Festival la Odeon: Vieţi paralele – Secolul 20 văzut prin ochii Poliţiilor Politice
https://www.ziarulmetropolis.ro/festival-la-odeon-vieti-paralele-secolul-20-vazut-prin-ochii-politiilor-politice/

Vieţi paralele – secolul 20 prin ochii Poliţiilor Politice este un proiect al Festivalului Internaţional de Teatru Divadelná Nitra din Slovacia care aduce împreună artişti, co-producători şi instituţii partenere din şase ţări: Cehia, Germania, Ungaria, Polonia, România şi Slovacia.

Un articol de Liliana Matei|5 octombrie 2014

Artişti din țări ale fostului bloc comunist au creat şase spectacole de teatru pornind de la studiul unor materiale ce au aparţinut fostelor poliții secrete. Toate spectacolele au fost prezentate pentru prima oară la Festivalul Internațional de Teatru Divadelná Nitra, între 27 septembrie și 2 octombrie 2013.

Pe parcursul anului 2014, fiecare coproducător organizează pentru publicul său local un festival în care invită cel puțin alte două producții realizate în cadrul acestui proiect interdisciplinar şi internaţional.

În perioada 11 – 13 octombrie, în cadrul festivalului organizat la Bucureşti, la Teatrul Odeon, vor fi prezentate spectacolele: Eu şi dosarul meu – Teatrul de Stat din Dresda (Germania) – sâmbătă, 11 octombrie, Toufar – Jocurile torturii – Teatrul Naţional de Operă din Praga (Cehia) – duminică, 12 octombrie şi Tipografic Majuscul – coproducţie dramAcum şi Festivalul Internaţional de Teatru de la Nitra în parteneriat cu Teatrul Odeon, programat luni, 13 octombrie. Toate reprezentaţiile vor avea loc la Sala Studio, de la ora 19.30.

EU ŞI DOSARUL MEU – Teatrul de Stat din Dresda, Germania

Regie: Clemens Bechtel

Teatrul documentar poate avea multe forme, însă cea mai autentică dintre ele este aceea în care oameni reali au curajul să își prezinte chiar ei experienţa de viaţă pe scenă. Existenţa celor care vin să ne vorbească a fost marcată în mod direct de activitatea Stazi, Serviciul de Securitate al Statului din Germania. Intensitatea onestităţii și a curajului cu care ne amintesc despre o perioadă și despre un tip de societate ce nu pot fi uitate sunt absolut remarcabile.

TOUFAR – JOCURILE TORTURII – Teatrul Naţional de Operă din Praga

Autor: Aleš Březina, Regizor: Petr Zelenka

Spectacolul de operă Toufar – Jocurile Torturii folosește materiale scrise, audio și video autentice. În originala sa operă documentară, compozitorul Aleš Březina investighează lupta pentru putere a instituţiilor și încearcă în același timp să pună întrebări legate de esenţa credinţei umane, adevăr și miracol.

TIPOGRAFIC MAJUSCUL – Teatrul Odeon şi DramAcum

tipografic1

un spectacol de Gianina Cărbunariu

Pe lîngă documentele scrise în limbajul de lemn al aparatului opresiv al vremii (planuri de măsuri, note informative, note de analiză etc), în cele 200 de pagini ale dosarului nr. 738 privind „Elevul” sunt păstrate și declaraţiilelui Mugur Călinescu, unui tînăr de 16 ani care reușește să rămînă fidel propriilor convingeri în ciuda presiunilor Securităţii și a lipsei de solidaritate a celor din jurul său.

22
/01
/24

Art Safari revine în această primăvară cu o ediție ce marchează un deceniu de existență. În prim plan, marii maeștri ai artei românești: Eustațiu Stoenescu, Grigorescu, Tonitza, Luchian, Pallady, Baba, Petrașcu, Mützner, Dărăscu, Ressu, Iser. Noul sezon prezintă 5 expoziții de artă, ce pot fi văzute în perioada 8 martie-28 iulie, la Palatul Dacia-România de pe Lipscani.

22
/01
/24

Anul acesta, Teatrul Tamási Áron celebrează Ziua Culturii Maghiare prin deschiderea a trei spaţii de întâlnire : luni, 22 ianuarie, de la ora 19, în Sala Mare a Teatrului, spectatorii din Sfântu Gheorghe pot urmări spectacolul "Voiam să mă revolt cu voi", o producţie a Teatrului Naţional din Târgu Mureş, în regia lui Aba Sebestyén; în aceeași zi, Trupa Tamási Áron joacă una dintre producţiile sale de succes, Floarea Soarelui, în regia lui Radu Afrim, pe scena Teatrului Naţional din Târgu Mureş; miercuri, 24 ianuarie, la Braşov, va fi lansată cartea despre viaţa actorului Nemes Levente, fostul director al Teatrului Tamási Áron.

22
/01
/24

Un spectacol-coupé, cu o durată de două ore, vă aşteaptă în penultima zi a lunii la Sala Media a TNB, ca să ne amintim de cel mai mare dramaturg al românilor, Ion Luca Caragiale, născut pe 30 ianuarie 1852: Caragiale altfel & Moftul român.

19
/01
/24

Acum un an, George Banu mai avea de trăit doar două zile. A murit pe 21 ianuarie 2023, la Paris, iar dispariția lui a însemnat sfârșitul unei lumi. O lume nu așa „perfectă” cum se dorește cea pe care o trăim, dar o lume frumoasă, în care se respira la alte înălțimi.

19
/01
/24

Warner TV dedică duminicile lunii februarie filmelor de basm, povești fantastice live action și animate, ecranizări și narațiuni originale lansate pe parcursul ultimelor nouă decenii.

19
/01
/24

Producția este adaptarea live-action a îndrăgitului serial de animație și urmărește aventurile lui Aang, tânărul avatar, în încercarea de a stăpâni cele patru elemente (Apă, Pământ, Foc, Aer), pentru a reinstaura echilibrul într-o lume amenințată de înfricoșătoarea Națiune a Focului. Serialul va avea premiera globală pe 22 februarie 2024, doar pe Netflix.

19
/01
/24

Teatrul Bulandra prezintă sâmbătă, 20 ianuarie, de la ora 19:00, la Sala Toma Caragiu, premiera spectacolului Oedip de Robert Icke, după Sofocle, traducere Irina Velcescu, în regia lui Andrei Șerban, regizor asociat Dana Dima și scenografia Carmencita Brojboiu.

18
/01
/24

Teatrul azi lasă în urmă anul 2023 cu numărul dublu 11-12, care are în centrul atenţiei cea de-a 33-a ediţie a Festivalului Naţional de Teatru – FNT2023. Eveniment de amploare, ce a pus viaţa teatrală românească într-o lumină nouă sub tema „Laboratoarele sensibilului”, a reprezentat subiectul la care au fost invitați să reflecteze specialiști și jurnaliști din domeniu.