Femei pe Mătăsari la aniversare: 8 ani sub semnul prieteniei
https://www.ziarulmetropolis.ro/femei-pe-matasari-la-aniversare-8-ani-sub-semnul-prieteniei/

Strada Mătăsari este cunoscută în capitală ca fiind strada unde prostituatele ieşeau „la lucru” pe înserat. Ideea festivalului Femei pe Mătăsari, fondat de Iulian Văcărean, a fost să facă această stradă cunoscută pentru lucruri mult mai pozitive, să invite femei şi bărbaţi, organizaţii, să-şi prezinte ideile şi să le dea oamenilor ceva creativ în schimbul unei imagini de „strada unde totul este pierdut”.

Un articol de Liliana Matei|28 mai 2018

Iulian Văcărean s-a mutat acum 8 ani pe strada Mătăsari (deşi nu ştia povestea străzii) pentru a sta cu 6 prieteni. Astlfel, a apărut Home Mătăsari, un loc în care cultura şi arta sunt la ordinea zilei.

Iulian a dorit să schimbe comunitatea de pe Mătăsari, aşa că a propus să scoată toate evenimentele frumoase care se întâmplau pe Mătăsari 17 în stradă. Aşa frumosul putea fi accesat de orice trecător. După 8 ediţii de Femei pe Mătăsari, strada a renunţat la poveştile deocheate şi a îmbrăţişat frumosul, sensibilitatea şi feminitatea. Limonada lui Iulian, proiect care și-a propus să ajute Spitalul de Oncologie Marie Curie este în aceeași măsură Limonada fiecărui voluntar, artist sau prieten care a stat zile și nopți în picioare la stand sau în spate curățând lămâi. Femei pe Mătăsari este Festivalul fiecărui expozant de frumos, al fiecărui artist care a răspuns pozitiv chemării lui Iulian, al fiecărui participant.

„Festivalul a însemnat încă de la început să închidem strada şi deschidem drumul femeilor talentate, care se dăruiesc artei. Am vrut să expunem universul feminin în toată diversitatea sa. Să ne delectăm cu prezentări de modă, concerte, proiecţii pe clădiri, jocuri, cinematograf în aer liber şi teatru în stradă. Să împărtăşim cauzele umanitare pentru care femeile luptă. Să participăm la dezbateri privind rolul femeii în societate şi seminarii pe teme controversate”, spune tânărul.

În 2018 Femei pe Mătăsari sărbătorește 8 ani de festival sub semnul prieteniei.

Femei pe Mătăsari #8 – Forever Friends! înseamnă 3 zile ce vor celebra femeia și puterea ei de a face lumea mai frumoasă. An de an, festivalul a transformat strada Mătăsari într-o poveste bine scrisă – despre prietenie, despre curajul de a construi, despre artă și frumusețe. O altă veste este că 2018 a dat echipei Femei pe Mătăsari curajul ca pentru prima oara să aducă în stradă și o ediție dedicată bărbaților, o primă ediție la început de septembrie.

Ediția de festival din weekendul 1-3 iunie aduce concepte noi, pe lângă evenimentele conexe cu istorie. Iar pentru că festivalul de anul acesta stă sub semnul prieteniei, unul dintre aceste întâmplări sunt Conferințele Femei pe Mătăsari – Prietenii Geniale, un concept ce promovează inițiativele cu impact social și proiectele antreprenoriale fondate între prieteni. Vor vorbi Iulian Tănase, Mitoș Micleușanu și Mădălina Ștefu (gașca din spatele emisiunii Războiul Sfârșitului Lumii, de la Radio Guerilla), Luca Istodor (fondatorul festivalului SUPER), Simona Cuciurianu (actriță, manager artistic și coordonator de proiecte culturale la Unteatru), Ruxandra Babici (consultant marketing, antreprenor, și specialist HR corporate), Andrei Morariu și Bogdan Costea (Optimef, proiect de design de accesorii contemporan).

Prietena mea genială, primul volum din Tetralogia Napoletană a autoarei italiene Elena Ferrante, a fost unul dintre romanele cele mai citite, răsfoite și instagramate ale anului trecut. Asta ne-a făcut să ne gândim, pe cei mai mulți dintre noi, la proprii noștri prieteni și la genialitatea lor, la puterea și fragilitatea concomitentă a prieteniilor care se dovedesc surprinzătoare, transformatoare și din care se nasc cele mai spectaculoase emoții, inițiative și proiecte care schimbă societatea. Prieteniile reale se înfiripă dintr-un impuls comun de empatie, sinceritate și conexiune, iar a le păstra și reinventa este un exercițiu constant de echilibru și grație. Am vrut să aducem laolaltă femei și bărbați din medii și școli diferite ale vieții, pe care îi leagă prietenii autentice, ne invită să explorăm povești geniale despre vulnerabilitate, optimism, creativitate și succes, care promit să mute oameni și inimi de la locurile lor obișnuite”, explică Ioana Cristina Casapu, producătoarea conferințelor.

