Festivalul „Caleido” la unteatru
https://www.ziarulmetropolis.ro/festivalul-caleido-la-unteatru/

Festivalul de Teatru Caleido, ediţia a III-a, va avea loc în perioada 27 noiembrie – 1 decembrie 2019, la teatrul „unteatru”, pe Strada Sfinţii Apostoli nr. 44.

Un articol de Liliana Matei|25 noiembrie 2019

„Anul acesta vorbim despre viață personală, memorie și identitate, viață politică și societate. Chestionăm versiuni oficiale despre implicarea României în cel de Al Doilea Război Mondial, comunismul postbelic al anilor ’50, sfârșitul totalitarismului și anii duri ai tranziției”, se arată într-un comunicat de presă. „Prezentul ne găsește întrebându-ne ce înseamnă să fii femeie și ce se schimbă dacă te și regăsești pe spectrumul LGBTQ+. Vorbim și despre dragoste, râdem de luptele de putere din blocurile noastre gri, reflectăm la singurătate și la anxietățile noastre. Vorbim despre cum ne tratează sistemul socio-politic și despre nevoia umană constantă de a schimba ceva, de a fi în altă parte. Exersăm o zdruncinare a stereotipurilor. Și apoi ne întrebăm cu ironie și autoreflecție: care mai e rolul teatrului, al performance-ului, al artei?

Organizatorii își propun să aducă pe scenele de la unteatru spectacole asumate și neasumate politic, spectacole lirice sau veridice declarații de iubire; comedii și tragicomedii, spectacole autoreflexive. „Varietatea stilurilor ne-a fost miza. Unitatea rezidă în faptul că toate sunt creații independente care abordează teme socio-culturale relevante pentru prezent și viitor, care au fost scrise sau care sunt produse de membri ai minorităților culturale și etnice din România. Perioada festivalului (27 noiembrie – 1 decembrie) nu a rămas aceeași neîntâmplător. E important pentru noi să sărbătorim ziua României și zilele premergătoare acesteia împreună cu trupe de teatru rome, maghiare, germane, evreiești, queer și feministe.”

Anul acesta Caleido a contribuit la realizarea a 3 producții: „Pelicanul” în regia lui Florin Liță, împreună cu „unteatru”; „Aleea Stereotipurilor” în regia lui Ionuț Oprea, împreună cu PlayHood; „Magic is a condition that kills people in all kinds of performative hazards” împreună cu Andreea Novac și Istvan Teglas.

„Dacă la ediția trecută am reușit să strângem cateva sute de kilograme de mâncare împreună cu Policy Centre for Roma and Minorities, la această ediție sprijinim Fundația Verita în demersul lor de a sprijini școala din satul Lanurile, din Râmnicu Sărat. Astfel primim donații în rechizite sau bani. Banii vor fi folosiți pentru renovarea școlii si traininguri cu profesorii din Lanurile”, se arată în același comunicat de presă.

Intrarea la fiecare spectacol este gratuită și se face pe bază de rezervare în limita locurilor disponibile.  Pentru rezervări, accesați link-ul fiecărui spectacol, de pe site-ul http://caleido.ro/teatru/.

Programul festivalului:

Miercuri -27.11.2019-

18.00 „Pelicanul” de August Strindberg, regia Florin Liță –Sala Mare – PREMIERĂ/ Producție unteatru X Caleido

18.30 „Cerere în căsătorie/ Mangipe prangemasqe” de A.P.Cehov, regia Sorin Sandu – Sala Studio

21.00 „Cultul Personalității” regia și scenariul Mihai Lukács – Sala Mare

21.30  „Exploziv” de Elise Wilk, coordonator Ionuț Toader – Sala Studio

 

Joi  – 28.11.2019-

18.00 ” 2 femei” – concept și coregrafie Ioana Marchidan – Sala Mare

18.30 ”Clasa noastră” de Tadeusz Slabozianek, regia Ionuț Niculae –  Sala Studio

21.00 ”Bad Talks” de/cu Radu Iacoban – Sala Mare

21.30 ”Aleea Stereotipurilor” – coordonator Ionuț Niculae – Sala Studio-  PREMIERĂ/ Producție Playhood x Caleido

 

Vineri – 29.11.2019-

18.00 „In Event of Moone Disaster” de Andrew Thompson, regia Alexandra Penciuc – Sala Mare

18.30 „Teatru de repertoriu” de Eldad Cohen, regia Iftach Jeffrey Ophir și Erez Driguez – Sala Studio

21.00 „Libretto Solitudine”,  regia Matei Lucaci-Grundberg – Sala Mare

21.30 „De ce tocmai tu?”, regia și scenariul: Natalie Ester – Sala Studio

 

