„Femeia fără umbră” LIVE la Bucureşti și Timişoara. Opera de Stat din Viena – 150 de ani
https://www.ziarulmetropolis.ro/femeia-fara-umbra-live-la-bucuresti-si-timisoara-opera-de-stat-din-viena-150-de-ani/

Un moment unic pentru cultura europeană! Pe 25 mai 2019, publicul român poate asista, în direct, la o dublă aniversare excepţională: Opera de Stat de Viena – Wiener Staatsoper – îşi sărbătoreşte cei 150 de ani de la inaugurare cu o nouă versiune a lucrării lui Richard Strauss, „Die Frau ohne Schatten / Femeia fără umbră“, creaţie centenară în acest an.

Un articol de Petre Ivan|23 mai 2019

Spectacolul poate fi vizionat în sistem LIVE video, sâmbătă 25 mai, la Bucureşti şi Timişoara, precum şi în transmisiune directă audio, la Radio România Muzical.

Evenimentul este oferit de Opera de Stat din Viena şi Forumul Cultural Austriac Bucureşti, împreună cu partenerii lor, Universitatea Naţională de Muzică din Bucureşti şi Radio România Muzical (Bucureşti), Muzeul de Artă Timişoara, Facultatea de Muzică şi Teatru a Universităţii de Vest din Timişoara, Consiliul Judeţean Timiş şi Ecoplus Internaţional – Agenția economică a Landului Austria Inferioară (Timişoara).

Considerată a fi „ultima operă romantică” a lui Richard Strauss (1864-1949), „Die Frau ohne Schatten / Femeia fără umbră“ a fost reprezentată în premieră mondială la Opera de Stat din Viena, pe 10 octombrie 1919. Marele compozitor se afla, pe atunci, în primul an al directoratului său la opera vieneză. Succesul de public a fost imediat, dând dreptate lui Strauss care – încă din perioada de creaţie care a durat nu mai puţin de 8 ani – se arătase atât de entuziasmat de forţa libretului conceput de fidelul său colaborator, rafinatul poet Hugo von Hofmannsthal. Găsindu-şi inspiraţia în surse diverse, dar mai ales în opera lui Goethe precum şi în „Flautul fermecat” al lui Mozart, Hugo von Hofmannsthal a creat o poveste plină de aventuri şi de suspans, dar  şi cu multiple niveluri de interpretare filozofică.

Textul este „desăvârşit, (…) matur şi interesant, cu o acţiune dramatică magnifică, ce nu se fereşte să abordeze şi probleme morale”, Opera de Stat din Vienaspunea Richard Strauss. Cu nimic mai prejos decât libretul, partitura sa are o frumuseţe cu totul aparte, acordând detaliilor şi diferitelor culori muzicale o atenţie deosebită. „Die Frau ohne Schatten / Femeia fără umbră“ este una dintre cele mai pretenţioase lucrări din repertoriul liric, necesitând atât interpreţi de înalt nivel vocal şi actoricesc cât şi condiţii tehnice de montare excepţionale. Titlul este o prezenţă constantă în repertoriul Operei de Stat din Viena. De altfel, opera lui Richard Strauss a fost una dintre lucrările care au redeschis „Teatrul de pe Ring” în 1955, la finalul lucrărilor de refacere a clădirii, aproape complet distrusă în cel de al Doilea Război Mondial.

Noua montare, a cărei premieră va putea fi urmărită în direct şi în România pe 25 mai, se doreşte a fi la fel de strălucitoare ca dubla aniversare culturală vieneză la care suntem martori în acest an. Pusă în scenă de îndrăzneţul regizor francez Vincent Huguet – discipol şi îndelungat colaborator al celebrului Patrice Chéreau –, „Die Frau ohne Schatten / Femeia fără umbră“ este supervizată muzical de un expert al acestei lucrări, dirijorul german Christian  Thielemann. Distribuţia aliniază voci de excepţie, ce vor fi acompaniate de Corul şi Orchestra Operei de Stat din Viena. Printre solişti figurează şi soprana de origine română Ileana Tonca, prezenţă constantă şi remarcată pe scena acestui teatru.

