,,Ferma animalelor” de George Orwell, în lectura lui Victor Rebengiuc
https://www.ziarulmetropolis.ro/ferma-animalelor-de-george-orwell-in-lectura-lui-victor-rebengiuc/

Humanitas Multimedia vă invită marţi, 4 august, la ora 19.00, pe terasa librăriei Humanitas Kretzulescu să descoperiţi audiobookul verii: ,,Ferma animalelor” de George Orwell, în lectura lui Victor Rebengiuc. Discuţia la care vor participa Victor Rebengiuc, Dan C. Mihăilescu şi Lidia Bodea va fi urmată de lectura câtorva fragmente din nuvela lui Orwell. 

Un articol de Liliana Matei|1 august 2015

Ferma animalelor a fost publicată în 1945, cu patru ani înainte de cealaltă distopie celebră a lui George Orwell, 1984. Este considerată și acum una dintre cele mai importante și mai influente opere literare, o dezvăluire a mecanicii stalinismului, în care se regăsesc reprezentări ale tuturor personajelor cheie: Marx, Stalin, Troțki, Molotov, Zinoviev, țarul Nicolae al II-lea, Hitler, poate chiar Orwell însuși, în pielea măgarului Benjamin.

Animalismul, noua doctrină a Fermei animalelor, pornește de la șapte precepte: oricine merge pe două picioare e dușman, oricine merge pe patru picioare sau are aripi e prieten, niciun animal nu va purta haine, niciun animal nu va dormi într-un pat, niciun animal nu va bea alcool, niciun animal nu va ucide un alt animal, toate animalele sunt egale.

În timp însă, se instalează o nomenclatură sprijinită de un aparat represiv, dominată de dorința de putere, lăcomie și de viciile care aparținuseră altădată vechii ordini a oamenilor. Bazându-se pe încrederea și neștiința celorlalte animale, porcii aflați la putere, și în special Napoleon, corespondentul alegoric al lui Stalin, vor reduce cele șapte precepte la unul singur: egalitatea în care unii sunt mai egali decât ceilalți.

Ferma animalelor a inspirat două adaptări, celebra animație din 1954 și filmul din 1999 în care vocile personajelor sunt interpretate de Patrick Stewart, Peter Ustinov, Julia Louis-Dreyfus sau Ian Holm.

Audiobook-urile Humanitas Multimedia se găsesc în format audio CD în librăriile din București și din țară și mp3 download pe www.libhumanitas.ro.

FOTO: Simion Buia

08
/06
/21

„Unică în acest roman este vocea naratorului său, un amestec de Holden Caulfield și Karl Ove, maghiar și român, idealist și cinic, hibrid în multe sensuri, încercând să găsească claritatea, fără să știe de ce, dintr-un pur instinct moral și estetic, și fără să știe cum. Dacă acceptăm pactul autobiografic al cărții, atunci înțelegem lumea din care a ieșit unul dintre poeții cu adevărat originali ai noii generații. Mărcile lui lirice apar surprinzător și discret, ca mici puncte incandescente, și în proza fluidă și simplă prin care e spusă povestea anilor de rătăcire ai lui Dósa, probabil cel mai important scriitor maghiar de limbă română de azi.” (Adrian Lăcătuș).

01
/06
/21

Noul episod dedicat istoriei documentarului românesc de Cineclubul One World Romania aduce prim-plan trei personalități literare - Nina Cassian, Radu Cosașu și Geo Bogza. Până la 25 iunie pot fi văzute online, gratuit, cinci documentare de scurtmetraj din anii `60 la care şi-au adus contribuţia cei trei cunoscuţi scriitori.

31
/05
/21

O nouă carte care a ținut prima pagină a publicațiilor din întreaga lume în ultimii ani a apărut zilele acestea în traducere în colecția ANANSI World Fiction. Este vorba despre ”Niciun prieten, doar munții”, volum de memorii al cunoscutului refugiat iranian de etnie kurdă Behrouz Boochani, o istorie tăioasă ce descrie poveștile adevărate ale refugiaților de pe Insula Manus, din Papua Noua Guinee, unde autorul a fost închis în 2013, după ce a fost prins încercând să intre cu barca în apele teritoriale ale statului australian.

30
/05
/21

„Mi se pare că mai degrabă aș putea fi învinuit de lăcomie, de beție, de superficialitate, de indiferență, de orice doriți”, îi scrie Cehov lui A.N. Pleșcev, prietenul lui, la 1888, „însă nu de dorința de a părea ori de a nu părea ceva. Nu m-am ascuns niciodată! Dacă dumneavoastră îmi sunteți drag, sau Suvorin, sau Mihailovski, n-o ascund nicăieri”.

28
/05
/21

Cum a arătat copilăria pentru trei dintre cei mai cunoscuți artiști rock din toate timpurile – Bruce Springsteen, Freddie Mercury și Keith Richards?

20
/05
/21

Luni, 24 mai, începînd cu ora 19.00, pe paginile Facebook Polirom și Librăria Humanitas de la Cișmigiu (facebook.com/polirom.editura•facebook.com/LibrariaHumanitasDeLaCismigiu), Andreea Răsuceanu va intra în dialog cu redactorii Alecart, pornind de la romanul „Vîntul, duhul, suflarea”, recent publicat la Editura Polirom, în colecția „Fiction Ltd”.

17
/05
/21

Noi, copiii din Bahnhof Zoo de Christiane F este una dintre acele cărți care nu te lăsa indiferent. Adicția în rândul adolescenților este văzută din interiorul unei povești de viață reale. Cum te afunzi într-o experiență traumatizantă, consumul de heroină, din dorința de a aparține, de a simți că ești important pentru cei din jur și că ceea ce trăiești are o intensitate ieșită din comun? Și ce șanse ai cu adevărat să o poți depăși?

12
/05
/21

Editura Frontiera anunță apariția unui titlu de excepție: „Haiku siberian”, un roman grafic lituanian despre deportarea în Siberia a unui băiețel, Algis, împreună cu familia sa. Scris de Jurga Vilė și ilustrat de Lina Itagaki, romanul a impresionat lumea europeană a cărții încă de la apariția sa, în 2017.