Festivalul de Teatru și Film „Șerban Ionescu”, ediția a II-a | 7 zile de artă la malul mării
https://www.ziarulmetropolis.ro/festivalul-de-teatru-si-film-serban-ionescu-editia-a-ii-a-7-zile-de-arta-la-malul-marii/

A doua ediţie a Festivalului de Teatru şi Film „Șerban Ionescu” va avea loc în perioada 17 – 23 iulie 2022, în staţiunea 2 Mai. Timp de o săptămână, iubitorii de artă de toate vârstele se vor putea bucura de peste 20 de evenimente culturale cu intrare liberă, de la concerte şi proiecţii de film în aer liber şi până la spectacole, expoziţii, masterclassuri şi ateliere de teatru pentru copii şi adolescenţi.

Un articol de Petre Ivan|6 iulie 2022

Conceput în toamna anului 2018 de actrița Magda Catone, într-o variantă de ediție-pilot In Memoriam Șerban Ionescu, Festivalul de Teatru și Film „Șerban Ionescu” a revenit în atenția publicului larg în noiembrie 2021 atât cu o nouă identitate vizuală, cât și cu o misiune pe măsură: de a-i susține și aduce împreună pe tinerii artiști din România, oferindu-le o platformă de (re)prezentare a celor mai noi și curajoase creații teatrale și cinematografice, precum și șansa de a se întâlni cu artiști importanți din spațiul cultural autohton.

» 4 CATEGORII

După o ediție desfășurată exclusiv online, pe siteul www.festivalulserbanionescu.ro, în 2022, foarte tânăra echipă artistică și organizatorică a festivalului, formată din Carol Ionescu, Andreea Ciocîrlan, Dan Coza și Andrei Redinciuc, în frunte cu directorul onorific Magda Catone, le dau întâlnire cinefililor și iubitorilor de teatru la un festival în plin sezon estival, aproape de malul mării din stațiunea 2 Mai, unde vor putea participa la zeci de evenimente culturale, grupate în 4 mari categorii: TEATRU, FILM, EXPO și CONCERT.

» Cele mai așteptate evenimente din festival

Odată cu inaugurarea din acest an a categoriei CONCERT, organizatorii invită publicul la două evenimente de neratat. Pe 17 iulie, în deschiderea celei de-a doua ediții a festivalului, va cânta celebrul Taraf de Caliu, iar pe 22 iulie, iubitorii de muzică rock sunt invitați la concertul trupei byron.

» Două secțiuni competiționale și un juriu unic

5 spectacole de teatru tânăr și 10 scurtmetraje realizate de tineri cineaști se vor afla în competiție, iar în ultima zi a festivalului vor fi decernate două premii pentru teatru și film.

Juriul este unic, fiind format din artiști care activează în ambele domenii, precum regizorul și actorul Andrei Huțuleac, regizorul Eugen Jebeleanu și actrița Nicoleta Hâncu.

Cei trei vor susține masterclassuri pentru participanții celor două secțiuni, iar cele mai recente lungmetraje ale acestora vor fi proiectate la Pelican Cinema, cinematograful în aer liber din curtea festivalului. Este vorba despre peliculele #dogpoopgirl, Câmp de maci și Poate mai trăiesc și azi.

» TEATRU

Secțiunea TEATRU cuprinde 5 spectacole realizate de absolvenți din ultimii ani ai UNATC „I.L. Caragiale”: Groapa cu nisip de, regia Bianca Oprea, Instituția (devised theatre), regia Florin Liță, Romeo și Julieta, regia conf.univ.dr. Mihaela Sîrbu, Wasted de Kae Tempest, regia Vlad Isăilă și Disney Thriller de Philip Ridley, regia Monica Stoica.

Pe lângă spectacole, copiii și adolescenții sunt invitați să participe, între 20 și 23 iulie, la ateliere de teatru coordonate de studenți și absolvenți ai Masterului de Pedagogie Teatrală din cadrul UNATC „I.L. Caragiale”.

În ultima zi, este programat și un show de Stand-up Comedy, susținut de Costel.

