Festivalul Cinema-Edu, școala altfel
https://www.ziarulmetropolis.ro/festivalul-cinema-edu-scoala-altfel/

Între 7 şi 11 aprilie, elevii schimbă sălile de clasă cu sălile de cinema în cadrul festivalului Cinema-Edu. Aproximativ 4 000 de liceeni sunt deja înscrişi pentru a participa la proiecţii de filme de artă şi independente, urmate de dezbateri cu invitaţi speciali din lumea filmului şi concursuri cu premii.

Un articol de Liliana Matei|12 martie 2014

Între 7 şi 11 aprilie, elevii schimbă sălile de clasă cu sălile de cinema în cadrul festivalului Cinema-Edu. Aproximativ 4 000 de liceeni sunt deja înscrişi pentru a participa la proiecţii de filme de artă şi independente, urmate de dezbateri cu invitaţi speciali din lumea filmului şi concursuri cu premii.

Organizatorii proiectului, Asociaţia Culturală Macondo, organizează constant proiecții de film în cadrul proiectului Cinema-Edu în perioada februarie – iunie 2014. Cu ocazia Şcolii Altfel, proiectul cuprinde mai multe filme, proiecţii simultane în diverse locații şi concursuri cu surprize pentru liceeni. Liceenii au ocazia să vadă gratuit o selecție de filme alese pe sprânceană, printre care două filme canadiene, Starbuck și Incendies/Incendii, două filme spaniole recomandate de Institutul Cervantes, El Bola/Bila și Arrugas/Riduri, un film italian, Io e te/Eu şi tu și unul românesc, O lacrimă de fată în regia lui Iosif Demian.

Cinema-Edu afis

„Proiectul a crescut în fiecare an datorită profesorilor şi elevilor care alături de noi experimentează un alt tip de oră, la cinema. Filmele vorbesc pe limba lor, iar împreună cu noi, elevii învaţă mai mult din vocabularul cinematografic .”

Diana Cercel, project manager Cinema-Edu

Anul acesta, proiecțiile de filme se desfăşoară în București la Institutul Cultural Cervantes (sala Auditorium), Institutul Italian de Cultură „Vito Grasso”, Cinema Elvira Popescu, Noul Cinematograf Al Regizorului Român și Biblioteca Națională. Înscrierile la aceste proiecţii sunt deja aproape de încheiere, dat fiind numărul mare de solicitări din partea liceelor partenere din capitală. Filmele vizionate sunt urmate de discuţii cu personalităţi şi specialişti din lumea filmului pornind de la ghiduri educaţionale special create pentru a încuraja şi discuţiile de după film, în sălile de clasă. Nu mai puțin de 4.000 de liceeni sunt deja înscriși.

Proiectul Cinema-Edu de educaţie cinematografică şi socială se extinde şi în alte localităţi din ţară, precum Toplița, Corabia,Timișoara, Caracal, Moinești, Moreni, Târgoviște, Slobozia, Slatina, Ardud, oferind un program comprehensiv de filme de artă şi independente din patrimoniul internaţional şi naţional.

Pe site-ul proiectului  puteţi vizualiza programul de proiecţii Cinema-Edu în perioada februarie – mai 2014 şi detalii despre filmele selectate, inclusiv ghidurile de discuții pe care elevii și profesorii le pot utiliza.

Foto: elevi în cadrul Cinema-Edu

17
/01
/24

Din 16 ianuarie, filmul Klaus & Barroso, cu Cosmin „Micutzu” Nedelcu și Adrian Nicolae rulează în cinematografele din toată țara, distribuită de Forum Film. În Republica Moldova filmul va rula din 18 ianuarie, pe ecranele Cineplex.

16
/01
/24

16 ianuarie, 2024 - Cea de-a 18-a ediție a Premiilor Gopo, evenimentul anual care sărbătorește și recompensează realizările cinematografiei românești, va avea loc în 29 aprilie la Teatrul Național ,,I.L. Caragiale” din București.

16
/01
/24

Asteroid City, cel mai recent film al lui Wes Anderson, în care joacă Jason Schwartzman (The French Dispatch, The Grand Budapest Hotel), Scarlett Johansson (Black Widow, Jojo Rabbit) și Tom Hanks (Elvis, News of the World), va fi disponibil pentru vizionare în exclusivitate pe SkyShowtime începând din 20 ianuarie.

16
/01
/24

Seria ISTORII se va desfășura în perioada 15 - 30 ianuarie la Cinema ARTA, pe strada Universității nr. 3. Publicul are șansa să descopere în această perioadă, în fiecare zi de marți, o selecție de filme (scurtmetraje sau lungmetraje) curatoriate pentru a deschide conversații despre modul în care istoria este construită și transmisă cu ajutorul limbajului, imaginilor, semnelor și conceptelor.

09
/01
/24

CARTEA DE CINEMA Neaşteptată apariţie acest “Desene mişcătoare. Dialoguri despre critică şi cinema”, pe care criticul de film Andrei Gorzo şi criticul literar Mihai Iovănel - prieteni şi colegi de generaţie şi de idei - l-au scos la finalul lui 2023 la Editura Polirom.

05
/01
/24

Rebel Moon este un adevărat eveniment în universul producțiilor SF și de fantezie și rodul unor eforturi de decenii. În plus, lungmetrajul poartă semnătura lui Zack Snyder, cineastul din spatele filmelor 300 - Eroii de la Termopile, Man of Steel: Eroul și Armata celor morți.

04
/01
/24

Anul 2024 se anunţă unul bogat în filme româneşti de autor, fie ele de ficţiune, documentare sau hibride. V-am pregătit, în exclusivitate, o listă cu cele mai aşteptate titluri, care cuprinde noi filme de regizori consacraţi precum Andrei Ujică, Radu Jude, Cristi Puiu, Stere Gulea, Eugen Jebeleanu, Adrian Sitaru, Tudor Giurgiu sau Emanuel Pârvu, precum şi câteva debuturi foarte promiţătoare.

29
/12
/23

Se anunţă o lună ianuarie bogată în filme pentru care merită să te deplasezi la cinema, inclusiv la multiplexuri. Distribuitorii - mari sau mici - scot o parte din artileria grea chiar de la începutul anului. Ţi-am făcut o listă cu opt titluri de neratat.