Festivalul de Animaţie ImPuls, oportunitate a comunicării
https://www.ziarulmetropolis.ro/festivalul-de-animatie-impuls-oportunitate-a-comunicarii/

Festivalul internaţional al teatrului contemporan de animaţie – ImPuls, organizat de Teatrul Ţăndărică din Bucureşti, este o manifestare culturală de amploare dedicată tuturor vârstelor, tuturor gusturilor.

Un articol de Liliana Matei|17 noiembrie 2016

De la an la an, au apărut noi secţiuni, mai multe spectacole, mai multe evenimente conexe. În 2016, spectacolelor şi se alătură conferinţe, lansări de carte, lansări de proiecte şi proiecţie de film, vernisajul unei expoziţii, ateliere.

Vor avea loc 5 conferinţe (IDEEA):

  • Universul miraculos al lui Ildiko Kovacs        

Zsuzsa Szebeni este jurnalist, curator, cercetător, profesor de dramaturgie, conferenţiar din Ungaria şi lucrează în domeniul cultural de ani buni. Conferinţa va puncta etapele importante ale creaţiei lui Ildiko Kovacs;

  • Regie, corporalitate şi animaţie în teatrul secolului XXI,             Octavian         Saiu

Această conferinţă va aborda problematica amplă a teatrului de autor din perspectiva relaţiei între regie şi animaţie, mereu mediată de fiinţa vie a actorului.

  • Pinocchio nu este din lemn!, Franco    Palmieri, Italia

Actor, regizor, scenarist, specialist în istoria teatrului, director artistic al unor manifestări de prestigiu din peninsulă, Franco Palmieri străbate lumea vorbind despre Pinocchio, despre actualitatea şi despre universalitatea lui.

  • The actors centre,            Louise Coles,            Anglia            

The actors centre este o organizaţie britanică, ce susţine actorii pe parcursul întregii lor cariere, prin crearea unor reţele naţionale şi internaţionale în cadrul cărora aceştia pot evolua din punct de vedere profesional.

  • Dialog Florentina Tănase cu Mady Slabacu

Două foste colege păpuşărese, ce trăiesc pe meridiane diferite, se confesează despre artă, păpuşărie, prietenie, spectacole jucate sau visate, despre viaţă în general.

Lansările de carte au loc în foaierul teatrului, într-o ambianţă plăcută, special pregătită pentru acest festival, iar volumele sunt destinate unele celor mari, altele celor mici, după cum urmează: Liviu Ciulei, acasă şi în lume. Antologie teatrologică de Florica Ichim şi Anca Mocanu, Editura Teatrul Azi şi Fundaţia Culturală Camil Petrescu; Rostogol merge acasă de Lavinia Branişte, Editura Arthur; Commedia dell`arte de David Esrig, Editura Nemira.

Se lansează proiecte:

  • DramAnima Center

DramAnima Center se constituie din ateliere de scriere dramatică, de studiu, cercetare şi experimentare în ceea ce priveşte dramaturgia pentru copii şi adolescenţi. .Atelierele de scriere dramatică din acest an au ca temă centrală temerile, angoasele, anxietatile adolescentilor şi vor fi coordonate de prof.univ.dr. Alina Nelega, iar participanţii sunt: Andreea Radu, Alexandru Macrinici, Ioana Hogman si Natalia Graur.

  • Proiect SALT 2016

SALT este un proiect naţional dedicat artiştilor emergenţi în domeniul teatrului de animaţie/ vizual (actori, actori-păpuşari, regizori, scenarişti, coregrafi, scenografi, artişti plastici, sculptori-păpuşari, muzicieni, light & sound designeri, Commedia dell’Arte, ventriloci, mimi), cu vârsta maximă de 35 de ani, care are ca scop susţinerea tinerilor artişti prin oferirea unui cadru de realizare a proiectelor acestora.    Există şi o proiecţie de film:

  • Cabaretul Cruciadele,    de Wael Shawky       

Artistul egiptean de talie internaţională, Wael Shawky, a primit în cele din urmă şi recunoaşterea americană. Vom putea vedea Cabaretul Cruciadele, ambiţiosul său lungmetraj de ficţiune, realizat cu marionete.

Vor mai avea loc şi câteva ateliere inedite: Atelier de construcţie păpuşi şi marionete. Jocuri teatrale; Ţăndărică Altfel – Copilăria în siguranţă – întâlnire cu Inspectoratul General al Poliţiei Române;Ţăndărică Altfel Prietenul meu, pompierul – întâlnire cu Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă; Ţăndărică Altfel Igiena dentară – prezintă dr. Stomatolog Alexandrescu Zoe Beatrice.

Un program bogat, cu multe evenimente inedite şi după cum spune Domnul Călin Mocanu, directorul Teatrului Ţăndărică: ”În mod cert un festival este o oportunitate a comunicării. Asta am şi convenit cu colegii mei la întâlnirile pe care le-am avut. Comunicarea între noi, parteneriate care să ridice unele teatre, sau dacă nu le ridică, să le ajute să facă un schimb de experienţă la modul concret. Adică să aducă regizori şi scenografi şi să lucreze împreună două teatre la un singur proiect. Avem nevoie de comunicarea internaţională, network-ul, posibilitatea de a fi selectaţi în festivaluri.”

