Festivalul Caleido prezintă trei spectacole-lectură în premieră
https://www.ziarulmetropolis.ro/festivalul-caleido-prezinta-trei-spectacole-lectura-in-premiera/

Caleido, festivalul multicultural de arte performative, lansează trei producţii proprii de teatru şi performance. „Libretto Impostura”, „Bildungswoman” şi „Domnişoara Iulia” vor putea fi vizionate live, în format spectacol-lectură online, pe 28 şi 29 noiembrie, respectiv 2 decembrie, de la ora 18:30.

Un articol de Liliana Matei|27 noiembrie 2020

După fiecare spectacol publicul este invitat să rămână alături de echipele artistice pentru Caleido Talks.

Libretto Impostura

Libretto Impostura” va putea fi vizionat online live pe 28 noiembrie, la ora 18:30.

Regia: Matei Lucaci-Grünberg

Distribuție: Ștefan Huluba, Andrei Cătălin, Reka Szasz, Teodora Dincă, Kostas Mincu și Sever Bârzan

Scenografie: Flavia Barabas

Regizorul Matei Lucaci-Grünberg propune un fals libret despre impostură. „Libretto Impostura” este, în cuvintele lui, „un spectacol colectiv, în care membrii trupei își propun să dezbată impostura – uneori e comic, alteori e tragic, uneori e necesar și în multe cazuri este absurd. Impostura există, sindromul imposturii există, iar spectacolul nu își propune să judece impostura ci să o descopere și eventual să o înțeleagă și să o accepte”.

Bildungswoman

Bildungswoman” va putea fi vizionat online live pe 29 noiembrie, la ora 18:30.

Regia: Elena Morar

Distribuție: Ana Covalciuc, Sorina Ștefănescu

Intervenții muzicale live și sound design: Diana Miron

Scenografia și video art direction: Alexandra Panaite

Bildungswoman” vorbește despre identitățile feminine de-a lungul mai multor secole. „De ce trebuie să fiu eu cea care sunt?, Cum rezonează a fi femeie cu fiecare dintre noi?” – sunt iată întrebările pe care regizoarea Elena Morar le explorează în cadrul performance-ului. Fără să se agațe de nevoia de a apăra sau a nega existența reîncarnării, această poveste abordează misterul dorinței, al moștenirii, și al jurămintelor făcute către stele.

Domnișoara Iulia

Domnișoara Iulia” va putea fi vizionat online live pe 2 decembrie, la ora 18:30.

de August Strindberg

Regia: Andrei și Andreea Grosu

Distribuție: Dana Rogoz, Richard Bovnoczki, Mihaela Trofimov

Scenografie: Vladimir Turturica

Muzică: Mihai Dobre

Despre „Domnișoara Iulia”, piesa dramaturgului suedez August Strindberg, regizorii Andrei și Andreea Grosu spun că „e un text cu raze X care ajung până la oase”. Spectacolul urmărește frământările și descompunerile umane din nopțile fără somn și mersul pe sfoară din zilele fără plasă de siguranță. E povestea celor trei iubiri care încearcă să se salveze una prin cealaltă.

Pentru a afla mai multe detalii despre accesul la vizionări, publicul este invitat să intre pe site-ul www.caleido.ro. Participarea va fi, desigur, gratuită.

Proiect finanțat nerambursabil din bugetul local al Sectorului 5 al Municipiului București prin Centrul Cultural și de Tineret „Ștefan Iordache”.

06
/07
/22

A doua ediție a Festivalului de Teatru și Film „Șerban Ionescu” va avea loc în perioada 17 - 23 iulie 2022, în stațiunea 2 Mai. Timp de o săptămână, iubitorii de artă de toate vârstele se vor putea bucura de peste 20 de evenimente culturale cu intrare liberă, de la concerte și proiecții de film în aer liber și până la spectacole, expoziții, masterclassuri și ateliere de teatru pentru copii și adolescenți.

06
/07
/22

Avishai Cohen Quartet (IL), Roberto Fonseca Trio (CU), Mircea Tiberian Trio (RO), GANNA (UKR), Elena Mîndru Quartet (RO), Mădălina Pavăl Orchestra (RO), Apifera (IL) și Paperjam (RO) completează lista artiștilor care vor concerta la a X-a ediție a festivalului Jazz in the Park, ce va avea loc în Parcul Etnografic din Cluj-Napoca, în 1-4 septembrie.

