Festivalul de la Veneţia: Un documentar a câştigat Leul de Aur
https://www.ziarulmetropolis.ro/festivalul-de-la-venetia-un-documentar-a-castigat-leul-de-aur/

Festivalul de la Veneţia a înregistrat o premieră: Documentarul „Sacro GRA”, al italianului Gianfranco Rosi, care prezintă viaţa oamenilor care trăiesc la periferia Romei, lângă şoseaua de centură, a câştigat Leul de Aur.

Un articol de Andrada Văsii|9 septembrie 2013

Festivalul de la Veneţia a înregistrat o premieră: Documentarul ,,Sacro GRA”, al italianului Gianfranco Rosi, care prezintă viaţa oamenilor care trăiesc la periferia Romei, lângă şoseaua de centură, a câştigat Leul de Aur.

Gala de premiere a ediţiei din acest an de la Festivalul de la Veneţia (28 august – 7 septembrie) s-a desfăşurat sâmbătă seară, fiind pentru prima dată când un documentar a fost desemnat câştigător al festivalului.

De altfel, la ediţia din acest an a Festivalului de Film a fost pentru prima dată când două documentare au intrat în competiţie: ,,The Unknown Known”, de americanul Errol Morris, conceput sub forma unui lung interviu cu fostul ministru al Apărării american Donald Rumsfeld, şi ,,Sacro GRA”, de italianul Gianfranco Rosi.

Festivalul de la Veneţia – locul bucuriilor pentru Italia

Totodată, ,,Sacro GRA” este prima peliculă italiană care câştigă în ultimii 15 ani cea mai înaltă distincţie la Festivalul de la Veneţia, cel mai vechi festival de film din lume, potrivit Reuters.

Italia nu a mai câştigat un Leu de Aur la Veneţia din 1998, când trofeul i-a revenit lui Gianni Amelio, pentru pelicula ,,The Way We Laughed”.

Juriul ediţiei din acest an a evenimentului a fost prezidat de regizorul italian Bernardo Bertolucci, în vârstă de 73 de ani, secondat mai ales de regizoarea şi scriitoarea britanică Andrea Arnold, actriţa franceză Virginie Ledoyen, regizorul de imagine franco-elveţian Renato Berta şi actriţa germană Martina Gedeck.

Festivalul de la Venetia

Regizorul italian Bernardo Bertolucci a prezidat Festivalul de Film de la Venetia.

În ciuda marilor diferenţe între opiniile criticilor şi ale publicului cu privire la cele 20 de filme aflate în competiţia pentru Leul de Aur, Bernardo Bertolucci a spus că niciunul dintre membrii juriului nu s-a opus ca trofeul să fie acordat documentarului ,,Sacro GRA”, în regia lui Gianfranco Rosi.

,,Cred că toţi membrii juriului au simţit forţa poetică a filmului lui Rosi”, a mai spus Bertolucci. Anul trecut, Leul de Aur a fost câştigat de filmul sud-coreean ,,Pieta” de Kim ki-Duk.

Momentul premiilor

Pe de altă parte, potrivit Variety, printre câştigătorii ediţiei din acest an a festivalului, s-a numărat şi drama ,,Miss Violence”, a regizorului grec Alexandros Avranas, care a primit Leul de Argint pentru cel mai bun regizor. Themis Panou, protagonistul filmului ,,Miss Violence”, a primit distincţia pentru cel mai bun actor.

Marele premiu al juriului a fost acordat regizorului Tsai Ming-liang pentru filmul său experimental ,,Stray Dogs”, în timp ce premiul special al juriului a mers la ,,The Police Officer’s Wife”, regizat de germanul Philip Groening.

Premiul pentru cel mai bun scenariu a fost acordat filmului ,,Philomena” de Steven Frears, fiind împărţit de scenariştii peliculei, Steve Coogan şi Jeff Pope.

Premiul pentru cea mai bună actriţă a mers la Elena Cotta, pentru rolul său din pelicula italiană ,,A Street in Palermo”, în timp ce premiul Marcello Mastoianni, acordat unui tânăr actor, i-a revenit lui Tye Sheridan (,,Joe”, de David Gordon Green, SUA), notează Mediafax.

Printre peliculele care au plecat cu mâna goală de la festival s-au numărat ,,Under the Skin”, de Jonathan Glazer, un film în care Scarlett Johansson interpretează o extraterestră sexy, ,,Parkland”, un opus despre asasinarea preşedintelui american John Fitzgerald Kennedy, dar şi filmul lui James Franco – ,,Child of God”, adaptarea cinematografică a romanului omonim scris de Cormac McCarty.