Opera de Stat din Viena – 150 de ani LIVE: „Die Frau ohne Schatten / Femeia fără umbră

Dirijor: Christian Thielemann | Regia: Vincent Huguet

Decorul: Aurélie Maestre | Costume: Clémence Pernoud

Der Kaiser……………. Stephen Gould

Die Kaiserin………….. Camilla Nylund

Die Amme…………….. Evelyn Herlitzius

Geisterbote…………… Sebastian Holecek

Barak ……………………. Wolfgang Koch

Sein Weib ……………….Nina Stemme

Dienerin/

Stimme der Ungeborenen… Ileana Tonca

Bucureşti – LIVE video, 25 mai 2019, ora 18.30, Studioul de Operă al Universităţii Naţionale de Muzică Bucureşti (str. Ştirbei Vodă, nr. 33). Intrarea liberă, în limita locurilor disponibile.

Informaţii în timp real – https://www.facebook.com/events/2325676204386508/

Timișoara – LIVE video, 25 mai 2019, ora 18.00, Sala Barocă a Muzeului de Artă Timişoara (Piaţa Unirii, nr. 1). Seara va fi deschisă de un program de arii din opera „Don Giovanni“ de Mozart, susţinut de studenţii Facultăţii de Muzică şi Teatru a Universităţii de Vest din Timişoara. Intrarea este liberă, în limita locurilor disponibile.

Informaţii în timp real – https://www.facebook.com/events/1002904773432643/

LIVE audio – 25 mai 2019, ora 18.30, pe frecvenţele şi pe site-ul internet ale Radio România Muzical (http://www.romania-muzical.ro/). Comentează Luminiţa Arvunescu

Foto: Opera de Stat din Viena – facebook

 

06
/09
/23

În prag de toamnă iubitorii de operă şi operetă sunt invitaţi să se bucure de un eveniment de înaltă ţinută, în care muzica clasică, tradiţia şi eleganţa se îmbină pentru o experienţă unică şi memorabilă: MH Orchestra prezintă, în premieră, concertul de “De la Operă la Operetă”, o fascinată incursiune sonoră printre cele mai îndrăgite arii şi cele mai aplaudate duete, din lucrări ce se joacă cu casa închisă pe scenele din întreaga lume.

04
/09
/23

Care-i faza cu muzica, adolescenții, societatea? La aceste întrebări își propune să răspundă Arhiva de Sunet în noul sezon al podcastului Arhiva de Sunet – Arhiva ZET, derulat alături Asociația Minitremu și Studiourile Ferentari, ce explorează rolul muzicii în viața noilor generații, din perspectiva adolescenților și tinerilor din Timișoara și București

04
/09
/23

În cadrul Seriei Concertelor de la Ateneu are loc azi de la 17:00 al doilea concert al Orchestrei Cameristi della Scala, sub bagheta dirijorului Wilson Hermato, într-o formulă cu trei soliști: violoncelistul Daniel Müller-Schott și doi laureați ai Concursului Internațional George Enescu 2022, violonistul Ștefan Aprodu și pianistul George Todică.

02
/09
/23

Cum se simte Dora Gaitanovici după un concert bun? Parcă plutește. Mental, rămâne pe scenă multe alte zeci de minute după ce a coborât în lumea reală.

30
/08
/23

Cel mai așteptat spectacol din perioada sărbătorilor se întoarce cu cea mai grandioasă ediție de până acum: instrumentiști de top și soliști de calibru de la Opera de Stat din Viena, Arena din Verona, Opera din Roma sau Teatrul Scala din Milano vor lua parte la turneul REGAL VIENEZ 2023, ce se va derula în perioada 5 decembrie – 29 decembrie și se va opri în 25 de orașe.