Festin pe Bulevard: începe festivalul de teatru la „Nottara“
https://www.ziarulmetropolis.ro/festin-pe-bulevard-incepe-festivalul-de-teatru-la-nottara/

Teatrul Nottara anunţă deschiderea primei ediţii a Festivalului Internaţional de Teatru Festin pe Bulevard.

Un articol de Andrada Văsii|2 octombrie 2013

Teatrul Nottara anunţă deschiderea primei ediţii a Festivalului Internaţional de Teatru Festin pe Bulevard.

La conferinţa de presă în cadrul căreia instituția de cultură a anunțat deschiderea Festivalului, au participat criticul de teatru Marinela Ţepuş – directorul Teatrului „Nottara”, regizorul Mihai Lungeanu, iniţiator al evenimentului stradal Teatru pe pâine şi al spectacolelor-lectură din Festin pe Bulevard, Călin Mocanu, directorul Teatrului „Ţăndărică” şi actriţa Ada Navrot.

Festivalul Internaţional de Teatru Fest(in) pe Bulevard va avea loc în perioada 12 – 19 octombrie 2013 şi este organizat cu sprijinul Ministerului Culturii şi al UNITER.

În cadrul acestui eveniment, în cele două săli ale Teatrului „Nottara” – „Horia Lovinescu“ şi „George Constantin“ –  se vor juca o serie de spectacole invitate ale unor trupe din ţară şi din străinătate, trei premiere marca „Nottara“ şi câteva producţii de succes ale teatrului gazdă.

Producţii internaţionale la Festin pe Bulevard

Festivalul Festin pe Bulevard propune două secţiuni. Prima secţiune, cea competitivă, a fost denumită emblematic „Criză teribilă, monşer!”, pentru că, în cadrul acesteia, vor intra în competiţie spectacolele, din mai multe ţări, concepute pe tematica (prea prezentă, prea cunoscută) a crizei.

Cu alte cuvinte, se încearcă ilustrarea prin teatru a unui subiect de actualitate: criza de orice tip (economică, socială, politică, sexuală sau identitară). A doua secţiune, „Bulevardul Comediei”, prezintă, pe lângă spectacole de succes şi premiere ale teatrului gazdă, şi comedii bulevardiere ale unor teatre invitate.

În cadrul secţiunii „Criză teribilă, monşer!”, care se va desfăşura la sala „George Constantin“ vor intra în competiţie spectacole din Franţa, Serbia, Bulgaria, Austria şi România.

Festin pe Bulevard

Afișul festivalului Festin pe Bulevard

Astfel, vor fi puse în scenă următoarele spectacole: „Povestea zăpezii negre“, de Jean-Yves Picq, un spectacol de Benoit Kopniaeff; „Băutorul de rouă“, de Sanja Domazet, un spectacol de Stefan Sablić; „Liselotte şi luna mai“ de Pozsgai Zsolt, în regia lui Ventsislav Asenov; „Woyzeck“ de Georg Büchner, în regia lui Tino Geirun; „Candid“, adaptare liberă după Voltaire, în regia lui Cristian Pepino şi nu în ultimul rând, „Matrimoniale“, de Lia Bugnar, un spectacol de Diana Lupescu în premieră națională.

Preşedintele juriului secţiunii competitive din cadrul Festin pe Bulevard este Emil Boroghină, directorul Festivalului „Shakespeare” din Craiova. Ceilalţi membrii ai juriului sunt dr. Roxana Croitoru – critic de teatru, consultant artistic la Teatrul Naţional „Lucian Blaga“ din Cluj-Napoca, prof. univ. dr. Constantin Paiu – critic de teatru, profesor universitar la Universitatea de Arte „George Enescu“ din Iaşi, prof. univ. dr. Adrian Titieni – actor, rectorul UNATC „I.L. Caragiale” din Bucureşti, Radu Alexandru Nica – regizor, lector universitar la Facultatea de Teatru a Universităţii „Babeş Bolyai“ din Cluj-Napoca.

Bulevardul Comediei vă invită la spectacol

Pe „Bulevardul Comediei”, secţiune care se va desfăşura la Festin pe Bulevard în sala „Horia Lovinescu”, vor defila producţii de succes ale teatrului, „Nu vorbiţi cu actorii“, de Tom Dudzick, un spectacol de Diana Lupescu; „Metoda“ (Metoda Grönholm) de Jordi Galcerán, în regia lui Theodor-Cristian Popescu; „Scandal la operă!“ de Ken Ludwig, traducerea, adaptarea şi regia: Petre Bokor; „Zeul măcelului“ de Yasmina Reza, traducerea: Tudor Ţepeneag, în regia lui Claudiu Goga şi două spectacole invitate, „Familia Tót“ de Örkeny István, direcţia de scenă: Victor Ioan Frunză şi „Leonida Gem Session“, adaptare după I.L. Caragiale, în regia lui Tompa Gábor.