Sâmbătă -30.11.2019-

16.00 „Perkucigo” de Szekly Csaba, regia Zsolt Lovas Fekete – Sala Studio

17.00 „90” dramaturgia și regia David Schwartz – Sala Mare

21.00 „Cataclisma”, concept, coregrafie, ilustrație muzicală și interpretare: Andrea Gavriliu – Sala Mare

21.30 „Cui i-e frică de Mitică sau Atenție, se taie apa!”, regia Matei Lucaci-Grunberg – Sala Studio

 

Duminică – 01.12.2019-

16.00 – „Baladele Memoriei” deIonela Pop, Raul Coldea, Nicoleta Esinencu, Oana Hodade, Doru Taloș – Sala Studio

18.30 –  „SEXODROM”, concept și regie Bogdan Georgescu – Sala Mare

21.30 –  „Magic is a condition that kills people in all kinds of performative hazards” concept Andreea Novac și  István Téglás – Sala Mare- PREMIERĂ/Producție Andreea & István x Caleido

  • – „Negreșită”, creație colectivă –  Sala Studio

În afară de spectacole vor exista proiecțiide filme facute de studenții de la Masterul de Antropologie de la Universitatea Bucuresti, ateliere de scrissusținute de scriitorii și jurnaliștii Alina Vîlcan și Andrei Crăciun si ateliere de storry-telling prin fotografie, micul târgorganizat de noi, o expozitie de fotografieși un eveniment de vanzare de print.

Proiect finanţat din fonduri nerambursabile din bugetul local al Sectorului 5 al Municipiului Bucureşti prin Centrul Cultural și de Tineret „Ștefan Iordache”.

11
/08
/20

CRONICĂ DE FILM Chiar dacă îi știam și îmi plăcuse precedentul lungmetraj, „Marussia” (2013), tot m-a luat prin surprindere noul film realizat de Eva Pervolovici, regizoare română stabilită în Franța – documentarul „Delta Bucureștiului” (2020), proiectat în premieră mondială la TIFF.

11
/08
/20

Daniel Dorobanțu pregătește un concert cinematic ce prezintă în avanpremieră următorul album. Artistul va cânta în Munții Parâng, iar concertul va fi transmis LIVE, duminică, 16 august, de la ora 21:00.

11
/08
/20

Din juriul de concurs al GALEI TÂNĂRULUI ACTOR HOP, ediția a 23-a, fac parte: ADRIAN BATISTA – regizor și producător TV, IOANA BOGĂŢAN – actriţă, SILVIA GHIAȚĂ – producător TV, ANDREI și ANDREEA GROSU – regizori, ILEANA LUCACIU – critic de teatru.

11
/08
/20

Teatrul Mic anunță programarea primelor spectacole în aer liber, în cadrul unei stagiuni estivale ce se va desfășura pe scena Teatrului de Vară Herăstrău, începând cu luna august, bineînțeles, respectând măsurile și regulile pentru prevenirea răspândirii COVID-19.

11
/08
/20

Duminică, 16 august 2020, de la ora 21:00, Corul Național de Cameră „Madrigal – Marin Constantin” invită publicul la al cincilea concert al Stagiunii Estivale, eveniment care îi are ca invitați pe actorul Marius Manole și ansamblul Young Beats, coordonat de Zoli Toth. Concertul este intitulat „Ave Maria” și va fi dirijat de Anna Ungureanu – dirijor principal al renumitului ansamblu coral.

11
/08
/20

„Acasă”, documentarul de debut al lui Radu Ciorniciuc, a fost distins cu Premiul Zilelor Filmului Românesc pentru secțiunea Lungmetraj, înmânat de Ministrul Culturii, Bogdan Gheorghiu, pe scena Galei de închidere a Festivalului Internațional de Film Transilvania, care a avut loc în Piața Unirii, sâmbătă, 8 august.

10
/08
/20

CRONICĂ DE FILM Proiectat în premieră în România la TIFF, unde a obţinut marele premiu al secţiunii Zilele Filmului Românesc, documentarul „Acasă” (2020), debutul ca regizor al jurnalistului Radu Ciorniciuc, îi are ca protagonişti pe membrii ultimei familii care a locuit în Delta Văcăreşti înainte de transformarea locului în parc natural.

10
/08
/20

Cele mai bune filme ale ediției și cineaștii momentului au fost aplaudați sâmbătă seară, pe 8 august, la Gala de decernare a premiilor Festivalului Internațional de Film Transilvania, organizată pentru prima dată în istoria festivalului în aer liber, în Piața Unirii din Cluj-Napoca.

09
/08
/20

"Tot amânam întâlnirea cu Dan Chişu. Recent am reuşit să ne vedem şi mai ales să-i văd ultimul film regizat – ”5 minute”. Ce pot spune despre film? Surpriza a fost neaşteptat de...". Citiţi un text pentru Ziarul Metropolis al scriitorului Vasile Ernu.

Pagina 1 din 90612345...102030...Ultima »