Festivalul „Caleido” la unteatru
https://www.ziarulmetropolis.ro/festivalul-caleido-la-unteatru/

Festivalul de Teatru Caleido, ediţia a III-a, va avea loc în perioada 27 noiembrie – 1 decembrie 2019, la teatrul „unteatru”, pe Strada Sfinţii Apostoli nr. 44.

Un articol de Liliana Matei|25 noiembrie 2019

„Anul acesta vorbim despre viață personală, memorie și identitate, viață politică și societate. Chestionăm versiuni oficiale despre implicarea României în cel de Al Doilea Război Mondial, comunismul postbelic al anilor ’50, sfârșitul totalitarismului și anii duri ai tranziției”, se arată într-un comunicat de presă. „Prezentul ne găsește întrebându-ne ce înseamnă să fii femeie și ce se schimbă dacă te și regăsești pe spectrumul LGBTQ+. Vorbim și despre dragoste, râdem de luptele de putere din blocurile noastre gri, reflectăm la singurătate și la anxietățile noastre. Vorbim despre cum ne tratează sistemul socio-politic și despre nevoia umană constantă de a schimba ceva, de a fi în altă parte. Exersăm o zdruncinare a stereotipurilor. Și apoi ne întrebăm cu ironie și autoreflecție: care mai e rolul teatrului, al performance-ului, al artei?

Organizatorii își propun să aducă pe scenele de la unteatru spectacole asumate și neasumate politic, spectacole lirice sau veridice declarații de iubire; comedii și tragicomedii, spectacole autoreflexive. „Varietatea stilurilor ne-a fost miza. Unitatea rezidă în faptul că toate sunt creații independente care abordează teme socio-culturale relevante pentru prezent și viitor, care au fost scrise sau care sunt produse de membri ai minorităților culturale și etnice din România. Perioada festivalului (27 noiembrie – 1 decembrie) nu a rămas aceeași neîntâmplător. E important pentru noi să sărbătorim ziua României și zilele premergătoare acesteia împreună cu trupe de teatru rome, maghiare, germane, evreiești, queer și feministe.”

Anul acesta Caleido a contribuit la realizarea a 3 producții: „Pelicanul” în regia lui Florin Liță, împreună cu „unteatru”; „Aleea Stereotipurilor” în regia lui Ionuț Oprea, împreună cu PlayHood; „Magic is a condition that kills people in all kinds of performative hazards” împreună cu Andreea Novac și Istvan Teglas.

„Dacă la ediția trecută am reușit să strângem cateva sute de kilograme de mâncare împreună cu Policy Centre for Roma and Minorities, la această ediție sprijinim Fundația Verita în demersul lor de a sprijini școala din satul Lanurile, din Râmnicu Sărat. Astfel primim donații în rechizite sau bani. Banii vor fi folosiți pentru renovarea școlii si traininguri cu profesorii din Lanurile”, se arată în același comunicat de presă.

Intrarea la fiecare spectacol este gratuită și se face pe bază de rezervare în limita locurilor disponibile.  Pentru rezervări, accesați link-ul fiecărui spectacol, de pe site-ul http://caleido.ro/teatru/.

Programul festivalului:

Miercuri -27.11.2019-

18.00 „Pelicanul” de August Strindberg, regia Florin Liță –Sala Mare – PREMIERĂ/ Producție unteatru X Caleido

18.30 „Cerere în căsătorie/ Mangipe prangemasqe” de A.P.Cehov, regia Sorin Sandu – Sala Studio

21.00 „Cultul Personalității” regia și scenariul Mihai Lukács – Sala Mare

21.30  „Exploziv” de Elise Wilk, coordonator Ionuț Toader – Sala Studio

 

Joi  – 28.11.2019-

18.00 ” 2 femei” – concept și coregrafie Ioana Marchidan – Sala Mare

18.30 ”Clasa noastră” de Tadeusz Slabozianek, regia Ionuț Niculae –  Sala Studio

21.00 ”Bad Talks” de/cu Radu Iacoban – Sala Mare

21.30 ”Aleea Stereotipurilor” – coordonator Ionuț Niculae – Sala Studio-  PREMIERĂ/ Producție Playhood x Caleido

 

Vineri – 29.11.2019-

18.00 „In Event of Moone Disaster” de Andrew Thompson, regia Alexandra Penciuc – Sala Mare

18.30 „Teatru de repertoriu” de Eldad Cohen, regia Iftach Jeffrey Ophir și Erez Driguez – Sala Studio

21.00 „Libretto Solitudine”,  regia Matei Lucaci-Grundberg – Sala Mare

21.30 „De ce tocmai tu?”, regia și scenariul: Natalie Ester – Sala Studio

 

Sâmbătă -30.11.2019-

16.00 „Perkucigo” de Szekly Csaba, regia Zsolt Lovas Fekete – Sala Studio

17.00 „90” dramaturgia și regia David Schwartz – Sala Mare

21.00 „Cataclisma”, concept, coregrafie, ilustrație muzicală și interpretare: Andrea Gavriliu – Sala Mare

21.30 „Cui i-e frică de Mitică sau Atenție, se taie apa!”, regia Matei Lucaci-Grunberg – Sala Studio

 

Duminică – 01.12.2019-

16.00 – „Baladele Memoriei” deIonela Pop, Raul Coldea, Nicoleta Esinencu, Oana Hodade, Doru Taloș – Sala Studio

18.30 –  „SEXODROM”, concept și regie Bogdan Georgescu – Sala Mare

21.30 –  „Magic is a condition that kills people in all kinds of performative hazards” concept Andreea Novac și  István Téglás – Sala Mare- PREMIERĂ/Producție Andreea & István x Caleido

  • – „Negreșită”, creație colectivă –  Sala Studio

În afară de spectacole vor exista proiecțiide filme facute de studenții de la Masterul de Antropologie de la Universitatea Bucuresti, ateliere de scrissusținute de scriitorii și jurnaliștii Alina Vîlcan și Andrei Crăciun si ateliere de storry-telling prin fotografie, micul târgorganizat de noi, o expozitie de fotografieși un eveniment de vanzare de print.