Publicul va putea asculta povești captivante despre antreprenoriat și inițiative fondate de prieteni, povești emoționate despre oamenii care vin în viețile noastre și ce ne ajută ei să descoperim despre noi, presărate cu revelații, amintiri de luat la drum lung, în minte și în spirit, și de meditat asupra.

Scena muzicală a ediției Femei pe Mătăsari de anul acesta înseamnă concerte cu trupe ca Urma, Firma, Amadeus – Electric Quartet, Lucia, Aida și Noi, Temple Invisible, Omu Gnom, Jean Gavril, Karpov not Kasparov, Dl GOE, The Details sau Day Day, iar festivalul va include și o ediție de 16 ore de dans cu femei din zona cultural-artistică a Bucureștiului, ce vor intra în postura de selectori muzicali și vor împărtăși cu publicul festivalului obsesiile lor muzicale.

„Dacă antreprenoriat înseamnă doar să-ți urmezi visul, să faci ce știi tu mai bine, să-ți folosești calitățile personale în slujba a ceea ce faci și să nu aspiri neapărat la topurile acelea în care cifra de afaceri contează… atunci, da – sunt antreprenor. Altfel… știu despre mine că sunt un pasionat al frumosului, al evenimentelor cu o poveste în spate, al lucrurilor făcute de dragul celor dragi. Sunt mai degrabă un antreprenor social care folosește frumosul pentru a duce mai departe idealurile ideilor mele care, mulțumită celor din jurul meu, au ajuns branduri”, explică Iulian. Și adaugă: „Când am început eu nu se numea antreprenoriat. Se numea independent, se numea de unul singur, se numea libertate… Se numea, spre teama părinților și a celor apropiați, să nu ai serviciu, carte de muncă. Nu era antreprenoriat. Era pasiune și o doză necesară de nebunie. Așadar, din start era vorba de acei nebuni frumoși. Astăzi mă uit în jur și mi se pare că se ard etape foarte repede. Că ideile se transformă în business, că se vorbește întâi de cifre și apoi de idee, că primul comunicat de presă este despre cât am investit nu despre ce vrem să spunem cu asta, că dacă nu vin finanțările pe care le sperăm nu mai facem… Eu vreau să rămân același ca la început. Să mă îndrăgostesc în fiecare zi de orașul acesta și să-i dau ce am eu mai bun.”

Pentru mai multe detalii, vedeți pagina de Facebook a evenimentului!

08
/04
/24

Centrul de Comunicare Vizuală anunță cea de-a noua ediție a Conferinței Naționale de Fotografie (CNF2024), care se va derula în perioada 20-21 aprilie, la București, și va marca un moment esențial în calendarul evenimentelor dedicate artei fotografice din țara noastră.

04
/04
/24

Evenimentele interdisciplinare propuse în proiectul de cercetare coregrafică ROOTS, un proiect AREAL co-finanțat de AFCN, vin în întâmpinarea crizei generalizate care ne împresoară, căutând soluții pe măsura complexității problemelor suprapuse și interdependente cu care ne confruntăm, îndemnând la o explorare a rădăcinilor ce unesc omul, societatea în care trăim și întreaga biosferă.

29
/03
/24

Romanian Design Week, un festival multidisciplinar dedicat industriilor creative ce promovează designul, arhitectura, creativitatea și inovația, lansează în colaborare cu UniCredit Bank un concurs destinat tinerilor ilustratori și designeri grafici din România, cu vârste cuprinse între 18 și 25 de ani. Scopul competiției este crearea colecției oficiale de obiecte de merchandising pentru festival, având ca temă "Unlock the City".

29
/03
/24

Una din trei femei se confruntă cu pierderea sarcinii de-a lungul vieții. Una din șase femei se confruntă cu infertilitatea. Una din două femei trece prin depresie și/sau anxietate, în urma pierderii unei sarcini, sau în contextul problemelor de infertilitate. În pofida frecvenței lor, aceste experiențe sunt totuși unele dintre cele mai stigmatizante și izolante din societate.

