Festivalul „BUZĂU IUBEȘTE TEATRU”, o nouă ediție în perioada 11-18 iunie 2022
https://www.ziarulmetropolis.ro/festivalul-buzau-iubeste-teatru-o-noua-editie-in-perioada-11-18-iunie-2022/

Săptămâna 11-18 iunie marchează a 17-a ediţie a Festivalului „BUZĂU / IUBEȘTE / TEATRU” pe scena Teatrului „George Ciprian” Buzău, cu o selecţie de spectacole şi evenimente notabile din spaţiul teatral naţional.

Un articol de Petre Ivan|9 iunie 2022

După doi ani in care atât teatrul, cultura, cât și întreaga societate au avut de suferit, Festivalul BUZĂU / IUBEȘTE / TEATRU își redeschide porțile pentru iubitorii de teatru buzoieni, cu sprijinul Consiliului Județean Buzău. Ediția acestui an va avea loc în perioada 11-18 iunie 2022, și enumeră titluri de montări de referință din spațiul românesc, activități și spectacole în aer liber, dar și o expoziție de costume elisabetane în foyerul teatrului.

Remarcându-se drept o tradiție a spațiului cultural buzoian care împlinește 19 ani de la debut, Festivalul de teatru din Buzău este cea mai amplă manifestație culturală cu specific teatral din zonă. Acesta numără 16 ediții încheiate cu succes, care au unit și au bucurat iubitorii de teatru din Buzău și din împrejurimi.

BUZĂU / IUBEȘTE / TEATRU și-a reinventat imaginea și a fost redenumit astfel în anul 2017. Așadar, celebrăm împreună cea de-a patra ediție în formula actuală, păstrând iubirea drept temă principală a ediției, exprimată în special prin dragostea de teatru a spectatorilor Teatrului „George Ciprian”. Manifestarea are caracter competitiv, iar premiile sunt acordate de două jurii: unul alcătuit din specialiști ai artelor spectacolului: conf.prof.univ.dr. Maria Zărnescu (critic de teatru), prof.univ.dr. Ștefania Cenean (scenograf) și Horia Suru (regizor), și un juriu al publicului, ai cărui membri urmează să fie selectați prin tragere la sorți la începutul festivalului.

Selecția de spectacole, realizată de teatrologul Carmen Stanciu, cuprinde montări reprezentative pentru scena de teatru românească, în regia lui Vlad Massaci, Cristi Juncu, Răzvan Mazilu, Cristian Ban, Sânziana Stoican, Radu Iacoban sau Slava Sambriș. Programul festivalului reunește producții ale instituțiilor teatrale: Teatrul Evreiesc de Stat București, Teatrul UNTEATRU, Teatrul Municipal „Bacovia” Bacău, Teatrul „Maria Filotti” Brăila, Teatrul „Nottara” București, Teatrul de Stat Constanța, Teatrul „Toma Caragiu” Ploiești și Teatrul EXCELSIOR București.

De asemenea, festivalul are în program o expoziție permanentă de costume elisabetane, „Shakespeare in Love” (curator: scenograf Ștefania Cenean), un atelier de scenografie și un segment de spectacole în aer liber, destinat celor mici, care se va desfășura în toate zilele de weekend din cadrul festivalului (11, 12 și 18 iunie). Acesta prezintă producțiile originale marca Teatrul Oriunde: o adaptare originală a basmului „Croitorașul cel viteaz” de Frații Grimm („Croitorașul cel mai cel”) și o demonstrație de teatru ambulant inedită, „Farse Medievale în stil nemedieval”, spectacol dedicat întregii familii.

Biletele sunt disponibile la Teatrul „George Ciprian”, la Agenția de Bilete din Bd. Nicolae Bălcescu sau online.

https://www.teatrulgeorgeciprian.ro/calendar.php

Reducerea NU se aplică ONLINE!

Mai multe detalii la 0740.496.561 / 0760.553.761

18
/03
/24

Proiectul „Întâlnirile Teatrul azi la Masca” iniţiat de revista Teatrul azi, în parteneriat cu Teatrul Masca din Bucureşti şi cu susţinerea UNITER, continuă seria de discuții profesionale cu a doua masă rotundă dedicată, de această dată, dramaturgiei românești.

18
/03
/24

În contextul celebrării a 20 de ani de existență, Centrul Național al Dansului București (CNDB) extinde Ziua Internațională a Dansului pe durata întregii luni aprilie.

15
/03
/24

Cea de-a cincea ediție a Festivalului Filmului Palestinian, organizată de Centrul Cultural Mahmoud Darwish, sub patronajul Ministerului Culturii din Palestina și al Ambasadei Statului Palestina în România, se va desfășura între 18 și 21 aprilie la București și pe 28 aprilie la Cluj-Napoca, cu o nouă direcție artistică și o prezentare a cinematografiei palestiniene ca un Cinema of Existence.

14
/03
/24

Unul dintre cei mai importanți regizori europeni, cunoscut pentru abordarea sa contemporană a pieselor clasice și montările provocatoare din punct de vedere politic și social, Thomas Ostermeier montează pentru prima dată un spectacol în România.

14
/03
/24

Astăzi, pe 14 martie, se împlinesc trei ani de la moartea ei, la Paris, în 2021, atunci când Covidul făcea ravagii și oprise lumea în loc. Avea aproape 90 de ani.

13
/03
/24

În perioada 12-15 martie 2024, Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică „I. L. Caragiale” din București organizează cea de-a XXV-a ediție a Ușilor Deschise, în cele două sedii ale sale, din Str. Matei Voievod nr. 75-77 și Str. Tudor Arghezi nr. 3b.

13
/03
/24

Gabriel Bebeșelea, unul dintre cei mai bine cotați dirijori români peste hotare, aplaudat în prestigioase săli de concerte ale lumii, ca Auditorium-ul din Barcelona, Musikverein – Viena sau Sala Ceaikovski – Moscova, apreciatul violonist Alexandru Tomescu și vioara Stradivarius Elder-Voicu pe care are privilegiul de a interpreta, și un program dedicat integral lui Mozart definesc un eveniment de neratat la Sala Radio.

12
/03
/24

O nouă traducere din opera Elenei Ferrante a fost publicată de curând în colecția „Anansi. World Fiction” de la Editura Trei. Elena Ferrante e o scriitoare îndrăgită de cititorii din lumea întreagă începând de la publicarea bestsellerurilor internaționale ce alcătuiesc Tetralogia Napolitană.

12
/03
/24

Festivalul Internațional de Film Transilvania (TIFF) anunță prelungirea perioadei de desfășurare a ediției din 2024 cu o zi față de datele comunicate inițial.

11
/03
/24

Grupul de Facebook „Mergem la teatru” numără 35.4K de membri la început de martie 2024 și adună, într-o comunitate surprinzător de activă și de entuziastă, paragrafe de opinii pe spectrul larg dintre gust conservator și deschidere față de experiment, underground și fețe noi.

11
/03
/24

Artiștii selectați vor lucra timp de două luni la proiectelor lor, fiind găzduiți în Casa Albastră din satul Șona (jud. Brașov), casă restaurată în 2011 de către Fundația Ștefan Câlția. Proiect co-finanțat de AFCN, Șona AIR abordează modelul rezidențelor individuale, se adresează artiștilor din domenii culturale diverse, atât din România cât și internaționali, și susține […]