„Faust“ revine pe scena din Sibiu începând cu data de 8 martie
https://www.ziarulmetropolis.ro/faust-revine-pe-scena-din-sibiu-incepand-cu-data-de-8-martie/

Mega-producţia „Faust“ în regia lui Silviu Purcărete va fi reluată pe scena de la Hala Balanţa din Sibiu începând cu data de vineri, 8 martie, ora 19:00. Acesta este cea de-a şasea stagiune în care producţia Teatrului Naţional din Sibiu este prezentată în faţa publicului, iar în total până la finalul acestei stagiuni au fost […]

Un articol de Andrada Văsii|18 februarie 2013

Mega-producţia „Faust“ în regia lui Silviu Purcărete va fi reluată pe scena de la Hala Balanţa din Sibiu începând cu data de vineri, 8 martie, ora 19:00. Acesta este cea de-a şasea stagiune în care producţia Teatrului Naţional din Sibiu este prezentată în faţa publicului, iar în total până la finalul acestei stagiuni au fost programate treisprezece reprezentaţii.

„Faust“ e mai mult decât un spectacol de teatru. Violent, emoţionant şi visceral „Faust“ îşi invită publicul la o experienţă individuală puternică despre cunoaştere, credinţă, durere şi iubire. „Faust-ul“ lui Silviu Purcărete se distinge prin complexitatea viziunii regizorale: este o experienţă extrasenzorială la graniţa dintre Pământ şi Iad, un peisaj amplificat prin proiecţii, focuri de artificii, muzică rock live, zeci de actori şi dansatori şi o coloană sonoră originală semnată de Vasile Şirli. La baza acestui „Faust“ modern stă improvizaţia, textul lui Johann Wolfgang von Goethe constituind punctul de plecare pentru o compoziţie teatrală în care cuvântul nu este primordial. Scenariul spectacolului de la Sibiu surprinde momentele esenţiale din textul lui Goethe: pactul lui Faust cu Diavolul, patima lui Faust pentru Margareta, noaptea Valpurgiei şi ridicarea lui Faust la Cer. Producţia se remarcă prin decor şi light design de o impresionantă forţă evocatoare, costume provocator sugestive, elegante sau burleşti, muzică antrenantă sau copleşitoare, cu efecte sonore adecvate ambianţei funambuleşti, proiecţii video ingenios articulate în arhitectura întregului demers scenic, creat monumental prin jocul a peste 120 de actori şi figuranţi într-o hală industrială dezafectată.

Un reper important al teatrul românesc de după ¢89, producţia Teatrului Naţional „Radu Stanca“ Sibiu contribuie semnificativ la promovarea valorilor culturale naţionale. Acest lucru a fost confirmat atât prin premiile obţinute, cât şi prin turneele întreprinse: premiul pentru cea mai bună interpretare feminină într-un rol principal (Ofelia Popii) şi premiul pentru cea mai bună scenografie (Helmut Stürmer) la Gala UNITER din 2008, participarea la Festivalul Goethe de la Frankfurt în 2008 şi în selecţia oficială a Festivalului Internaţional de la Edinburgh în 2009, Premiul Herald Angel Award 2009, Premiul de Excelenţă al Galei UNITER din 2010, participarea extraordinară de la Bruxelles din anul 2011, ce l-a avut ca invitat de onoare pe Preşedintele Comisiei Europene José Manuel Barroso, precum şi invitaţia primită în cadrul Programului Maribor Capitală Culturală Europeană 2012.

Cele treisprezece reprezentaţii programate până la sfârşitul aceste stagiuni vor avea loc după următorul calendar: vineri, 8 martie, ora 19:00; sâmbătă, 9 martie, ora 19:00; vineri, 5 aprilie, ora 20:00; sâmbătă, 6 aprilie, ora 20:00; sâmbătă, 27 aprilie, ora 20:00; duminică, 28 aprilie, ora 20:00; sâmbătă, 11 mai, ora 21:00; duminică, 12 mai, ora 21:00; sâmbătă, 8 iunie, ora 22:00; duminică, 9 iunie, ora 22:00; duminică, 16 iunie, ora 22:00; vineri, 12 iulie, ora 22:00; sâmbătă, 13 iulie, ora 22:00.

Spectacolul are o durată aproximativă de două ore, este prezentat cu supratitrare în limba engleză şi nu este recomandat celor sub 16 ani. Preţul unui bilet este de 30 de lei, cu excepţia reprezentaţiilor speciale din cadrul Festivalului Internaţional de Teatru de la Sibiu, în datele de 8, 9 şi 16 iunie, când preţul unui bilet este de 40 de lei. Biletele pot fi achiziţionate de la Agenţia Teatrală din Sibiu (bvd. Nicolae Bălcescu, nr. 17) sau direct de acasă prin intermediul portalului eventim.ro.

 

**

 

FAUST

după J. W. Goethe

REGIA: Silviu Purcărete;

TRADUCEREA: Şt. A. Doinaş;

DECORUL ŞI LIGHT DESIGN: Helmut Stürmer;

STUDENŢII ŞI ABSOLVENŢII UNIVERSITĂŢII „LUCIAN BLAGA” SIBIU, SECŢIA ACTORIE: Dana Anghel, Mihai Alexandru, Veronica Arizancu, Anton Cristian Balint, Oana Bârză, Alexandra Ceaca, Anca Cipariu, Petra Rada Constantinov

IMPERIUM BAND: Dorin Pitariu (chitară), Călin Filip (bass), Lucian Fabro (percuţie), Ciprian Oancea (claviaturi);

11
/12
/23

Un concert extraordinar de muzică de film va avea loc la Opera Naţională din Bucureşti pe 12 decembrie, de la ora 19.00, organizat de Universitatea Națională de Muzică din București în parteneriat cu Uniunea Compozitorilor și Muzicologilor din România, Opera Națională din București, Arhiva Națională de Filme și universități de teatru și film din țară.

11
/12
/23

Pentru 10 zile, Corul Național de Cameră „Madrigal – Marin Constantin” s-a aflat în Statele Unite ale Americii în cadrul turneului aniversar „Madrigal 60 – The Magic of Winter”, primul pe care artiștii l-au susținut în America după 35 de ani.

07
/12
/23

Legendarul cineast maghiar Béla Tarr va primi sâmbătă seară, la Berlin, un premiu onorific din partea Academiei Europene de Film. Cu această ocazie, publicăm un eseu despre cinemaul său foarte special.

07
/12
/23

Electric Castle 2024 sună epic! Cu Massive Attack, Bring Me The Horizon și Queens of The Stone Age ca headliners confirmați, a 10-a ediție a festivalului se anunță cu foarte mult rock și trip hop.

07
/12
/23

TEATRUL SE (ŞI) CITEŞTE, primul sezon al podcastului realizat de Fundaţia Culturală „Camil Petrescu” continuă cu un nou invitat. De această dată, Zomir Dimovici se întoarce în lumea cuvintelor trădate şi îl are ca partener de conversaţie pe Sorin Gherguţ, traducător, poet şi redactor de carte.