28
/03
/24

O nouă lună într-un șir aparent nesfârșit plasat sub semnul „vremurilor interesante” este o nouă invitație la oglindire prin artă. De la criza de mediu la traume transmise de-a lungul generațiilor, de la apăsarea cu care ne zdrobesc rolurile de gen în societate, la dificultățile în comunicare, spectacolele Vanner Collective vorbesc despre probleme cu care ne confruntăm zi de zi, conștienți sau nu, abordate cu empatie și cu inteligență, cu un amestec dezarmant de onestitate și teatralitate.

26
/03
/24

Cum se poate găsi un echilibru între stăpânirea strategiilor de comunicare, acumularea cunoștințelor de SEO și duelul cu algoritmii opaci ai tuturor platformelor de social media, de la Instagram la Facebook, de la Tik-Tok la Reddit, toate acestea fiind necesare pentru a ajunge la public, și activitatea propriu-zisă de a crea un concept sau un produs?

22
/03
/24

În contextul celebrării a 20 de ani de existență, Centrul Național al Dansului București (CNDB) extinde Ziua Internațională a Dansului pe durata întregii luni aprilie. Astfel, spectatorii vor avea ocazia să vizioneze spectacole de dans internaționale prezentate în premieră în România, producții coregrafice naționale, dar și să participe la discuții cu artiștii.

22
/03
/24

Cum poate râsul să fie terapeutic? Cum poate cufundarea în natură să ne aline? Cum ne poate ajuta arta mișcării să avem o relație mai bună, mai creativă cu procesul de înaintare în vârstă? În căutarea răspunsurilor la aceste întrebări, Asociația Developing Art lansează proiectul de cercetare artistică All Sorts of Care: o serie de rezidențe artistice dedicate explorării legăturilor complexe dintre corp și minte, în contextul râsului, al îmbătrânirii și al prezenței umane, ca un martor tăcut ce face parte din natură, toate privite prin filtrul ideii de grijă.

11
/03
/24

Artiștii selectați vor lucra timp de două luni la proiectelor lor, fiind găzduiți în Casa Albastră din satul Șona (jud. Brașov), casă restaurată în 2011 de către Fundația Ștefan Câlția. Proiect co-finanțat de AFCN, Șona AIR abordează modelul rezidențelor individuale, se adresează artiștilor din domenii culturale diverse, atât din România cât și internaționali, și susține […]

07
/03
/24

Pe 8 martie va avea loc primul eveniment al primăverii organizat de Celula de Artă, vernisajul expoziției „Călătoriile Spiritului”, semnată de artista Sorana Scortea. Evenimentul va avea loc începând cu ora 19:00 iar lucrările vor putea fi văzute până pe 7 aprilie, în vitrina Pop Up de la Kulterra Gallery, pe strada Știrbei Vodă nr. 104-106.

05
/03
/24

Pe data de 5 martie se dă startul unui nou apel deschis în cadrul proiectului Share, Tag or Dye, inițiat și coordonat de către Asociația Fotografică Allkimik, în parteneriat cu Asociația Culturală Marginal. Această inițiativă oferă artiștilor din întreaga lume oportunitatea de a-și împărtăși creațiile și de a se implica într-o experiență colectivă de artă

01
/03
/24

Scena Digitală, platforma online de teatru, film, muzică și dans a Teatrului Național „Radu Stanca” Sibiu (TNRS) vine cu o surpriză pentru public în luna martie. Iubitorii de teatru vor putea urmări online trei spectacole de excepție din cadrul Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu: „Arta de a povesti” de Alexis Michalik, „O catedrală plină cu orgi” – spectacolul de deschidere al FITS și „FAUST: tribut”.

01
/03
/24

Teatrul de Balet Sibiu prezintă sâmbătă, 2 martie, începând cu orele 19:00, spectacolul de teatru-dans „Despre noi/About Us”. Regia și scenariul poartă semnătura lui Beatrice Rancea, coregrafia Dragoș Roșu și Beatrice Rancea, interpretează Teatrul de Balet Sibiu, cu participarea actorilor Naționalului bucureștean Iuliana Moise și Claudiu Bleonț.

29
/02
/24

Teatrul Masca și grupul de creație sonoră „Immersonic” vă invită la sediul din Bd. Uverturii Nr. 14, la primul eveniment din seria de „sinestesis live / incursiuni în sinele total”, o întâlnire de creație spontană între scriitori (poeți și prozatori) activi pe scena literară românească și artiști sau performeri din domeniul sunetului.