Foto credit: Cinemagia

19
/02
/24

Peste 100 de producții românești sunt înscrise pentru nominalizările la Premiile Gopo. În total, 107 de filme românești - lungmetraje de ficțiune, documentare și scurtmetraje, lansate în cinematografe, la festivaluri naționale și internaționale sau pe platformele de streaming în 2023, intră în cursa pentru nominalizările la cea de-a 18-a ediție a Premiilor Gopo, care va avea loc în 29 aprilie la Teatrul Național ,,I.L. Caragiale” din București.

18
/02
/24

CRONICĂ DE FILM Cu premiera mondială în secţiunea Forum, necompetiţională, a Festivalului de la Berlin, "Săptămâna Mare", scris şi regizat de Andrei Cohn şi inspirat din nuvela "O făclie de Paşte" a lui I. L. Caragiale, este un film care gravitează în jurul unei întrebări fundamentale: Cum se ajunge ca un om să-i ia viaţa celui de lângă el?

16
/02
/24

După 5 nominalizări la Oscar (Cel mai bun film, Cel mai bun regizor, Cel mai bun film internațional, Cel mai bun scenariu adaptat și Cel mai bun sunet), Grand Prix și Premiul FIPRESCI la Cannes, după sute de articole în presa internațională care îl identifică drept cel mai răvășitor film al anului, The Zone of Interest / Zona de interes se vede acum în România, în 40 de cinematografe din 20 de orașe.

16
/02
/24

Happy Cinema a pregătit filme de top pentru luna februarie, potrivite pentru toate gusturile și vârstele. Cinematografele din lanțul Happy Cinema îți oferă o experiență de calitate la cele mai prietenoase prețuri. Blockbustere de la Hollywood, filme animate, filme dedicate melomanilor sau filme pentru copii – toate te așteaptă în cele 10 cinematografe din țară.

15
/02
/24

Cu ocazia Zilei Naționale Constantin Brâncuși, reprezentanțele Institutului Cultural Român de la Lisabona, Beijing, Istanbul, Londra, Stockholm, Bruxelles, Veneția, Madrid, Tel Aviv și Varșovia vor organiza o serie de evenimente pentru a celebra și a aduce în prim-plan contribuția inestimabilă a celui mai mare sculptor român la patrimoniul cultural mondial.

15
/02
/24

Warner TV transformă weekend-ul de dinaintea galei de decernare a premiilor Academiei americane de film într-un maraton de filme de Oscar®, cu șapte producții reprezentative, nominalizate sau recompensate cu mult-râvnita statuetă. În serile de 8, 9 și 10 martie vor putea fi urmărite drame și filme de acțiune lansate pe parcursul a șapte decenii.

12
/02
/24

Acolo unde nu mai e trafic, doar o plajă pustie și posibilitatea unui nou început, iubirea poate completa peisajul unei eternități liniștite. „Băieții buni ajung în Rai”, al treilea lungmetraj al regizorului Radu Potcoavă, propune publicului la cinema, din 22 martie, o întâlnire cu o poveste inedită și o scurtă pauză pentru a uita de grijile vieții cotidiene.

09
/02
/24

CARTEA DE CINEMA Într-o scurtă carte apărută în 2022 şi bazată pe câteva dialoguri inedite iniţiate de Ioan-Pavel Azap şi derulate între 2009 şi 2011, Tudor Caranfil vorbeşte despre parcursul său şi critica de film. Un moment esenţial au fost "Serile prietenilor filmului", un eveniment pe care l-a creat în 1962 şi al cărui succes avea să ducă la formarea Cinematecii - o poveste demnă însăşi de un scenariu.

09
/02
/24

Cu încasări de 952 de milioane de dolari la box-office-ul mondial, onorat cu cele mai mari premii ale industriei din acest an, dominând cu câte 13 nominalizări la Oscar® și la Premiile Academiei Britanice de Film și Televiziune (BAFTA), blockbusterul Oppenheimer în care joacă Cillian Murphy, nominalizat la Oscar pentru rolul lui J. Robert Oppenheimer și Emily Blunt în rolul soției sale, biologul și botanistul Katherine „Kitty” Oppenheimer, va fi disponibil pentru vizionare în exclusivitate pe SkyShowtime din 21 martie.

09
/02
/24

Seria CultClassics aduce în atenția publicului filme semnificative sau realizatori de film importanți din istoria cinematografiei. “Am vrut să creăm un program independent, care să ne conducă într-o călătorie prin lumea filmului, să explorăm împreună diferite curente cinematografice, stiluri regizorale, culturi și spații geografice” Anca Caramelea, curator ARTA.