 

 

18
/10
/15

Cine nu-şi mai aminteşte de „Bădia”, actorul care a jucat în  “Drumul oaselor”,  „,Păcală se întoarce”, ”Dumbrava minunată” sau „Cireşarii” ? Actorul care a stat zece ani prin puşcării, a scris poezii, epigrame, o piesă de teatru şi a jucat în filme roluri memorabile?

18
/10
/15

Luni, 19 octombrie, de la ora 18.00, la Cinema Studio (Bd. Magheru 29) din Bucureşti, în cadrul celei de-a X-a ediţii a Zilelor Filmului German, va avea loc premiera filmului documentar Le beau danger, regizat de René Frölke, şi dedicat prozatorului şi eseistului român Norman Manea cu ocazia împlinirii vîrstei de 75 de ani.

17
/10
/15

Zalabam, zalabam, zalabam! În apropierea Haloween-ului, Hârca face jocurile! Hârca trage sforile! “Hârca se întoarce” cu surprize! Miercuri, 28 octombrie, la ora 20.00, la Teatrul Elisabeta, spectatorii vor avea parte de o reprezentanție specială. Tot atunci, actorii Alexandru Suciu (alias Vlad) și Bogdan Talașman (alias Bâzu) se vor lupta, fiecare cu „armele” lui, pentru iubirea frumoasei Viorica (Diana Dumitrescu).

16
/10
/15

Nu, nu am de gând să vorbesc despre mirese şi nunţi, ci despre două discuri în aparenţă antagonice tocmai prin faptul că vin din partea a doi muzicieni foarte diferiţi, cu o experienţă foarte diferită. Totuşi, un lucru le uneşte: calitatea intrinsecă a muzicii de pe aceste două discuri. Protagoniştii sunt violonistul Ithzak Perlman şi compozitorul Max Richter.

16
/10
/15

O scrisoare scrisă de Wolfgang Amadeus Mozart unui prieten austriac, botanist de renume, a fost vândută în SUA pentru suma de 217.000 de dolari. În misiva de o pagină, scrisă în limba germană și nedatată, dar compusă probabil în iulie sau în august 1786, Mozart (1756-1791) îi cere prietenului său Nikolaus Joseph von Jacquin să îi restituie trei partituri prin curier.

16
/10
/15

Începând de astăzi şi până pe 25 octombrie, la Cluj se desfăşoară cea de-a șaptea ediție a festivalului Comedy Cluj. Din programul festivalului fac parte şi 5 filme distribuite în România de Independenta Film: La Famille Belier, Une heure de tranquillite, Le tout nouveau testament, La Rancon de Gloire şi Queen and Country.

16
/10
/15

Între 23 și 29 octombrie, la Cinema PRO, Cinema Studio și Cinema Elvire Popesco, vor rula câteva dintre cele mai aplaudate filme de la Cannes, unele distinse cu marile premii – Dheepan (Palme d’Or), The Lobster (Premiul Juriului), The Assassin (Premiul pentru Regie), Chronic (Premiul pentru scenariu), maratonul de 338 de minute Arabian Nights, Tale of Tales (cu Salma Hayek și Toby Jones), Louder than Bombs, Mustang (un „The Virgin Suicides” în versiune orientală), La tierra y la sombra (Camera d’Or). Biletele pentru Les Films de Cannes à Bucarest au fost puse în vânzare pe Eventbook.ro și la casieriile cinematografelor în care va avea loc Les Films de Cannes à Bucarest.

16
/10
/15

Vineri, 16 octombrie, Marina Constantinescu deschide noul sezon Nocturne cu poveşti despre Aferim!, dar şi despre actorul care vine din lumea teatrului şi care a cunoscut faima datorită filmului. De la ora 23.00, la TVR 1, TVR HD şi pe TVR+

16
/10
/15

CRONICĂ DE FILM „Macbeth” (2015), al doilea lungmetraj al regizorului australian Justin Kurzel, este o adaptare destul de fidelă celebrei piese a lui Shakespeare, având pe afiş două staruri fără reproş - Michael Fassbender şi Marion Cotillard. În ciuda unor excese vizuale, filmul transmite forţă şi grandoare.

15
/10
/15

Aţi ascultat vreodată un recital de orgă? Un asemenea eveniment muzical deosebit vă propune joi, 22 octombrie (19.00) muzicianul polonez BOGDAN NARLOCH, invitat la Sala Radio, care se bucură de privilegiul de a fi dotată cu cea mai mare orgă din România şi una dintre cele mai mari din Europa (peste 7.600 de tuburi).

15
/10
/15

„Marmură”, nouă premieră la Bulandra, este unul dintre foarte rarele spectacole de pe scenele bucureștene care seamănă, fie și din profil, unei capodopere. De ce? O sumară expunere de motive, deci.

15
/10
/15

Actrița britanică Emilia Clarke, cunoscută în special pentru rolul din serialul Game of Thrones, a fost desemnată cea mai sexi femeie a anului 2015 de revista Esquire. În septembrie, Emilia Clarke a fost desemnată femeia anului și de către revista GQ. Recent, a jucat rolul Sarah Conor în „Terminator: Genisys”.