Festivalul de Animaţie ImPuls, oportunitate a comunicării
https://www.ziarulmetropolis.ro/festivalul-de-animatie-impuls-oportunitate-a-comunicarii/

Festivalul internaţional al teatrului contemporan de animaţie – ImPuls, organizat de Teatrul Ţăndărică din Bucureşti, este o manifestare culturală de amploare dedicată tuturor vârstelor, tuturor gusturilor.

Un articol de Liliana Matei|17 Noiembrie 2016

De la an la an, au apărut noi secţiuni, mai multe spectacole, mai multe evenimente conexe. În 2016, spectacolelor şi se alătură conferinţe, lansări de carte, lansări de proiecte şi proiecţie de film, vernisajul unei expoziţii, ateliere.

Vor avea loc 5 conferinţe (IDEEA):

  • Universul miraculos al lui Ildiko Kovacs        

Zsuzsa Szebeni este jurnalist, curator, cercetător, profesor de dramaturgie, conferenţiar din Ungaria şi lucrează în domeniul cultural de ani buni. Conferinţa va puncta etapele importante ale creaţiei lui Ildiko Kovacs;

  • Regie, corporalitate şi animaţie în teatrul secolului XXI,             Octavian         Saiu

Această conferinţă va aborda problematica amplă a teatrului de autor din perspectiva relaţiei între regie şi animaţie, mereu mediată de fiinţa vie a actorului.

  • Pinocchio nu este din lemn!, Franco    Palmieri, Italia

Actor, regizor, scenarist, specialist în istoria teatrului, director artistic al unor manifestări de prestigiu din peninsulă, Franco Palmieri străbate lumea vorbind despre Pinocchio, despre actualitatea şi despre universalitatea lui.

  • The actors centre,            Louise Coles,            Anglia            

The actors centre este o organizaţie britanică, ce susţine actorii pe parcursul întregii lor cariere, prin crearea unor reţele naţionale şi internaţionale în cadrul cărora aceştia pot evolua din punct de vedere profesional.

  • Dialog Florentina Tănase cu Mady Slabacu

Două foste colege păpuşărese, ce trăiesc pe meridiane diferite, se confesează despre artă, păpuşărie, prietenie, spectacole jucate sau visate, despre viaţă în general.

Lansările de carte au loc în foaierul teatrului, într-o ambianţă plăcută, special pregătită pentru acest festival, iar volumele sunt destinate unele celor mari, altele celor mici, după cum urmează: Liviu Ciulei, acasă şi în lume. Antologie teatrologică de Florica Ichim şi Anca Mocanu, Editura Teatrul Azi şi Fundaţia Culturală Camil Petrescu; Rostogol merge acasă de Lavinia Branişte, Editura Arthur; Commedia dell`arte de David Esrig, Editura Nemira.

Se lansează proiecte:

  • DramAnima Center

DramAnima Center se constituie din ateliere de scriere dramatică, de studiu, cercetare şi experimentare în ceea ce priveşte dramaturgia pentru copii şi adolescenţi. .Atelierele de scriere dramatică din acest an au ca temă centrală temerile, angoasele, anxietatile adolescentilor şi vor fi coordonate de prof.univ.dr. Alina Nelega, iar participanţii sunt: Andreea Radu, Alexandru Macrinici, Ioana Hogman si Natalia Graur.

  • Proiect SALT 2016

SALT este un proiect naţional dedicat artiştilor emergenţi în domeniul teatrului de animaţie/ vizual (actori, actori-păpuşari, regizori, scenarişti, coregrafi, scenografi, artişti plastici, sculptori-păpuşari, muzicieni, light & sound designeri, Commedia dell’Arte, ventriloci, mimi), cu vârsta maximă de 35 de ani, care are ca scop susţinerea tinerilor artişti prin oferirea unui cadru de realizare a proiectelor acestora.    Există şi o proiecţie de film:

  • Cabaretul Cruciadele,    de Wael Shawky       

Artistul egiptean de talie internaţională, Wael Shawky, a primit în cele din urmă şi recunoaşterea americană. Vom putea vedea Cabaretul Cruciadele, ambiţiosul său lungmetraj de ficţiune, realizat cu marionete.

Vor mai avea loc şi câteva ateliere inedite: Atelier de construcţie păpuşi şi marionete. Jocuri teatrale; Ţăndărică Altfel – Copilăria în siguranţă – întâlnire cu Inspectoratul General al Poliţiei Române;Ţăndărică Altfel Prietenul meu, pompierul – întâlnire cu Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă; Ţăndărică Altfel Igiena dentară – prezintă dr. Stomatolog Alexandrescu Zoe Beatrice.

Un program bogat, cu multe evenimente inedite şi după cum spune Domnul Călin Mocanu, directorul Teatrului Ţăndărică: ”În mod cert un festival este o oportunitate a comunicării. Asta am şi convenit cu colegii mei la întâlnirile pe care le-am avut. Comunicarea între noi, parteneriate care să ridice unele teatre, sau dacă nu le ridică, să le ajute să facă un schimb de experienţă la modul concret. Adică să aducă regizori şi scenografi şi să lucreze împreună două teatre la un singur proiect. Avem nevoie de comunicarea internaţională, network-ul, posibilitatea de a fi selectaţi în festivaluri.”

