Festivalul de la Cannes: singura regizoare care a câştigat Palme d`Or va conduce juriul
https://www.ziarulmetropolis.ro/festivalul-de-la-cannes-singura-regizoare-care-a-castigat-palme-dor-va-conduce-juriul/

Festivalul de la Cannes din acest an (14 – 25 mai) va fi prezidat de regizoarea neozeelandeză Jane Campion, singura femeie care a câştigat trofeul Palme d’Or, pentru filmul „Pianul”. În 2013, juriul festivalului a fost condus de regizorul american Steven Spielberg.

Un articol de Petre Ivan|7 ianuarie 2014

Regizoarea neozeelandeză Jane Campion, singura femeie care a câştigat trofeul Palme d’Or, pentru filmul „Pianul”, va prezida juriul la Festivalul de la Cannes din acest an (14 – 25 mai). În 2013,  juriul festivalului a fost condus de regizorul american Steven Spielberg.

„Este o mare onoare pentru mine să fiu aleasă pentru a prezida acest juriu. Şi, ca să spun adevărul, sunt foarte nerăbdătoare”, a declarat celebra cineastă în vârstă de 59 de ani.

Jane Campion reprezintă un caz unic în istoria Festivalului de la Cannes. Este singura femeie care a obţinut trofee Palme d’Or atât pentru scurtmetraj, cât şi pentru lungmetraj: pe primul în 1986, pentru scurtmetrajul „Peel”, iar al doilea în 1993, pentru lungmetrajul „Pianul”.

„Cineast major şi un pionier neobosit”, potrivit organizatorilor, Jane Campion este, totodată, prima femeie-regizor care va prezida juriul de la Cannes.

Precedentele femei care au prezidat juriul de pe Croazetă au fost actriţe – Isabelle Huppert în 2009, Isabelle Adjani în 1997 şi Liv Ullmann în 2001.

Festivalul de la Cannes

Pianul, de Jane Campion, premiat la Festivalul de la Cannes în 1993

Provenind dintr-o familie de artişti, Jane Campion a studiat antropologia, apoi pictura, înainte de a se orienta spre cinematografie.

În 2013, cineasta neozeelandeză a revenit la Cannes pentru a prezida juriului secţiunii Cinéfondation şi al celei de scurtmetraje.

Jane Campion a impresionat în 2013 şi în domeniul televiziunii, unde a obţinut un mare succes în rândul publicului şi al criticilor de specialitate cu serialul „Top of the Lake”, o coproducţie americano-australo-britanică, pe care a regizat-o şi a turnat-o în Noua Zeelandă.

Foto cu Festivalul de la Cannes : Jane Campion și „Pianul” – Cinemagia

21
/12
/16

“Allied”, cu cu Marion Cotillard şi Brad Pitt în distribuție, “Collateral Beauty”, Will Smith, Keira Knightley, Edward Norton, Kate Winslet şi Helen Mirren, “Alice Through the Looking Glass”, cu Helena Bonham Carter si Johnny Depp și „Office Christmas Party”, cu Jennifer Aniston pe afiș, se numără printre cele mai proaste filme ale anului, în opinia celor de la faimoasa revistă Rolling Stone.

21
/12
/16

Născută într-o zi de 21 decembrie (1935), la Slobozia-Hodorogea, Orhei, în Basarabia, Stela Popescu a venit pe lume într-o familie de învățători, iar prima amintire pe care o are bine întipărită în memorie este invadarea Basarabiei de către armata rusă.

20
/12
/16

Primul spin-off al seriei "Star Wars", "Rogue One: A Star Wars story", a reușit cel de-al treilea cel mai bun start din acest an la box-office-ul nord-american, "pulverizându-și" concurenții. "Rogue One" a avut deja încasări de 300 de milioane de dolari la nivel mondial, deși nu a fost lansat încă în Coreea de Sud sau pe imensa piață chineză.

20
/12
/16

Regizorul și scenaristul Nae Caranfil este deopotrivă autorul textelor și compozitorul pieselor muzicale de pe coloana sonoră a celui mai recent film al său, 6,9 pe scara Richter, o comedie cu momente de musical puse în scenă de coregraful sârb Milan Gromilić. A avut premiera la ediţia TIFF de anul acesta, iar din 20 ianurie 2017 rulează pe marile ecran, inclusiv la Cluj.

19
/12
/16

Al Pacino va juca rolul lui Tennessee Williams în piesa "God Looked Away", prima producţie a Pasadena Playhouse, în programul PlayWorks. Spectacolul, care relatează o perioadă tulburată din viaţa dramaturgului, va avea premiera în primăvara lui 2017.

19
/12
/16

NOUA GENERAŢIE DE ARTIŞTI. Dorotheea Petre (aproape 36 de ani) este bine-cunoscută publicului cinefil din ţara noastră, din pelicula „Cum mi-am petrecut sfârşitul lumii” (2006).

19
/12
/16

“Când eram tânăr, viața mi se părea fără sfârșit...” - Marcello Mastroianni. Astăzi se împlinesc 20 de ani de la moartea celui considerat latin loverul și figura simbol a cinemaului italian.

18
/12
/16

Topul celor mai bune filme care au putut fi văzute în premieră în România în 2016 este împărţit în trei. Un clasament de 10 poziţii include cele mai îndrăzneţe filme distribuite în cinematografe. Apoi, un top cu câteva filme exclusiv din festivaluri şi trei recomandări de documentare.

16
/12
/16

Relansat pe platforma Cinepub, "Senatorul melcilor", filmul cu care Mircea Daneliuc participa în 1995 în Competiţia oficială a Festivalului de la Cannes, este o satiră politică în care grotescul este îmblânzit prin comic.

15
/12
/16

Cel mai aşteptat film românesc al anului 2017, ,,Ana, mon amour“, în regia lui Călin Peter Netzer, a fost selectat în competiţia oficială a celei de-a 67-a ediții a Festivalului Internațional de Film de la Berlin (9-19 februarie) şi va putea fi vizionat în cinematografele din România din 3 martie, la scurt timp după premiera internaţională.

15
/12
/16

Tudor Aaron Istodor, actorul din „Fixeur” (regia: Adrian Sitaru), a fost selectat în programul Shooting Stars din cadrul celei de-a 67-a ediții a Festivalului Internațional de Film de la Berlin. Evenimentul va avea loc în perioada 9-19 februarie 2017, în capitala Germaniei.

12
/12
/16

O participare istorică la Cannes, prezenţe şi premii în alte festivaluri importante, o nouă reformă, dezorientarea sau manierizarea unor regizori consacraţi, încercări onorabile de film de gen, documentare îndrăzneţe, dar şi obişnuitele pocnitori: un an 2016 bogat pentru cinematografia română.

12
/12
/16

Lucasfilm prezintă primul film din seria de filme de sine stătătoare „Star Wars”: „Rogue One: O poveste Star Wars”, o nouă aventură epică. Într-o perioadă plină de conflicte, un grup de eroi neobişnuiţi îşi unesc forţele pentru misiunea de a fura planurile pentru Death Star, cea mai puternică armă de distrugere pe care o are Imperiul.

12
/12
/16

“Astăzi sunt 33 de ani de când tata a plecat puțin... A iubit România din tot sufletul lui. A iubit și a crezut în acest popor. Tare a vrut ca acest neam să fie liber, sănătos, prosper și fericit! Fie ca într o zi dorința lui să se îndeplinească. Mulțumesc tuturor ce vor înălța un gând pentru sufletul lui.” – Oana Pellea.