Fenomen supranatural sau explicație științifică? Aceasta e întrebarea…
https://www.ziarulmetropolis.ro/fenomen-supranatural-sau-explicatie-stiintifica-aceasta-e-intrebarea/

Luni, 21 mai, la Librăria Humanitas de la Cişmigiu, la ora 19.00, va avea loc lansarea romanului „Șarpele din Essex”, de Sarah Perry, apărut în colecţia Babel, a Editurii Nemira, un roman despre pasiune, prietenie şi forţa hipnotică a ideilor, bestseller şi câştigător a numeroase premii, printre care cartea anului la Waterstones în 2016 şi cartea anului la British Book Awards în 2017.

Un articol de Liliana Matei|20 mai 2018

Invitați la eveniment sunt Ioana Bâldea Constantinescu, Florin Chirculescu și Victor Ioan Frunză, iar invitat special, Nigel Bellingham, directorul British Council România. Moderatorul evenimentului este Dana Ionescu, redactor-șef Nemira și coordonatoarea colecției Babel.

O poveste cu irizări de fantastic, „Șarpele din Essex” este un roman atipic pentru epoca noastră, iar tânăra englezoaică Sarah Perry, „autoarea de romane gotice”, cum îi place să se prezinte înoată împotriva curentului. Un roman în care detaliile de atmosferă sunt esențiale, cu conversații de salon, în case victoriene ce au la fereastră glastre cu bujori și nu-mă-uita, cu mlaștini, cu păduri, cu oamenii altui secol, închipuirile lor, căutarea, operațiile chirurgicale, conflictele de toate felurile, tirania și dragostea, mai ales dragostea…

După moartea soţului ei, Cora Seaborne începe o viaţă nouă în Colchester, un sătuc englez, în care se zvoneşte că miticul Şarpe din Essex, care odinioară stătea în ţinutul mlăştinos, s-ar fi întors în parohia Aldwinter. Amatoare de ştiinţe ale naturii. Cora este convinsă că ceea ce localnicii iau drept o creatură magică poate fi un exemplar dintr-o specie nedescoperită. William Ransome, vicarul parohiei locale, pe de altă parte, consideră că zvonurile sunt doar rodul lipsei de credinţă adevărată.

O legătură strânsă se creează între Cora şi Will în ciuda diferenţelor dintre ei, pe măsură ce amândoi încearcă să desluşească misterul Şarpelui din Essex.

În urma unui drum cu mașina, la Henham, un sat din Essex, Sarah Perry a aflat de la soțul ei legenda unui șarpe din alte vremuri și povestea a prins contur vag în nici o oră: „M-am întrebat imediat, dacă bestia s-ar fi întors în epoca victoriană, post-Darwin, când a avut loc o dezvoltare a științelor naturii, când se colecționau fosile, oamenii ar reacționa cu totul altfel decât cei din secolul al XVII-lea, care au văzut-o. Mi-a venit ideea de a pune în conflict mitul, superstiția, credința și, pe de altă parte, rațiunea și știința”. Mai bine de un an, a rămas doar o idee. Apoi, după nouă luni romanul s-a născut.

Totul începe cu un cadavru pe care sătenii îl descoperă, prima dintr-o serie de întâmplări care, desigur, provoacă și rațiunea, și imaginația la o reacție. Simțindu-se „la judecată”  – Dacă au făcut vreun rău? Dacă s-a întors leviatanul înaripat, „cu ochii de oaie” ca să se răzbune? –, sătenii sunt scoși din minți, din ritmurile și din viețile lor, iar monstrul, personajul absent, prilejuiește confruntări spectaculoase de idei, din care reiese, la fel de spectaculos, că minunile sunt și la microscop, și în Evanghelii…

30
/01
/14

Tinereţile lui Daniel Abagiu, de Cezar Paul-Badescu, un roman al formării cu un personaj unic în literatura română – un fel de Holden Caulfield al lui Salinger, va apărea în cursul lunii februarie în Italia, în traducerea Irinei Turcanu, la Ciesse Edizioni, cu titlul Le giovinezze di Daniel Abagiu.

29
/01
/14

Romanul Ordinea, de Alexandru Ecovoiu, apărut în colecţia „Fiction LTD” a Editurii Polirom, va fi publicat în acest an la Editiones del Subsuelo din Spania, în traducerea lui Joaquín Garrigós.

21
/01
/14

Editura Humanitas şi Institutul Cervantes din Bucureşti vă invită miercuri, 22 ianuarie, ora 19.00, în Librăria Humanitas de la Cişmigiu, la lansarea volumului Eroul discret, primul roman publicat de Mario Vargas Llosa după acordarea Premiului Nobel pentru literatură în 2010.

21
/01
/14

Sîmbătă, 25 ianuarie, la ora 17.00, la Librăria Humanitas de la Cişmigiu (Bdul Elisabeta, nr. 38), poeta Ioana Nicolaie va susţine o lectură publică din volumul Autoimun, apărut recent la Editura Cartea Românească, şi în ediţie digitală. Autoimun este volumul cu care Ioana Nicolaie revine la poezie după un lung ocol în roman şi în literatura […]

20
/01
/14

Marti, 21 ianuarie, ora 19.00 Librăria Humanitas de la Cişmigiu vă invită la o seară dedicată scriitorului american F. Scott Fitzgerald şi romanelor Marele Gatsby şi Blândetea nopţii, capodoperele literaturii universale, recent apărute în ediţie de colecţie la Humanitas Fiction în traducerea lui Mircea Ivănescu.

12
/01
/14

Organizatorul şi iniţiatorul Galei Tinerilor Scriitori, Dan Mircea Cipariu, a declarat că premiul "Cartea de Poezie a anului 2013" nu se va mai decerna, după ce scriitorul Dan Sociu a confirmat că refuză să primească această distincţie.

09
/01
/14

Asociaţiile de bibliotecari din România protestează, printr-o scrisoare deschisă adresată Guvernului României, faţă de desfiintarea Bibliotecii Pedagogice Naţionale "I.C. Petrescu" din Bucureşti, care devine secţie a Bibliotecii Centrale Universitare "Carol I", potrivit unei Ordonanţe de Urgenţă.

06
/01
/14

Care este legătura dintre Seinfeld şi o tumoare pe creier? Adrian Novac ne invită să descoperim răspunsul în romanul său de debut, „Eu, Seinfeld şi tumoarea”, inspirat din propria sa întâlnire cu „apocalipsa medicală”.

03
/01
/14

"Istoria iubirii", de Simon May, cărţi de Orhan Pamuk, Norman Manea şi Julian Barnes, bestselleruri internaţionale, volume de medicină şi despre fotografie sunt doar câteva dintre cărţile lui 2014 - noutăţile editoriale de care cititorii români se vor bucura în acest an.

01
/01
/14

Poetul Traian T. Coşovei a murit miercuri dimineaţă, la ora 9.30, la Spitalul Carol Davila din Capitală, la vârsta de 59 de ani, din cauza unor probleme medicale, a declarat pentru Mediafax Dan Mircea Cipariu, preşedintele secţiei de poezie a Uniunii Scriitorilor din România, filiala Bucureşti.