Faust Exhausted – coproducţie europeană, la Sibiu
https://www.ziarulmetropolis.ro/faust-exhausted-coproductie-europeana-la-sibiu/

Secţia Germană a Teatrului Naţional „Radu Stanca” Sibiu prezintă marţi, 11 februarie, ora 19:00 şi miercuri, 12 februarie, ora 19:00, premiera spectacolului „Faust Exhausted”. Evenimentul va avea loc la Sala Studio din spatele Casei de Cultură a Sindicatelor.

Un articol de Petre Ivan|6 februarie 2014

Secţia Germană a Teatrului Naţional „Radu Stanca” Sibiu prezintă marți, 11 februarie, de la ora 19.00 și miercuri, 12 februarie, de la ora 19.00, premiera spectacolului „Faust Exhausted”. Evenimentul va avea loc la Sala Studio din spatele Casei de Cultură a Sindicatelor.

Proiectul Faust Exhausted, sub conducerea lui Bernhard M. Eusterschulte şi a Johannei Niedermüller, creează o punte către Europa prezentului printr-o adaptare nouă a temei faustiene de către autorul Tomo Mirko Pavlovic, din Stuttgart.

Şi cum îi merge lui Faust în ziua de azi? Pentru un tip de 200 de ani, Faust se prezintă într-o formă de invidiat. A luat droguri, a dezonorat o tânără fată, s-a furişat cu prostituate, a râvnit după tinereţe eternă şi s-a închinat Diavolului.

Totul s-a isprăvit acum! După un somn lung, se trezeşte şi pare invincibil, sclipitor, fără vârstă şi inabordabil, avid după ce este uman şi material, nu după înţelepciune.

Faust reuşeşte nu numai să obţină, să spele, să înmulţească, să investească bani, să permită producţia de tricouri şi cămăşi ieftine, să cumpere sclavi cu pomeţi slavoni, ci să transforme marea şi plajele în terenuri imobiliare valoroase, construieşte terenuri de golf şi hoteluri, îi alungă pe pescari şi pe muncitori din casele şi curţile lor.

Nimeni nu-i poate sta în cale. Faust e peste tot, pândind după fiecare colţ, cuibărindu-se în fiecare creier – şi totuşi nu este nicăieri. Tot ce atinge devine un bun de consum, dispare, devine fără sens.

Faust manipulează poliţişti de provincie corupţi, ruinează state întregi, seduce cele mai dorite femei. Femei frumoase precum Elena, care pentru fauştii din lumea de azi sporesc averea. Puterea lui Faust este demonică. Şi pentru asta nu şi-a vândut sufletul. Pentru că nu a avut niciodată unul.

faust exhausted

Faust Exhausted, o coproducţie cu artişti şi producători din Germania, Luxemburg, România, Bulgaria şi Elveţia

O călătorie prin Europa de Est şi de Vest realizată de europeni pentru europeni, într-o producţie europeană a unei piese europene. Spectacolul se joacă în limbile bulgară, germană, engleză, franceză şi română, cu traducere.

Faust Exhausted, de Tom Mirko Pavlovic – o coproducție Bulgaria, Elveția, Germania, Luxemburg, România.

Regia şi scenografia: Bernhard M . Eusterschulta;

Distribuţia: Margita Goscheva, Fabiola Dalia Petri, Marc Baum, Vasil Duev, Christoph Keller, Georgi Novakov

Durata: o oră şi 20 de minute.

Foto cu Faust Exhausted – TNRS

19
/03
/24

Nominalizat în acest an la Women's Prize for Fiction, romanul „Cele opt vieți ale unui trickster de-o vârstă cu veacul” de Mirinae Lee, o coreeancă mutată în SUA, spune povestea teribilă a unei femei evadate din Coreea de Nord.

18
/03
/24

Proiectul „Întâlnirile Teatrul azi la Masca” iniţiat de revista Teatrul azi, în parteneriat cu Teatrul Masca din Bucureşti şi cu susţinerea UNITER, continuă seria de discuții profesionale cu a doua masă rotundă dedicată, de această dată, dramaturgiei românești.

18
/03
/24

În contextul celebrării a 20 de ani de existență, Centrul Național al Dansului București (CNDB) extinde Ziua Internațională a Dansului pe durata întregii luni aprilie.

15
/03
/24

Cea de-a cincea ediție a Festivalului Filmului Palestinian, organizată de Centrul Cultural Mahmoud Darwish, sub patronajul Ministerului Culturii din Palestina și al Ambasadei Statului Palestina în România, se va desfășura între 18 și 21 aprilie la București și pe 28 aprilie la Cluj-Napoca, cu o nouă direcție artistică și o prezentare a cinematografiei palestiniene ca un Cinema of Existence.

14
/03
/24

Unul dintre cei mai importanți regizori europeni, cunoscut pentru abordarea sa contemporană a pieselor clasice și montările provocatoare din punct de vedere politic și social, Thomas Ostermeier montează pentru prima dată un spectacol în România.

14
/03
/24

Astăzi, pe 14 martie, se împlinesc trei ani de la moartea ei, la Paris, în 2021, atunci când Covidul făcea ravagii și oprise lumea în loc. Avea aproape 90 de ani.

13
/03
/24

În perioada 12-15 martie 2024, Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică „I. L. Caragiale” din București organizează cea de-a XXV-a ediție a Ușilor Deschise, în cele două sedii ale sale, din Str. Matei Voievod nr. 75-77 și Str. Tudor Arghezi nr. 3b.

13
/03
/24

Gabriel Bebeșelea, unul dintre cei mai bine cotați dirijori români peste hotare, aplaudat în prestigioase săli de concerte ale lumii, ca Auditorium-ul din Barcelona, Musikverein – Viena sau Sala Ceaikovski – Moscova, apreciatul violonist Alexandru Tomescu și vioara Stradivarius Elder-Voicu pe care are privilegiul de a interpreta, și un program dedicat integral lui Mozart definesc un eveniment de neratat la Sala Radio.