05
/07
/22

Marți, 5 iulie 2022, a început la Craiova de-a IV-a ediție a Festivalului Tinerilor Regizori Theater Networking Talents - #TNT2022. Unul dintre cele mai dinamice și provocatoare evenimente culturale ale verii, dedicat artiștilor de teatru din noua generație, TNT aduce pe scena Teatrului Național “Marin Sorescu” din Craiova 14 spectacole de teatru, instalații, concerte, dezbateri și proiecții de film. Lansarea platformei #TNT2022 a avut loc pe 5 iulie, de la ora 20:00, în foaierul Teatrului Național „Marin Sorescu”, după spectacolul care deschide această ediție.

05
/07
/22

Pe 1 iulie EUROPAfest#29 a debutat în forță cu un duo de excepție format din câștigătorii „Deutscher Rock und Pop Preis“, eveniment considerat Oscarul muzical al Europei. Opening Gala Concert i-a avut ca nume de afiș pe “Best guitarist” 2021 – Peter Autschbach | Germania și “Best Voice” 2019 - Samira Saygili | Turcia, Germania, care au susținut un concert de neuitat alături de artiști din Italia, Statele Unite și Indonezia.

05
/07
/22

Luni, 4 iulie, la Palatul Culturii din Bistrița a avut loc ediția cu numărul 30 a Galei Premiilor UNITER. Întreaga Gală a fost o reverență adusă omului de cultură Ion Caramitru, președintele uniunii timp de 31 de ani, inițiatorul acestui program.

05
/07
/22

Minionii (ființe mici, galbene, cilindrice, cu unul sau doi ochi acoperiți de ochelari, care vorbesc limba „minioneză” pe care doar maleficul lor stăpân, Gru, pare s-o stăpânească la perfecție) și-au câștigat celebritatea binemeritată și au ajuns, iată, cap de afiș al celui de-al doilea lungmetraj dedicat poveștii lor.

05
/07
/22

15 profesioniști de top din domeniul cultural, marketing și antreprenoriat au acceptat invitația de a deveni mentori la prima ediție Whatifany, programul inovator de orientare profesională dedicat liceenilor. Un demers educațional gândit ca o completare a eforturilor depuse de-a lungul celor 12 ani de studiu, programul debutează cu o ediție-pilot în luna septembrie, la București. Organizat în două etape, începând cu luna septembrie, Whatifany le va oferi participanților șansa de a interacționa atât cu experții din cele trei domenii, cât și cu mediile profesionale în care aceștia activează, în cadrul unor stagii de internship.

05
/07
/22

Orchestra Română de Tineret dirijată de Cristian Mandeal va deschide miercuri, 6 iulie 2022, ora 19.30, la Ateneul Român, celebrul festival international “Vara Magică”. Programul va cuprinde Ludwig van Beethoven – Concertul pentru vioară și orchestră în Re major, op. 61, solist Josef Špaček şi Modest Musorgski/Maurice Ravel – Tablouri dintr-o expoziție.

05
/07
/22

Teatrul Național din Timișoara deschide drumuri. Face parte din istoria lui, din destinul lui. Așa cum România modernă va trebui să își asume momentul în care actorii Naționalului au oprit spectacolul de pe scenă și le-au deschis revoluționarilor strânși în Piața Victoriei, în 16 decembrie 1989, porțile Teatrului în numele libertății și al adevărului, schimbând istoria, tot așa, în același spirit, urmându-și rostul și rolul său de creator de spectacole, dar urmărind excelența, profesionalismul, Teatrul Național deschide drumuri în direcția civismului, a determinării, a umanității în toate aspectele pe care le reunește acest concept.

05
/07
/22

Adaptarea lui Xavier Giannoli a romanului lui Honoré de Balzac despre ambiții literare și corupția din media în Parisul secolului XIX ajunge în cinema din 8 iulie, distribuit de Independența Film. Prezentat în premieră internațională la Festivalul de la Veneția și câștigător a șapte premii César, printre care și premiul pentru cel mai bun film, Iluzii pierdute reunește în distribuție nume cunoscute precum Cécile de France, Xavier Dolan sau Gérard Depardieu.