Festivalul de la Veneţia: Un documentar a câştigat Leul de Aur
https://www.ziarulmetropolis.ro/festivalul-de-la-venetia-un-documentar-a-castigat-leul-de-aur/

Festivalul de la Veneţia a înregistrat o premieră: Documentarul „Sacro GRA”, al italianului Gianfranco Rosi, care prezintă viaţa oamenilor care trăiesc la periferia Romei, lângă şoseaua de centură, a câştigat Leul de Aur.

Un articol de Andrada Văsii|9 septembrie 2013

Festivalul de la Veneţia a înregistrat o premieră: Documentarul ,,Sacro GRA”, al italianului Gianfranco Rosi, care prezintă viaţa oamenilor care trăiesc la periferia Romei, lângă şoseaua de centură, a câştigat Leul de Aur.

Gala de premiere a ediţiei din acest an de la Festivalul de la Veneţia (28 august – 7 septembrie) s-a desfăşurat sâmbătă seară, fiind pentru prima dată când un documentar a fost desemnat câştigător al festivalului.

De altfel, la ediţia din acest an a Festivalului de Film a fost pentru prima dată când două documentare au intrat în competiţie: ,,The Unknown Known”, de americanul Errol Morris, conceput sub forma unui lung interviu cu fostul ministru al Apărării american Donald Rumsfeld, şi ,,Sacro GRA”, de italianul Gianfranco Rosi.

Festivalul de la Veneţia – locul bucuriilor pentru Italia

Totodată, ,,Sacro GRA” este prima peliculă italiană care câştigă în ultimii 15 ani cea mai înaltă distincţie la Festivalul de la Veneţia, cel mai vechi festival de film din lume, potrivit Reuters.

Italia nu a mai câştigat un Leu de Aur la Veneţia din 1998, când trofeul i-a revenit lui Gianni Amelio, pentru pelicula ,,The Way We Laughed”.

Juriul ediţiei din acest an a evenimentului a fost prezidat de regizorul italian Bernardo Bertolucci, în vârstă de 73 de ani, secondat mai ales de regizoarea şi scriitoarea britanică Andrea Arnold, actriţa franceză Virginie Ledoyen, regizorul de imagine franco-elveţian Renato Berta şi actriţa germană Martina Gedeck.

Festivalul de la Venetia

Regizorul italian Bernardo Bertolucci a prezidat Festivalul de Film de la Venetia.

În ciuda marilor diferenţe între opiniile criticilor şi ale publicului cu privire la cele 20 de filme aflate în competiţia pentru Leul de Aur, Bernardo Bertolucci a spus că niciunul dintre membrii juriului nu s-a opus ca trofeul să fie acordat documentarului ,,Sacro GRA”, în regia lui Gianfranco Rosi.

,,Cred că toţi membrii juriului au simţit forţa poetică a filmului lui Rosi”, a mai spus Bertolucci. Anul trecut, Leul de Aur a fost câştigat de filmul sud-coreean ,,Pieta” de Kim ki-Duk.

Momentul premiilor

Pe de altă parte, potrivit Variety, printre câştigătorii ediţiei din acest an a festivalului, s-a numărat şi drama ,,Miss Violence”, a regizorului grec Alexandros Avranas, care a primit Leul de Argint pentru cel mai bun regizor. Themis Panou, protagonistul filmului ,,Miss Violence”, a primit distincţia pentru cel mai bun actor.

Marele premiu al juriului a fost acordat regizorului Tsai Ming-liang pentru filmul său experimental ,,Stray Dogs”, în timp ce premiul special al juriului a mers la ,,The Police Officer’s Wife”, regizat de germanul Philip Groening.

Premiul pentru cel mai bun scenariu a fost acordat filmului ,,Philomena” de Steven Frears, fiind împărţit de scenariştii peliculei, Steve Coogan şi Jeff Pope.

Premiul pentru cea mai bună actriţă a mers la Elena Cotta, pentru rolul său din pelicula italiană ,,A Street in Palermo”, în timp ce premiul Marcello Mastoianni, acordat unui tânăr actor, i-a revenit lui Tye Sheridan (,,Joe”, de David Gordon Green, SUA), notează Mediafax.

Printre peliculele care au plecat cu mâna goală de la festival s-au numărat ,,Under the Skin”, de Jonathan Glazer, un film în care Scarlett Johansson interpretează o extraterestră sexy, ,,Parkland”, un opus despre asasinarea preşedintelui american John Fitzgerald Kennedy, dar şi filmul lui James Franco – ,,Child of God”, adaptarea cinematografică a romanului omonim scris de Cormac McCarty.

Foto credit: Cinemagia

09
/09
/15

Publicul prezent la cea de-a 10-a ediție a Festivalului Internațional de Film de Animație Anim’est e invitat să își ascută, încă o dată, atenția și creioanele: 39 de scurtmetraje de animație delicioase vor fi proiectate, anul acesta, în cadrul secțiunii speciale Animash. Prezentate și premiate la festivaluri de film importante din lume, animațiile scurte ce compun această secțiune a festivalului intră în competiție pentru tradiționalul vot al spectatorilor bucureșteni.

09
/09
/15

Animația lui Genndy Tartakovsky, Hotel Transilvania 2 va rula în deschiderea celei de-a treia ediție a DRACULA FILM FESTIVAL. Evenimentul va avea loc în perioada 7 – 11 octombrie la Teatrul Sică Alexandrescu, Cinema One, Cinemateca Patria și Centrul Cultural Reduta din Brașov.

08
/09
/15

CRONICĂ DE FILM Doi prieteni săraci furând sicriul lui Chaplin pentru bani ar fi putut fi subiectul unui film de ţinut minte. Cu „Preţul gloriei”, regizorul francez Xavier Beauvois ratează însă atât în a oferi o comedie sănătoasă, cât şi în a-l omagia pe marele comic.

04
/09
/15

Unul dintre cele mai așteptate filme din selecția Festivalului de la Cannes, ,,Dheepan”, în regia lui Jacques Audiard, distins cu Palme d’Or și elogiat de presa internațională, va fi proiectat în premieră în România, la cea de-a șasea ediție a Les Films de Cannes à Bucarest, care va avea loc între 23 și 29 octombrie la Cinema Studio, Cinema Elvire Popesco și CinemaPRO.

03
/09
/15

CRONICĂ DE FILM „Secretul nasturelui de sidef”, cel mai nou documentar, extrem de ambiţios, al regizorului chilian Patricio Guzmán este un film-eseu în care traume ale trecutului sunt puse într-un dialog neaşteptat ce chestionează însăşi sănătatea civilizaţiei moderne.

29
/08
/15

După două seri de filme la poalele Tâmpei, pe 26 și 27 august, și după nouă orașe parcurse, Caravana se îndreaptă spre București pe 29 august, cu nouă dintre cele mai bune filme alese din programul de scurtmetraje al Caravanei Filmelor NexT.