Festivalul Ceau, Cinema! invită filme în Competiția 2017
https://www.ziarulmetropolis.ro/festivalul-ceau-cinema-invita-filme-in-competitia-2017/

Ajuns la a patra ediţie, Festivalul Ceau, Cinema! din Timişoara lansează apelul la înscriere în secţiunea competiţională internaţională, dedicată filmelor de lungmetraj: ficţiune, documentar sau animaţie. Sunt vizate filme din 2016 sau 2017, din ţările cu minorităţi tradiţionale în regiunea Banatului. Selecţionerul Competiţiei este criticul de film Ionuţ Mareş.

Un articol de Petre Ivan|3 februarie 2017

Competiția Ceau, Cinema! oferă un cadru de exprimare cineaștilor din țările cu minorități tradiționale în regiunea Banatului (Armenia, Austria, Bulgaria, Cehia, Croația, Germania, Israel, Italia, Polonia, Republica Moldova, România, Rusia, Serbia, Slovacia, Slovenia, Turcia, Ucraina, Ungaria).

În cazul coproducțiilor, vor fi acceptate doar filmele al căror coproducător majoritar provine dintr-o țară care se regăsește în lista menționată.

Ca în fiecare an, ne propunem ca secțiunea competițională să reflecte o parte cât mai atractivă din extraordinara diversitate a cinematografiei europene de autor, printr-o selecție de filme proaspete, îndrăznețe și provocatoare. Ca o confirmare a importanței și succesului Competiției, anul acesta am reușit să mărim valoarea premiilor. – afirmă organizatorii.

Marele Premiu al Competiției Ceau, Cinema!, stabilit de un juriu format din trei personalități din lumea cinematografiei, este în valoare de 1.500 de euro și va fi oferit regizorului filmului câștigător. Se acordă de asemenea Premiul Publicului, în valoare de 500 euro, tot pentru un film din Competiție.

La fel ca la ediția din 2016, va fi acordat și un Trofeu Vitas România pentru film independent sau de început (primul sau al doilea film), în valoare de 1.000 de euro. Filmele din toate secțiunile festivalului sunt eligibile pentru acest premiu, care va fi decis de echipa Ceau, Cinema! și Vitas România.

Producătorii sau distribuitorii trebuie să completeze formularul de înscriere disponibil pe site-ul ceaucinema.ro, să trimită un link/screener cu filmul și un sinopsis la adresa [email protected] sau să expedieze filmul în format hard-copy, însoțit de sinopsis, la adresa Asociația Pelicula Culturală, Str. Take Ionescu, nr. 10-16, Sc. A, Et. 6, Ap. 20, Timișoara, 300070, România.

Data limită de înscriere este 1 mai 2017!

Marele Premiu al Competiției 2016 a fost câștigat de filmul croat ‘Viața e o trompetă’ (‘Life is a Trumpet’), regizat de Antonio Nuić. Premiul Publicului a fost obținut de filmul ‘Soră-mea’ (‘These Daughters of Mine’), a

Trofee Ceau, Cinema

Trofee Ceau, Cinema

l regizoarei poloneze Kinga Debska. Juriul Competiției 2016 a fost format din actorii Alina Ilea și Alexandru Papadopol și regizorul Răzvan Georgescu.

Trofeul Vitas România pentru film de debut sau independent a fost împărțit de comedia independentă ‘Două lozuri’, de Paul Negoescu, care a deschis festivalul, și de scurtmetrajul de debut ‘Libelula’, al tinerilor regizori Mimi Sălăjan și Adelina Bulibașa, prezentat în secțiunea ‘Filme bănățene’.

Cea de-a patra ediție a Festivalului Ceau, Cinema! va avea loc în perioada 20-23 iulie, la Timișoara și Gottlob (prima comună din România cu un cinematograf renovat) și va oferi un program atractiv și variat, care va cuprinde proiecții de filme (în cinematografe și spații alternative), dezbateri, workshop-uri și evenimente în aer liber.

Mai multe detalii privind regulamentul Competiției, formularul de înscriere și FAQ se găsesc pe pagina de internet ceaucinema.ro sau pot fi solicitate la adresa de e-mail [email protected].

Festivalul Ceau, Cinema! este organizat de Asociația Marele Ecran și Asociația Pelicula Culturală, fiind primul festival din Timișoara dedicat filmului european. Evenimentul este realizat de voluntari.

Foto: Festivalul Ceau, Cinema! – facebook

09
/10
/23

Ediţia în română a unei cărţi despre legendarul regizor Martin Scorsese şi un volum în engleză scris de Andrei Gorzo şi Veronica Lazăr despre cinemaul lui Radu Jude sunt două recomandări de lectură pentru această toamnă, pentru cei pasionaţi şi de discursul despre filme, nu doar de vizionarea lor.

09
/10
/23

Les Films de Cannes à Bucarest (20 - 29 octombrie) le-a pregătit bucureștenilor un maraton de cinema de 10 zile cu 43 de lungmetraje, 15 scurtmetraje și mai mult de 65 de proiecții ale unor autoare și autori care au un cuvânt greu de spus în cinematografia momentului.

04
/10
/23

Bizară şi explozivă apariţie e acest “Nu aştepta prea mult de la sfârşitul lumii” (2023), cel mai nou film al lui Radu Jude. El adună într-o structură inedită, inconfortabilă şi surprinzătoare la fiecare pas, cam toate preocupările formale de până acum ale regizorului, care le pune de această dată în slujba unei critici virulente a capitalismului deopotrivă românesc şi european.

04
/10
/23

Descris de Variety ca fiind un film „bogat în detalii și foarte specific în descrierea familiei de clasă mijlocie pe care o observă” și care „oferă libertatea publicului de a-și alege punctele de vedere cu care se identifică cel mai mult în imaginea de ansamblu.”, TÓTEM a cucerit simpatia spectatorilor prezenți la cele două proiecții din programul competițional al celei de-a 19-a ediții Bucharest International Film Festival (BIFF), unde a obținut Premiul Juriului. Filmul se va lansa în cinema din 13 octombrie, distribuit de August Film.