia centenarului) care porneşte în căutarea fetiţelor sale dispărute în timpul masacrului.

Într-un interviu (acordat unei perechi mixte de ziarişti: unul turc, altul german) regizorul Fatih Akin a abordat probleme precum: subiectul “genocidul armenilor” şi Turcia actuală, “genocidul armenilor” şi Germania natală sau emigraţia forţată – o problemă actuală.

Expresia “genocid armean”, mortală în Istanbul-ul lui 2007

Fatih Akin spune că, dacă subiectul genocidului armean ar fi fost evocat la o masă, într-un bar din Istanbul din anul 2007, vecinii de masă ar fi sărit cu toţii: “Hei! Dar despre ce vorbeşti tu aici?!”. Ei bine, spune regizorul german de origine turcă, astăzi de poate vorbi despre asta în Istanbul fără să cobori vocea. Trebuie menţionat că în 2007 – deci nu mai departe de acum opt ani – Hrant Dink (53 de ani), un ziarist şi scriitor de origine armeană care a

The Cut, de Fatih Akin

The Cut, de Fatih Akin

evocat “genocidul armean”, a fost asasinat pe stradă, în faţa redacţiei, de un tânăr de 17 ani. În spatele atentatului s-au aflat cercurile naţionaliste turce.

De ce această reticenţă în rândul turcilor de a vorbi despre acest moment din istoria lor? Fatih Akin este de părere că de vină este îndoctrinarea sistematică din partea autorităţilor.

Când întreaga populaţie este inundată, de către politicieni şi istoricii, cu minicuni… Când tuturor li se repetă, generaţie după generaţie, că acest lucru nu s-a întâmplat cu adevărat, oamenii tind să asimileze acest adevăr. Este cazul majorităţii turcilor. Cărţile după care au învăţat părinţii lor, ziarele din care s-au informat dintotdeauna, nu au furnizat niciodată o altă versiune decât cea a autorităţilor. Nici nu am ce să le reproşez oamenilor. Însă nu sunt de acord cu politicienii care spun că istoria trebuie lăsată istoricilor. Nu. Istoria ne aparţine şi nouă, poporului. Şi întregii lumi. – Fatih Akin

Regizorul a citit circa o sută de cărţi pe această temă, însă una din sursele principale de documentare pentru THE CUT a fost jurnalul personal al unui cetăţean armean emigrat în Cuba cu ocazia genocidului.

Fatih Akin a vizitat Memorialul de la Erevan şi acolo a aflat că foarte mulţi armeni au fugit mai întâi în Cuba, pentru ca de-acolo să ajungă în America de Nord.

Germania natală, complice la genocid, ca aliat al Imperiului Otoman

The Cut, de Fatih Akin

The Cut, de Fatih Akin

Oraşul Mardin a fost ales pentru că de-aici a pornit unul din marşurile morţii. Cu ajutorul lui Wolfgang Gust, autorul a numeroase scrieri despre genocid, şi a câtorva hărţi mai vechi, echipa de filmare a localizat traseul şi unele din gropile comune din zonă.

Tot Wolfgang Gust este cel care a dezvăluit implicarea Germaniei de la acea vreme, sau mai precis lipsa de implicare. “Germania ştia despre masacre, dar s-au făcut că nu văd”, spune Fatih Akin, care s-a născut la Hamburg, în 1973. “Nemţii nu aveau interesul să-şi piardă aliatul de nădejde, Imperiul Otoman. Prin urmare, se poate spune chiar că Germania a fost complice la genocid în 1915”.

Cu toate acestea, Fatih Akin nu vede The Cut ca pe “un film despre genocidul armean”.

Nefiind un politician, regizorul neamţ nu încearcă să transmită neapărat un mesaj politic cu acest film.

The Cut, spune el, este despre război şi emigraţia forţată. “Este o poveste despre emigraţie şi imigraţie care, deşi întâmplată acum o sută de ani, iată că este extrem de actuală şi astăzi.”

The Cut, în Turcia

La întrebarea “Cum credeţi că va fi primit filmul în Turcia?”, răspunsul lui Fatih Akin a fost următorul: “Am vorbit cu doi amici care mi-au văzut filmul, amândoi producători în Turcia. Primul mi-a zis: Se va arunca cu pietre! Al doilea mi-a spus: Te vor umple de flori! În cele din urmă cred că va fi câte puţin din ambele”.

Foto: Fatih Akin – Independenta Film

13
/12
/18

În 2019, Festivalul Internațional de Film Transilvania (TIFF) atinge, oficial, vârsta maturității. Cea de-a 18-a ediție va avea loc între 31 mai și 9 iunie, iar organizatorii au deja vești bune pentru cinefili: primele filme confirmate în program au fost lansate în cele mai importante festivaluri ale toamnei și vor avea premiera românească la Cluj-Napoca.

12
/12
/18

20 scurtmetraje din toată lumea și 10 scurtmetraje românești concurează anul acesta pentru trofeele NexT. Selecția filmelor pentru Competiția Internațională și Competiția Națională a fost realizată și în acest an de către Oana Ghera și Massimiliano Nardulli. Selecționerii au ales voci noi care onorează încă o dată misiunea festivalului la această ultimă ediție, aceea de a descoperi și aduce în prim-plan atât filmele scurte cu adevărat inovatoare, cât și pe cei care le creează.

