Festivalul „25 de ore de teatru non-stop” se împrietenește cu celelalte arte
https://www.ziarulmetropolis.ro/festivalul-25-de-ore-de-teatru-non-stop-se-imprieteneste-cu-celelalte-arte/

Toamna bate la poartă şi odată cu ea, Maratonul „25 de ore de teatru non-stop”. Organizatorii aşteaptă să culeagă roadele muncii din această vară: aplauzele publicului. Cea de-a VII-a ediţie este una specială, pentru că maratonul propriu-zis (9-10 septembrie 2017) va fi urmat de încă cinci zile de recuperare (11-15 septembrie), perioadă în care va fi prezentat câte un spectacol pe seară.

Un articol de Liliana Matei|4 septembrie 2017

Tema de anul acesta este dramaturgia autohtonă contemporană. Companii teatrale din orașe precum București, Timișoara, Cluj, Târgu-Mureș, Galați, Sibiu vor oferi spectacole incitante, despre realitățile românești, despre frământările omului de azi, despre nevoile sale afective, materiale, identitare, etc.

Festivalul se va deschide pe data de 9 septembrie, ora 19:00, la Sala Thalia, cu spectacolul de comedie MaRó (foto), în regia lui Andi Gherghe. Cele zece povești haioase, scrise de Csaba Székely ―unul dintre cei mai talentați dramaturgi români ai momentului― prezintă în cheie comico-ironică tensiunile dintre români și maghiari în satele din secuime. Obsesiile naționaliste sunt ilustrate prin intermediul comicului de limbaj și de situație, scenele fiind separate de momente muzicale și coregrafice, ce prezintă în tușe groase ridicolul pornirilor extremiste.

În ediția cu numărul VII, teatrul se deschide spre celelalte arte: pictură, muzică, literatură. Maratonul teatral va fi dublat de „25 de ore de pictură non-stop”, timp în care patru artiști plastici locali (Isabela Voicu, Claudiu Peța, Iulian Ghera) și invitata lor (Roxana Cernea, din Târgoviște), împreună cu elevi ai Liceului de Artă din Sibiu, vor crea de la zero lucrări de mari dimensiuni. Publicul va avea posibilitatea să observe cum iau naștere 7 lucrări, într-un mediu diferit de cel din atelier, să interacționeze cu artiștii, să afle de la aceștia curiozități legate de tehnicile și stilurile pe care le abordează, să asiste la momentul finalizării creațiilor. Tema acestei prime ediții, „Pictează. Teatru!” își propune susținerea reciprocă a celor două arte, aflate în tandem și identificarea elementelor lor comune. Similar maratonului de teatru, maratonul de pictură va oferi trecătorilor un spectacol live, în care artistul plastic devine actorul principal.

Unul dintre highlight-urile festivalului în acest an este concertul extraordinar de muzică de hang, susținut de Francesco Agnello, pe data de 10 septembrie, de la ora 19:00, la Biserica Ursuline. Artist complex, muzician și regizor deopotrivă, Francesco Agnello a semnat compozițiile spectacolelor unor personalități ale teatrului ca Peter Brook, Pippo Delbono sau Eugenio Barba.

Comparat cu o navă spațială sau cu un bol tibetan, hangul este un instrument inventat cu aproximativ 10 ani în urmă și se înscrie în spectrul melodic al unei chitare cu șase corzi sau a unui pian cu 88 de clape. Atingerea lui poate reda sonorități infinite, care evocă pianul, mandolina, chitara, xilofonul sau harpa. Hangul este încă un instrument rar întâlnit, dar și mai rari sunt muzicienii capabili să-i descopere atâtea nuanțe, cum o face Francesco Agnello. Imaginația sa creatoare este completată de virtuozitate tehnică. Intimitatea dintre artist și instrument, dă naștere unor compozițiile pline de rafinament, melancolie, magie, motiv pentru care muzica sa a fost supranumită „muzica îngerilor“.

Nu în ultimul rând, literatura va fi și ea reprezentată la această ediție a festivalului. Publicul matinal, prezent la ora 08:00 în Piața Mică, va avea parte de „Poezie la micul dejun“, un recital al tinerilor poeți sibieni, susținut de Vlad Pojoga & Zona Nouă.

Programul complet al festivalului poate fi consultat pe site-ul festivalului www.respirateatru.ro, precum și pe pagina de facebook a evenimentului facebook.com/respira.teatru.

Biletele pentru toate spectacolele pot fi achiziționate de la Agenția Teatrală (str. Nicolae Bălcescu, nr. 17), Librăria Humanitas (str. Nicolae Bălcescu, nr. 16) sau online― de pe pagina de facebook a evenimentului facebook.com/respira.teatru, de pe siteul oficial al festivalului www.respirateatru.ro și de pe siteul www.kompostor.ro.

La cererea publicului, organizatorii au pus în vânzare un al doilea set de abonamente, valabile pentru toate spectacolele din perioada 9-10 septembrie (inclusiv deschiderea oficială) la prețul de 120 lei.

Festivalul „25 de ore de teatru non – stop” este o acțiune cofinanțată de Consiliul Local Sibiu și Primăria Municipiului Sibiu, Consiliul Județean Sibiu și Administrația Fondului Cultural Național (AFCN).

08
/04
/24

Centrul de Comunicare Vizuală anunță cea de-a noua ediție a Conferinței Naționale de Fotografie (CNF2024), care se va derula în perioada 20-21 aprilie, la București, și va marca un moment esențial în calendarul evenimentelor dedicate artei fotografice din țara noastră.

05
/04
/24

Festivalul Filmului Palestinian, organizat de Centrul Cultural Mahmoud Darwish sub patronajul Ministerului Culturii din Palestina și al Ambasadei Statului Palestina în România, va avea loc între 18 și 21 aprilie la București și pe 28 aprilie în Cluj-Napoca iar programul detaliat și biletele sunt acum disponibile.

05
/04
/24

Brașov Jazz & Blues Festival, unul dintre marile festivaluri urbane de gen din România, revine între 15 și 18 august 2024, cu cea de-a 12-a ediție, iar orașul Brașov va fi din nou gazdă pentru peste 100 de artiști din toate colțurile lumii, care vor învălui publicul în ritmurile vibrante ale muzicii născute din jazz și blues.

04
/04
/24

Evenimentele interdisciplinare propuse în proiectul de cercetare coregrafică ROOTS, un proiect AREAL co-finanțat de AFCN, vin în întâmpinarea crizei generalizate care ne împresoară, căutând soluții pe măsura complexității problemelor suprapuse și interdependente cu care ne confruntăm, îndemnând la o explorare a rădăcinilor ce unesc omul, societatea în care trăim și întreaga biosferă.

02
/04
/24

Institutul Cultural Român participă în premieră, prin ICR Bruxelles și Centrul Național al Cărții, cu un stand propriu la „Foire du livre de Bruxelles / Târgul Internațional de Carte de la Bruxelles”, care se va desfășura în perioada 4-7 aprilie 2024, la Centrul de expoziții Tour et Taxis din capitala Belgiei.

02
/04
/24

Mobius & The Institute transformă centrul Bucureștiului într-un hotspot al culturii Hip-hop. Cea mai mare expoziție a artistului Saddo ocupă Piața Amzei.