Festivalul de Film şi Istorii Râşnov a debutat cu „Moartea lui Stalin”
https://www.ziarulmetropolis.ro/festivalul-de-film-si-istorii-rasnov-a-debutat-cu-moartea-lui-stalin/

Festivalul de Film şi Istorii Râşnov a debutat weekendul trecut cu o dezbatere condusă de preşedintele Academiei Române, Ioan Aurel Pop, despre Marele Război în istoriografie şi în film. Prima proiecţie din cadrul evenimentului a fost „Moartea lui Stalin”, peliculă interzisă în Rusia.

Un articol de Petre Ivan|23 iulie 2018

Ioan Aurel Pop a vorbit despre rolul filmelor şi al artei în general în instruirea în domeniul istoriei, dar şi în influenţarea ideilor maselor.

Pornind de la Eminescu şi Coşbuc, prin intermediul cărora au „vorbit” unii ca Mircea cel Bătrân şi Decebal, el a îndemnat publicul „să primească mesajul istoriei prin prisma artei, să lăsăm arta să ne instruiască”.

Academicianul a precizat că şi „adevărul istoric care presupune o concordanţă a afirmaţiilor noastre cu realitatea din vremurile de demult e foarte relativ astăzi”.

„Felul în care ne reprezentăm noi adevărul, şi istoriceşte vorbind, dar şi în contemporaneitate toţi e diferit. Sunt feluri diferite, varietăţi de adevăr. Asta nu înseamnă că el nu există”.

Despre Primul Război Mondial în film, preşedintele Academiei a făcut referire la pelicule ca „Lawrence of Arabia” şi „Wings”, evocări ale perioadei 1914-1918 în cinematografia universală.

Cât priveşte România, el a adus în discuţie „Pădurea spânzuraţilor” (1965), film de referinţă al lui Liviu Ciulei, şi „Ultima noapte de dragoste” (1980) al lui Sergiu Nicolaescu. Ele au un numitor comun: „sunt făcute după romane care reflectă istoria”.

„Sunt romane celebre ale lui Liviu Rebreanu şi Camil Petrescu, care se studiază tot mai puţin în şcoală pentru că, spun unii pedagogi, se plictisesc adolescenţii să citească romane lungi. Înţelegerea filmelor acestora presupune citirea romanelor”, însă, a mai spus Pop, „tinerii nu mai au gustul prezentului oamenilor care au trăit în trecut”.

(Moartea lui Stalin, filmul care a deschis Festivalul de Film şi Istorii Râşnov  2018)

Cea de-a zecea ediţie a FFIR are loc până pe 29 iulie, iar din programul ei fac parte 46 de filme, 16 concerte, 20 de prelegeri şi dezbateri, expoziţii, iar lista invitaţilor români şi străini numără peste 70 de personalităţi.

Foto: Festivalul de Film şi Istorii Râşnov – facebook

28
/02
/24

Filmul documentar AMAR, regizat de Diana Gavra, va avea putea fi văzut în premieră în cinematografe din 8 martie, iar până atunci spectatorii se vor putea întâlni cu regizoarea și parte din echipa filmului în două evenimente speciale:

27
/02
/24

Admiratorii lui Nicolae Corjos vor putea vedea sau revedea la Cinemaraton pe 27 februarie filmele Ora zero, Pădurea nebună, Un studio în căutarea unei vedete, Declaraţie de dragoste, Liceenii, Extemporal la dirigenţie, Liceenii Rock’n Roll, Alo aterizează străbunica, documentarul Sergiu Celibidache.

27
/02
/24

SkyShowtime a confirmat astăzi că Ted va fi disponibil pentru vizionare în toate piețele în care serviciul este disponibil, începând din 22 februarie. Primele patru episoade vor fi disponibile pentru vizionare în exclusivitate pe SkyShowtime din 22 februarie, urmând ca celelalte episoade să fie disponibile din 11 aprilie.

23
/02
/24

Regizorul francez Nicolas Philibert, unul dintre marile nume ale filmului documentar la nivel internațional, semnează regia filmului Pe Adamant (Sur l’Adamant). Filmul a avut premiera la Festivalul Internațional de Film de la Berlin în 2023, unde a câștigat Marele Premiu, Ursul de Aur.

22
/02
/24

Pe 27 februarie se împlinesc 2 ani de la dispariţia regizorului Nicolae Corjos, autorul celebrelor filme Liceenii şi Declaraţie de dragoste. Mai multe televiziuni vor puncta momentul, cu totul excepţională fiind iniţiativa postul de televiziune prin cablu Cinemaraton care pe 27 februarie va difuza întreaga zi titluri din filmografia lui Nicolae Corjos, atât filme artistice, cât şi documentare şi interviuri cu acesta.

21
/02
/24

Producția este adaptarea live-action a îndrăgitului serial de animație și urmărește aventurile lui Aang, tânărul avatar, în încercarea de a stăpâni cele patru elemente (Apă, Pământ, Foc, Aer), pentru a reinstaura echilibrul într-o lume amenințată de înfricoșătoarea Națiune a Focului. Serialul va avea premiera globală pe 22 februarie 2024, doar pe Netflix.

20
/02
/24

De vineri, 23 februarie, în 15 orașe din România va putea fi urmărit unul dintre cele mai premiate și apreciate filme din ultimul an: Sauna Secretelor / Smoke Sauna Sisterhood (regia Anna Hints), proaspăt distins cu trofeul pentru Cel mai bun documentar al anului la Premiile Academiei Europene din Film 2023, inclus de prestigioasa publicație The New York Times în Top 10 al celor mai valoroase filme din 2023.

20
/02
/24

Horia, filmul de debut în lungmetraj al regizoarei Ana-Maria Comănescu, va fi lansat pe marile ecrane din țară în 10 aprilie și este distribuit de August Film. Vladimir Țeca, Angelina Pavel sunt în rolurile principale. Din distribuție mai fac parte Liviu Cheloiu, Daniela Nane,  Mihaela Velicu, Dragoș Olaru și Robert Onofrei.