12
/12
/18

TOP Documentarele își fac cu greu loc în cinematografe. Așa că pentru a viziona cele mai noi filme de nonficțiune nu ne rămân decât festivalurile și diferitele platforme. Am ales 10 documentare care m-au impresionat cel mai mult dintre cele văzute în 2018. Sunt filme extrem de stimulante și de îndrăznețe.

11
/12
/18

Ziua Internaţională a Tangoului, sărbătorită în 11 decembrie începând din anul 1977, a fost proclamată în onoarea a două figuri legendare ale muzicii argentiniene: Carlos Gardel, Regele Tangoului şi Julio De Caro, ambii născuţi într-o zi de 11 decembrie/ În 1935 Carlos Gardel compunea „Por una cabeza”, unul dintre cele mai cunoscute tangouri din istoria muzicii. 

10
/12
/18

A 22-a ediție a Festivalului Internațional de Film Studențesc CineMAiubit și-a desemnat câștigătorii sâmbătă, 8 decembrie 2018, într-o atmosferă emoționantă și plină de exuberanță. Premiul pentru cel mai bun film a revenit peliculei belgiene PABLO, în regia lui Sergio Guataquira Sarmiento.

10
/12
/18

METROPOLIS VIRAL. Filmul "Avengers: Endgame" bate recorduri chiar înainte de apariția sa în cinematografe. Lansat pe 7 decembrie, trailerul de aproape două minute și jumătate a înregistrat 289 milioane de vizualizări pe YouTube, Facebook și Twitter,  devenind cel mai vizionat trailer în primele 24 de ore de la lansare.

10
/12
/18

Bucharest Art Film Festival (BAFF) va proiecta în perioada 10-12 decembrie filme de(spre) artă la Galeria Halucinarium, din Calea Giulești 14. Art Film Festival încearcă la această a III-a ediție să creeze experiența ideală destinată publicului de cinema și zone conexe, aducându-l într-o galerie de artă timp de 3 seri. Programul fiecărei zile începe la ora 19:00, intrarea la proiecții fiind liberă în limita locurilor disponibile.

09
/12
/18

TOP Am ales cele mai relevante filme românești ale anului, din cele 25 de titluri de ficțiune care au ajuns în 2018 în cinematografe. Nu a fost un an rău: cinema-ul românesc a continuat să impresioneze în festivaluri, iar unul dintre filme, „Moromeții 2”, a stabilit chiar un record de spectatori.

07
/12
/18

CRONICĂ DE FILM Cu fizicul său firav, care sugerează o supunere cvasi-reflexă față de ceilalți, și cu chipul său caraghios, aproape imperturbabil dacă nu ar fi străpuns uneori de câte un zâmbet forțat, Marcello setează din start atmosfera de comedie neagră ce domină noul film al italianului Matteo Garrone, „Dogman” (2018).

07
/12
/18

Filmul Belgian GIRL, nominalizat la Globurile de Aur pentru Cel mai bun film străin, va deschide Oscar Weekend (18 - 20 ianuarie 2019, Cinema Elvire Popesco). "Oscar Weekend" are loc înaintea anunțării nominalizărilor la cea de-a 91-a ediție a premiilor Oscar (22 ianuarie), trofeele Oscar 2019 urmând să fie acordate în cadrul Galei din 24 februarie 2019. 

07
/12
/18

Cea de-a 12-a ediție a Festivalului Internațional de Film NexT pune reflectoarele pe Portugalia, cu două programe a câte cinci scurtmetraje reunite sub titlul Focus Portugalia. Primul program, The Heart and the Body, va fi proiectat sâmbătă, 15 decembrie, iar cel de-al doilea, On Politics, va putea fi văzut duminică, 16 decembrie, ambele la ora 16.30, la Cinema Muzeul Țăranului.

07
/12
/18

Filmul „Vice” al lui Adam McKay, o dramă despre fostul vicepreşedinte Dick Cheney, cu Christian Bale, Sam Rockwell, Steve Carell şi Amy Adams în distribuţie, a primit cele mai multe nominalizări la cea de-a 76-a ediţie a galei Globurilor de Aur. La categoria miniserial sau film de televiziune cele mai multe nominalizări, în număr de 4, le-a primit „The Assassination of Gianni Versace”.

06
/12
/18

În timpul Războiului Rece, undeva între Polonia stalinistă, ruinată de cel de-al doilea război mondial, și Parisul boem al anilor ’50, un muzician înnebunit după libertate și o tânără cântăreață pătimașă trăiesc o iubire imposibilă, într-o perioadă istorică imposibilă. Îi desparte totul: trecutul lor, temperamentul, caracterul, ideile lor politice, imperfecțiunile fiecăruia și inevitabilele lovituri ale sorții. Cu toate acestea, sunt în mod fatal condamnați să fie împreună.

05
/12
/18

"Amintirile nu aparţin numai trecutului. Ele ne determină viitorul." - Jeff Bridges. Câștigător al unui Oscar în 2010, pentru prestația din “Crazy Heart”, actorul american Jeff Bridges a împlinit, ieri, 69 de ani. 

05
/12
/18

În premieră la Digi Life (6 decembrie, ora 21:00), „Martorul 248”, un documentar despre dreptul la educație - În România, abandonul școlar este îngrijorător, iar în lipsa experiențelor de învățare adecvate, copiii din zonele sărace  rămân captivi în mediul familial marcat de privațiuni, ostil dezvoltării lor. Copiii din zonele cele mai sărace încep școala fără noțiuni de bază, cum ar fi abilitatea de a identifica cifrele sau culorile.

Page 1 of 22412345...102030...Last »