În plus, tot în această secţiune, vor avea loc şi două premiere ale teatrului „Nottara“, „Mobilă şi durere“ de Teodor Mazilu, în regia lui Alice Barb şi „Un pic prea intim“ de Rajiv Joseph, în regia lui Cristi Juncu.

În ultima seară de Festin pe Bulevard, pe scena mică a teatrului, Marius Mihalache şi invitaţii săi vor susţine concertul Back to swing.

Deschiderea oficială a festivalului va avea loc pe data de 12 octombrie 2013, cu un eveniment inedit, intitulat „Teatru pe pâine”. Manifestarea artistică ce se va desfăşura pe Bulevardul Magheru, chiar în faţa teatrului, este coordonată de regizorul Mihai Lungeanu şi mobilizează, pe lângă trupa Teatrului „Nottara”, şi studenţi de la Universitatea Naţională de Artă Teatrală şi Cinematografică (UNATC).

Festin pe Bulevard

Actrița Ada Navrot a fost prezentă la conferința de presă alături de Călin Mocanu, directorul Teatrului Ţăndărică

În Fest(in) pe Bulevard, vor avea loc trei spectacole-lectură în regia Alexandru Mâzgăreanu, a Cezarinei Undrescu şi a lui Mihai Lungeanu.

Fiind şi iniţiatorul acestui proiect, Mihai Lungeanu a ţinut să afirme: ,,Proiectul Teatrului «Nottara» se alătură unui răspândit fenomen teatral – cultural care tinde să ia amploare, atât datorită nevoii de a cunoaşte pe viu eşantioane din dramaturgiile contemporane, cât şi datorită costurilor reduse, mai uşor suportabile pe timp de „criză”. În cadrul Festivalului, vor fi citite trei texte din dramaturgia contemporană românească, având ca subiect explicit tema aleasă: criza. Liviu Lucaci, Petre Barbu şi Mircea M.Ionescu sunt dramaturgi bine(re)cunoscuţi, dinamici şi aplecaţi cu sensibilitate spre sesizarea ecoului pe care îl au în noi aceste vremuri dificile la trăire, dificile la desluşire”.

Aceste spectacole-lectură fac parte din proiectul „Spectacolul începe cu o lectură”, la care participă studenţii UNATC în colaborare cu actorii teatrului.

Teatrul „Nottara” va găzdui în perioada evenimentului Festin pe Bulevard şi colocviul „Criză teribilă, monşer!”, o întâlnire a directorilor de festivaluri din Bucureşti şi din ţară şi lansări de carte de teatru, prezentate de Florica Ichim (critic de teatru, redactor-şef al revistei „Teatrul azi”) şi invitaţii săi. În plus, pe tot parcursul festivalului se poate vizita expoziţia „Actori, actori, actori!“, cu fotografii realizate de Sorin Radu și Maria Ștefănescu.

Accesul la evenimentul stradal „Teatru pe pâine”, la colocviu, la lansările de carte, la expoziţie şi la spectacolele-lectură este liber.

Ziarul festivalului, realizat în colaborare cu UNATC şi cu Facultatea de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării din cadrul Universităţii din Bucureşti va avea trei ediţii şi va fi distribuit gratuit pe pe tot parcursul evenimentului.

Pe de altă parte, „Veşti şi poveşti”, newsletter-ul teatrului, lansat în luna septembrie, va ţine la curent publicul-spectator fidel, cu relatări din Festin pe Bulevard. Site-ul şi Pagina de Facebook a Teatrului „Nottara” vor avea secţiuni speciale dedicate festivalului unde se organiza şi concursuri.

Dacă v-a plăcut articolul, urmăriți-ne și pe Facebook

Info:

Fest(in) pe Bulevard este organizat de Teatrul „Nottara” cu sprijinul Ministerului Culturii şi al UNITER şi îi are ca parteneri pe Rotary Internaţional, Forumul Cultural Austriac şi Institut Français.

Pentru spectacolele din Festin pe Bulevard, biletele au fost deja puse în vânzare şi se pot achiziţiona de la Casa de bilete, deschisă zilnic, între orele 10.00-20.00, de pe B-dul Magheru nr. 20.

