,,Ferma animalelor” de George Orwell, în lectura lui Victor Rebengiuc
https://www.ziarulmetropolis.ro/ferma-animalelor-de-george-orwell-in-lectura-lui-victor-rebengiuc/

Humanitas Multimedia vă invită marţi, 4 august, la ora 19.00, pe terasa librăriei Humanitas Kretzulescu să descoperiţi audiobookul verii: ,,Ferma animalelor” de George Orwell, în lectura lui Victor Rebengiuc. Discuţia la care vor participa Victor Rebengiuc, Dan C. Mihăilescu şi Lidia Bodea va fi urmată de lectura câtorva fragmente din nuvela lui Orwell. 

Un articol de Liliana Matei|1 august 2015

Ferma animalelor a fost publicată în 1945, cu patru ani înainte de cealaltă distopie celebră a lui George Orwell, 1984. Este considerată și acum una dintre cele mai importante și mai influente opere literare, o dezvăluire a mecanicii stalinismului, în care se regăsesc reprezentări ale tuturor personajelor cheie: Marx, Stalin, Troțki, Molotov, Zinoviev, țarul Nicolae al II-lea, Hitler, poate chiar Orwell însuși, în pielea măgarului Benjamin.

Animalismul, noua doctrină a Fermei animalelor, pornește de la șapte precepte: oricine merge pe două picioare e dușman, oricine merge pe patru picioare sau are aripi e prieten, niciun animal nu va purta haine, niciun animal nu va dormi într-un pat, niciun animal nu va bea alcool, niciun animal nu va ucide un alt animal, toate animalele sunt egale.

În timp însă, se instalează o nomenclatură sprijinită de un aparat represiv, dominată de dorința de putere, lăcomie și de viciile care aparținuseră altădată vechii ordini a oamenilor. Bazându-se pe încrederea și neștiința celorlalte animale, porcii aflați la putere, și în special Napoleon, corespondentul alegoric al lui Stalin, vor reduce cele șapte precepte la unul singur: egalitatea în care unii sunt mai egali decât ceilalți.

Ferma animalelor a inspirat două adaptări, celebra animație din 1954 și filmul din 1999 în care vocile personajelor sunt interpretate de Patrick Stewart, Peter Ustinov, Julia Louis-Dreyfus sau Ian Holm.

Audiobook-urile Humanitas Multimedia se găsesc în format audio CD în librăriile din București și din țară și mp3 download pe www.libhumanitas.ro.

FOTO: Simion Buia

02
/04
/21

Primăria Municipiului București (PMB) prin Biblioteca Metropolitană București (BMB) și Centrul pentru Seniori al Municipiului București (CSMB) va desfășura, începând cu 1 aprilie, un Concurs de creație literară adresat seniorilor bucureșteni, cu tema „Timpul”.

28
/03
/21

Luni, 29 martie, la ora 19.00, are loc lansarea online a volumului 2 al antologiei „Un secol de poezie română scrisă de femei (1945-1989), coordonate de Alina Purcaru și Paula Erizanu, cu fotografii de Lucia Lupu.