» FILM

Pe lângă filmele juraților, secțiunea FILM are în componența sa 13 scurtmetraje, dintre care ultimele 3 sunt prezentate off-competition: Probleme la apartamentul 14, r. Radu Barbu, A love story, r. Andrei Olănescu, Caliban, r. Paul Chirilă, Fotbal, r. Bogdan Alexandru, Dragonii nu există, r. Alexandru Bodrug, Lumi paralele, r. Andrei Tache-Codreanu, Vânătoare de hipopotami și crocodili, r. Germain Kanda, Cum se întinde un nor spre altul, r. Iulian Daniel Popa, Noapte cu premeditare, r. Theodor Ioniță, Planuri de vacanță, r. Alexandru Mironescu, Cadoul de Crăciun, r. Bogdan Mureșanu, Offstage, r. Andrei Huțuleac și Extravaganzia mare, blat subțire, sos iute, r. Andrei Redinciuc.

» In Memoriam Șerban Ionescu

Pe 21 iulie, de la ora 22:00, va fi proiectată varianta digitalizată a lungmetrajului Maria, în regia lui Călin Peter Netzer. Pentru rolul principal din acest film, Șerban Ionescu a fost distins cu Leopardul de Bronz la Festivalul Internațional de Film de la Locarno, în 2003.

» EXPO

Categoria EXPO propune două evenimente distincte, pe care publicul le va putea vedea atât live, cât și online: vernisajul POSTERitate. Expoziție de afișe vechi și noi și Artist in Focus: Ana Bănică.

» 7 zile de artă la malul mării

Cel mai cool festival al verii își așteaptă publicul la malul mării, în 2 Mai, între 17 și 23 iulie 2022.
Programul, precum și alte detalii despre evenimente pot fi consultate aici: www.festivalulserbanionescu.ro

26
/03
/24

Cum se poate găsi un echilibru între stăpânirea strategiilor de comunicare, acumularea cunoștințelor de SEO și duelul cu algoritmii opaci ai tuturor platformelor de social media, de la Instagram la Facebook, de la Tik-Tok la Reddit, toate acestea fiind necesare pentru a ajunge la public, și activitatea propriu-zisă de a crea un concept sau un produs?

22
/03
/24

În contextul celebrării a 20 de ani de existență, Centrul Național al Dansului București (CNDB) extinde Ziua Internațională a Dansului pe durata întregii luni aprilie. Astfel, spectatorii vor avea ocazia să vizioneze spectacole de dans internaționale prezentate în premieră în România, producții coregrafice naționale, dar și să participe la discuții cu artiștii.

22
/03
/24

Pe 23 martie 2021, la 93 de ani, după aproape un secol petrecut printre lumini, umbre și culori, a părăsit această lume, lăsând în urmă o istorie a costumului, zeci de volume, nenumărate expoziții, o mulțime de obiecte adunate într-o colecție de o valoare greu de estimat, care, poate, își va găsi în timp un spațiu pentru ca muzeul visat de ea să existe.

22
/03
/24

Cum poate râsul să fie terapeutic? Cum poate cufundarea în natură să ne aline? Cum ne poate ajuta arta mișcării să avem o relație mai bună, mai creativă cu procesul de înaintare în vârstă? În căutarea răspunsurilor la aceste întrebări, Asociația Developing Art lansează proiectul de cercetare artistică All Sorts of Care: o serie de rezidențe artistice dedicate explorării legăturilor complexe dintre corp și minte, în contextul râsului, al îmbătrânirii și al prezenței umane, ca un martor tăcut ce face parte din natură, toate privite prin filtrul ideii de grijă.

21
/03
/24

Cele mai noi filme cu Mads Mikkelsen și Sir Anthony Hopkins în rolurile principale și multipremiatul „All of Us Strangers” (foto) (r. Andrew Haigh) sunt doar câteva dintre titlurile incluse în programul celei de-a 23-a ediții a Festivalului Internațional de Film Transilvania, care va avea loc la Cluj-Napoca între 14 și 24 iunie.

21
/03
/24

Joi, 28 martie, de la ora 19.00, va avea loc la sediul Teatrului Masca (Bd. Uverturii, nr. 14) a șasea întâlnire din seria dezbaterilor performative moderate de Alex Tocilescu. Tema ediției este „Ăștia o să ne plătească nouă pensia?!”

20
/03
/24

Denisa Nicolae are multe nesiguranțe și incertitudini. Râde zgomotos și plânge cu sughițuri. Iubește. Lumea ei e mare și jucăușă, din când în când o prinde cu tandrețe, să nu fugă, și o face vizibilă, puțin câte puțin.

20
/03
/24

Sue Giles, președintele ASSITEJ, transmite mesajul de Ziua Internațională a Teatrului pentru Copii și Tineret. Scopul acestei campanii este de a facilita accesul la teatru și la spectacole pentru copii și tineri.