Proiect finanţat din fonduri nerambursabile din bugetul local al Sectorului 5 al Municipiului Bucureşti prin Centrul Cultural și de Tineret “Ștefan Iordache”.

04
/08
/21

Staruri internaționale feminine - precum Diana Damrau, Joyce DiDonato, Yuja Wang, Sonya Yoncheva, Khatia Buniatishvili - și numeroase artiste recunoscute pentru talentul lor vin la Festivalul George Enescu.

04
/08
/21

Misa Încoronării, de Wolfgang Amadeus Mozart, deschide cea de-a IV-a ediție a Festivalului Regal de Operă “Virginia Zeani”, eveniment care va avea loc la Târgu Mureș, în perioada 20 – 22 august, cu participarea extraordinară a unor muzicieni de elită din Brașov, Cluj-Napoca și București.

04
/08
/21

Ideo Ideis Festivalul #16 propune o săptămână intensă cu un program artistic și social variat, creat atât pentru trupe de liceeni, cât și pentru comunitățile din Alexandria, Bacău, Baia Mare, Botoșani, Brașov, București, Buzău, Constanța și Sibiu.Vrem astfel ca festivalul să îi inspire pe adolescenții care îi trec pragul să se întoarcă cu aceeași încăpățânare spre comunitățile lor și să le transforme în spațiile de care au nevoie în propria devenire.

04
/08
/21

Ediția aniversară a celui mai mare festival de film din România s-a încheiat pe 1 august, după zece zile marcate de premiere absolute, zeci de proiecții sold-out, întâlniri cu cei peste 1.000 de invitați și un număr impresionant de spectatori. Peste 100.000 de iubitori de cinema au sărbătorit #împreunăprinfilm întoarcerea în sălile de cinema la împlinirea a 20 de ani de TIFF, transformând ediția din acest an în cel mai amplu eveniment organizat la noi în țară de la începutul pandemiei.

04
/08
/21

Festivalul Internațional de Film Independent ANONIMUL (9-15 august, Sfântu Gheorghe, Delta Dunării) prezintă cu două zile înaintea premierei mondiale RESPECT, filmul consacrat reginei muzicii soul Aretha Franklin, având-o ca protagonistă pe Jennifer Hudson. Proiecția va avea loc miercuri, 11 august, și va fi precedată de concertul “Luiza Zan sings Aretha Franklin”.

04
/08
/21

Pentru al 15-lea an, Festivalul Internațional de Film Transilvania (TIFF) revine la Sibiu între 5 și 8 august. Timp de patru zile, la Sibiu vor fi proiectate câteva dintre cele mai apreciate filme din ultimul an, cu invitați speciali: programul include peste 30 de producții, unele proaspăt premiate la TIFF 2021, precum și premiere românești în prezența echipelor.

04
/08
/21

Festivalul Internațional George Enescu 2021 este programat să aibă loc între 28 august și 26 septembrie 2021, cu un program artistic excepțional, susținut de 3500 de artiști străini și români, pe o durată record de 4 săptămâni, dar și cu măsuri care să reducă riscurile de sănătate pentru spectatori, artiști, organizatori și jurnaliști.

03
/08
/21

Lecturile de vacanță pentru năzdrăvani mici continuă la Teatrul Ion Creangă. Proiectul video online aduce în luna august patru noi povești publicate la editura Didactica Publishing House (DPH) și lecturate de actorii Teatrului Ion Creangă. Atent ilustrate și pline de suspans, titlurile selecționate își propun să le facă copiilor cunoștință cu noi experiențe, dar și să le încurajeze interesul pentru lectură.

03
/08
/21

Scopul proiectului Eforie Colorat - Intervenție Culturală este să aducă laolaltă artiști plastici și oameni preocupați de bunăstarea mediului înconjurător. Iar pentru că arta nu trebuie să existe numai în galerii, evenimentele au fost concepute astfel încât publicul larg să fie implicat, direct sau indirect, în procesul de creație.

03
/08
/21

Patru prieteni - trei băieți și-o fată - ne poartă din Italia anilor ‘80 până în prezent, într-un carusel al emoțiilor pe care le poate trăi oricare dintre noi. „Anii noștri de glorie”/ „Gli anni più belli”, un film de Gabriele Muccino despre prietenie, generozitate și bucuriile tinereții, vine din 6 august în cinematografe, distribuit de Independența Film.

02
/08
/21

Născută în România, Mara și-a început pregătirea muzicală la vârsta de 6 ani. Stilul său elegant și subtil a atras repede atenția audienței și criticilor, fiind invitată să cânte alături de mai multe filarmonici din țară.