 

 

14
/12
/18

Singurul film românesc prezent anul acesta la prestigioasele Premii ale Academiei Europene de Film (echivalentul Oscarurilor pentru industria cinematografică europeană), TOUCH ME NOT a fost nominalizat la European Discovery – Premiul FIPRESCI pentru cel mai bun debut în lung-metraj.

14
/12
/18

Marți, 18 decembrie, de la ora 19.00, la Sala Union a Cinematecii Române, va avea loc lansarea volumului „Păcatul originar. O autobiografie” de Anthony Quinn, publicat la Editura Nemira, în colecția Yorick.

13
/12
/18

În 2019, Festivalul Internațional de Film Transilvania (TIFF) atinge, oficial, vârsta maturității. Cea de-a 18-a ediție va avea loc între 31 mai și 9 iunie, iar organizatorii au deja vești bune pentru cinefili: primele filme confirmate în program au fost lansate în cele mai importante festivaluri ale toamnei și vor avea premiera românească la Cluj-Napoca.

13
/12
/18

Daniel Oltean, procuror DIICOT și teatrolog, a oferit UNITER-ului, pentru concursul Cea mai bună piesă românească a anului 2017, și, cu această ocazie, Teatrului Național din București, acea piesă capabilă să suscite un interes deosebit. Titlul ei este 50 de secunde, iar premiera are loc în această seară, pe 13 decembrie, și mâine seară, pe 14 decembrie, la Sala Atelier, în regia lui Eugen Gyemant.

13
/12
/18

Vă mai amintiți scena finală din "Smoke" / "Fum de țigară" (1995), filmul regizat de Wayne Wang, după scenariul lui Paul Auster, faimosul scriitor new-yorkez? Aceea în care Auggie (Harvey Keitel) îi dăruiește prietenului său Paul Benjamin (William Hurt), scriitor, o minunată poveste de Crăciun. Întreaga scena este însoțită de melodia lui Tom Waits, "Innocent when you dream".

12
/12
/18

20 scurtmetraje din toată lumea și 10 scurtmetraje românești concurează anul acesta pentru trofeele NexT. Selecția filmelor pentru Competiția Internațională și Competiția Națională a fost realizată și în acest an de către Oana Ghera și Massimiliano Nardulli. Selecționerii au ales voci noi care onorează încă o dată misiunea festivalului la această ultimă ediție, aceea de a descoperi și aduce în prim-plan atât filmele scurte cu adevărat inovatoare, cât și pe cei care le creează.

12
/12
/18

TOP Documentarele își fac cu greu loc în cinematografe. Așa că pentru a viziona cele mai noi filme de nonficțiune nu ne rămân decât festivalurile și diferitele platforme. Am ales 10 documentare care m-au impresionat cel mai mult dintre cele văzute în 2018. Sunt filme extrem de stimulante și de îndrăznețe.

12
/12
/18

Joi, 13 decembrie, ora 12:00, va avea loc lansarea platformei online www.de100.ro, a proiectului „Români de 100 de ani”, proiect ce își propune să prezinte portretele și poveștile de viață a 10 români care și-au celebrat Centenarul odată cu România.

12
/12
/18

Asociația Națională a Artiștilor Vizuali (ANAV) împreună cu Walk & Shoot – Ateliere de fotografie organizează la Gallery (str. Leonida 9-11), în perioada 14-16 decembrie, a doua ediție a X-mas Photo Garage Sale.

12
/12
/18

Supărat de gestul unui spectator, care şi-a permis să intre în sală după începerea reprezentaţiei sale, rapsodul Grigore Leşe a plecat de pe scenă în timpul unui concert, susţinut, zilele trecute, în Târgu Lăpuş, Maramureş. Deşi cei prezenţi i-au cerut scuze şi l-au rugat să continue, interpretul a refuzat vehement să continue spectacolul.

12
/12
/18

Luna decembrie aduce la Teatrul Național București patru spectacole noi, „fapt unic în cei 166 de ani de Teatru”. Cele patru premiere sunt ”Pădurea spânzuraţilor”, după romanul lui Liviu Rebreanu, în regia lui Radu Afrim, ”Papagalul mut”, scenariuL şi regia Nae Caranfil, ”50 de secunde” de Daniel Oltean (piesa anului 2017, premiată la Gala UNITER), în regia lui Eugen Gyemant, şi spectacolul de pantomimă ”A fost odată în România”, în regia lui Dragoş Huluba.

11
/12
/18

S-au temut că piesa nu va avea niciodată succes din cauza duratei sale de aproape şase minute, dar a devenit cel mai ascultat single al secolului. "Bohemian Rhapsody", cântrecul trupei Queen, este, de la începutul acestei săptămâni, cel mai difuzat single din secolul al XX-lea pe platformele de streaming.

11
/12
/18

Ziua Internaţională a Tangoului, sărbătorită în 11 decembrie începând din anul 1977, a fost proclamată în onoarea a două figuri legendare ale muzicii argentiniene: Carlos Gardel, Regele Tangoului şi Julio De Caro, ambii născuţi într-o zi de 11 decembrie/ În 1935 Carlos Gardel compunea „Por una cabeza”, unul dintre cele mai cunoscute tangouri din istoria muzicii. 

Page 1 of 76612345...102030...Last »