Telefon: 021.317.41.01 și pe site-ul www.myticket.ro

Foto credit: Teatrul Nottara, Festin pe Bulevard

.

26
/01
/24

Survolând șansa și neșansa unei relații nemenite, de la aceeași distanță calculată care marchează și ruptura finală dintre cei doi protagoniști, debutul în lungmetraj a lui Celine Song, „Past Lives” dezbate în compoziții corecte, dar niciodată riscante, un „ce-ar fi fost dacă?” venit la 24 de ani de la ultima întâlnire.

26
/01
/24

UNATC „I.L. Caragiale” din București prezintă, în cadrul proiectului ARHIVA ACTIVĂ derulat de Centrul de Pedagogie și Studiul Imaginii „Sorin Botoșeneanu”, o retrospectivă cuprinzând toate cele șapte filme de lungmetraj ale cineastului Nae Caranfil.

25
/01
/24

Sfârșitul sec.XIX, un sat dezbinat de bârfe, certuri și lupta pentru pământ. Frumoasa Jagna, o tânără de 19 ani, un spirit liber ce iese din tiparele comunității, devine centrul atenției în momentul în care familia o obligă să se căsătorească cu Boryna, un moșier văduv, influent și bogat.

25
/01
/24

Teatrul Mic anunță premiera oficială a spectacolului „Eu sunt propria mea soție” de Doug Wright, traducerea și regia Teodora Petre, scenografia Ioana Pashca, mișcare scenică Alina Petrică, muzică Cezar Antal. Evenimentul va avea loc pe 30 ianuarie 2024, ora 19:00, la Sala Studio – Str. Gabroveni nr. 57.

25
/01
/24

La iniţiativa revistei Teatrul azi, în parteneriat cu Teatrul Masca din Bucureşti şi cu susţinerea UNITER, apare în peisajul cultural românesc un nou proiect dedicat profesioniştilor din domeniul artelor spectacolului.

25
/01
/24

Marți, 30 ianuarie, începând cu ora 11:00, la Sala „Ileana Berlogea”, Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică „I. L. Caragiale va sărbători Ziua Universității și a patronului său spiritual, Ion Luca Caragiale.

25
/01
/24

Duminică, 28 ianuarie (de la 17.00), primul concert al anului 2024 din stagiunea Orchestrei de Muzică Populară Radio îi este dedicat memoriei actriței NATAȘA RAAB, prezentatoare a nenumeroase concerte pe scena Sălii Radio.

25
/01
/24

Muzica și poveștile se întâlnesc la Teatrelli într-un nou concept de spectacol sonor, creat de Mădălina Pavăl și Alexei Țurcan, împreună cu alți 10 muzicieni talentați. GAZDA redefinește sonoritățile românești și propune spectatorilor un alt mod de a se bucura de muzică – umăr lângă umăr cu artiștii răspândiți prin sala transformată într-o sufragerie, pregătiți să dăruiască povești din culisele creației.

25
/01
/24

Festivalul DIPLOMA Show, un proiect The Institute, lansează seria de podcasturi Friends of the Arts, produsă de Black Rhino Radio și moderată de Artemisa Pascu. Friends of the Arts - A DIPLOMA Show Podcast continuă misiunea proiectului de a promova și susține tinerii artiști, designeri și arhitecți.

25
/01
/24

Gaep anunță reprezentarea lui Théo Massoulier. Artistul stabilit la Lyon este cunoscut pentru asamblaje în care coexistă elemente minerale, plante și artefacte și care fac trimitere la culturile biologice din laborator sau la mici matrice prebiotice. Recent, el a început să dezvolte o serie de picturi cu basoreliefuri inedite, acționate magnetic. Prima lui expoziție personală la Gaep – și prima din București – se va deschide la finalul lunii februarie.

24
/01
/24

Despre “Klaus & Barroso” – ce a fost asta, frate Bogdan Theodor Olteanu? Acum, pe bune? Ce a fost asta? M-ai pus într-o situație tare complicată. Dar, vorba cântecului: “Frate, frate, la bine și la greu”, scrie Vasile Ernu, despre cel mai discutat film românesc din această lună.

23
/01
/24

CRONICĂ DE FILM În noul său lungmetraj, “Familiar” (2023), Călin Peter Netzer pare că încearcă să reia formula de succes din “Poziţia copilului” (2013), filmul cu care a câştigat Ursul de Aur la Berlinale.