Festivalul „BUZĂU IUBEȘTE TEATRU”, o nouă ediție în perioada 11-18 iunie 2022
https://www.ziarulmetropolis.ro/festivalul-buzau-iubeste-teatru-o-noua-editie-in-perioada-11-18-iunie-2022/

Săptămâna 11-18 iunie marchează a 17-a ediţie a Festivalului „BUZĂU / IUBEȘTE / TEATRU” pe scena Teatrului „George Ciprian” Buzău, cu o selecţie de spectacole şi evenimente notabile din spaţiul teatral naţional.

Un articol de Petre Ivan|9 iunie 2022

După doi ani in care atât teatrul, cultura, cât și întreaga societate au avut de suferit, Festivalul BUZĂU / IUBEȘTE / TEATRU își redeschide porțile pentru iubitorii de teatru buzoieni, cu sprijinul Consiliului Județean Buzău. Ediția acestui an va avea loc în perioada 11-18 iunie 2022, și enumeră titluri de montări de referință din spațiul românesc, activități și spectacole în aer liber, dar și o expoziție de costume elisabetane în foyerul teatrului.

Remarcându-se drept o tradiție a spațiului cultural buzoian care împlinește 19 ani de la debut, Festivalul de teatru din Buzău este cea mai amplă manifestație culturală cu specific teatral din zonă. Acesta numără 16 ediții încheiate cu succes, care au unit și au bucurat iubitorii de teatru din Buzău și din împrejurimi.

BUZĂU / IUBEȘTE / TEATRU și-a reinventat imaginea și a fost redenumit astfel în anul 2017. Așadar, celebrăm împreună cea de-a patra ediție în formula actuală, păstrând iubirea drept temă principală a ediției, exprimată în special prin dragostea de teatru a spectatorilor Teatrului „George Ciprian”. Manifestarea are caracter competitiv, iar premiile sunt acordate de două jurii: unul alcătuit din specialiști ai artelor spectacolului: conf.prof.univ.dr. Maria Zărnescu (critic de teatru), prof.univ.dr. Ștefania Cenean (scenograf) și Horia Suru (regizor), și un juriu al publicului, ai cărui membri urmează să fie selectați prin tragere la sorți la începutul festivalului.

Selecția de spectacole, realizată de teatrologul Carmen Stanciu, cuprinde montări reprezentative pentru scena de teatru românească, în regia lui Vlad Massaci, Cristi Juncu, Răzvan Mazilu, Cristian Ban, Sânziana Stoican, Radu Iacoban sau Slava Sambriș. Programul festivalului reunește producții ale instituțiilor teatrale: Teatrul Evreiesc de Stat București, Teatrul UNTEATRU, Teatrul Municipal „Bacovia” Bacău, Teatrul „Maria Filotti” Brăila, Teatrul „Nottara” București, Teatrul de Stat Constanța, Teatrul „Toma Caragiu” Ploiești și Teatrul EXCELSIOR București.

De asemenea, festivalul are în program o expoziție permanentă de costume elisabetane, „Shakespeare in Love” (curator: scenograf Ștefania Cenean), un atelier de scenografie și un segment de spectacole în aer liber, destinat celor mici, care se va desfășura în toate zilele de weekend din cadrul festivalului (11, 12 și 18 iunie). Acesta prezintă producțiile originale marca Teatrul Oriunde: o adaptare originală a basmului „Croitorașul cel viteaz” de Frații Grimm („Croitorașul cel mai cel”) și o demonstrație de teatru ambulant inedită, „Farse Medievale în stil nemedieval”, spectacol dedicat întregii familii.

Biletele sunt disponibile la Teatrul „George Ciprian”, la Agenția de Bilete din Bd. Nicolae Bălcescu sau online.

https://www.teatrulgeorgeciprian.ro/calendar.php

Reducerea NU se aplică ONLINE!

Mai multe detalii la 0740.496.561 / 0760.553.761

22
/04
/24

6 manageri și 30 de ghizi și muzeografi din toată țara au participat la Râșnov la două sesiuni de training pentru dezvoltarea abilităților de gestionare și management strategic al obiectivelor de patrimoniu istoric, documentarea istorică, interpretarea informațiilor, comunicarea și interacțiunea directă cu publicul vizitator.

22
/04
/24

460 de ani se împlinesc pe 23 aprilie de la nașterea celui considerat cel mai mare dramaturg al tuturor timpurilor. Multe povești și multe legende au circulat despre el în tot acest timp.

18
/04
/24

Astăzi, la Sibiu, a avut loc conferința de presă care prezintă programul spectacolelor celei de-a 31-a ediții a Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu. În cadrul conferinței, Constantin Chiriac, președintele FITS şi directorul TNRS, a anunțat publicarea programului spectacolelor ediției din acest an și punerea în vânzare a biletelor, începând de mâine, 19 aprilie.

18
/04
/24

Cea de-a XII-a ediție a Săptămânii Haferland, cel mai îndrăgit festival cultural și etnologic al sașilor din Transilvania și din diaspora, va avea loc în perioada 8-11 august 2024 sub înaltul patronaj al Alteței Sale Serenissime Prințul Philipp von und zu Liechtenstein și sub auspiciile Familiei Regale a României. Este pentru prima oară când Familia Regală a României acordă în mod oficial susținere organizării acestui eveniment cultural.

17
/04
/24

După succesul recitalurilor din Iaşi, Suceava, Botoşani şi Neamţ, elevii bucureșteni vor avea ocazia întâlnirii directe cu muzica clasică interpretată de violonistul de talie internaţională Răzvan Stoica. Împreună cu vioara Stradivarius ex-Ernst din 1729 și acompaniat de pianista Andreea Stoica, Răzvan va fi prezent la Colegiul Sfântul Sava pe 22 aprilie şi la la Colegiul Național Gheorghe Lazăr, pe 25 aprilie, în cadrul programului „Muzica Inspiră”, inițiat de Fundația Culturală Gaudium Animae.

17
/04
/24

„Experiențele depresiei” de Sidney J. Blatt este o incursiune în lumea uneia dintre cele mai răspândite boli ale epocii noastre și oferă diverse perspective asupra diferitelor chipuri ale depresiei.