Festivalul Enescu: prima zi în cinci declaraţii
https://www.ziarulmetropolis.ro/festivalul-enescu-prima-zi-in-cinci-declaratii/

Festivalul Enescu este acoperit de Ziarul Metropolis, partener media al evenimentului, prin informaţii la cald, de la cele mai importante concerte şi conferinţe de presă.

Un articol de Adina Scorţescu|2 septembrie 2013

Festivalul Enescu este acoperit de Ziarul Metropolis, partener media al evenimentului, prin informaţii la cald, de la cele mai importante concerte şi conferinţe de presă.

Iată cele mai importante declaraţii de duminică, din prima zi de la Festivalul Enescu:

● Ioan Holender, Directorul Artistic al Festivalului Enescu, la conferința de presă dinaintea primului concert: „Mă simt obligat față de oamenii care plătesc impozite în țara asta“. (Festivalul Internaţional George Enescu 2013 – 1-28 septembrie, Bucureşti –  e finanțat, în proporție de aproape 90%, de statul român.)

Citiţi şi: George Enescu, în interviuri publicate în presa românească

● Daniel Barenboim, dirijorul care a deschis programul Festivalulului cu Rapsodia nr. 2 a lui Enescu, între două reprize de aplauze: „Festivalul Enescu, în veci!”

● Daniel Barbu, Ministrul Culturii, în legătură cu fondurile ce vor fi alocate pentru ediția din 2015: „Indubitabil, Festivalul Enescu este o comoară națională și nimeni nu are de gând s-o irosească. Tindem mai degrabă să adăugăm, nu să reducem din ea.“

Festivalul Enescu

Festivalul Enescu 2013: Cameron Carpenter, în concertul de la Ateneul Român

● Stelian Melinte, meloman la 80 de ani, în fața Sălii Palatului, după simfonia dirijată de Daniel Barenboim: „Părerea mea e că e mai bun pianist decât dirijor.”

● Cameron Carpenter, organist, pe scena Ateneului, aproape de miezul nopții: „I played with three instruments: my left arm, my right arm and my feet.” (n. red. – Am cântat cu trei instrumente: mâna stângă, mâna dreaptă și picioarele.)

Foto: Andrei Gîndac

25
/06
/14

Primul festival din România care aduce muzica bună în parcurile orașului, Jazz in the Park, organizat la Cluj-Napoca, se pregătește intens pentru ediția a doua. Între 4 și 6 iulie, mii de iubitori ai jazz-ului sunt așteptați „să acapareze” Parcul Central.

25
/06
/14

De la Bruckner la Tina Turner…ar putea fi o cale lungă – şi totuşi nu e chiar aşa. Pentru că în mod poate ciudat, într-o singură săptămână se lansează în cadrul aceleiaşi mari case de discuri – Deutsche Grammophon – discuri care conţin şi muzica lui Bruckner, dar şi a Tinei Turner.

16
/06
/14

Vineri, 20 iunie (19.00), la Sala Radio, veţi avea plăcerea de a asculta, în interpretarea ORCHESTREI NAŢIONALE RADIO, una dintre simfoniile care au născut cele mai multe dezbateri ideologice: Simfonia a VII-a în do major – Leningrad, creaţie a compozitorului rus Dmitri Şostakovici.

14
/06
/14

Opera Naţională Bucureşti propune publicului, în 17 iunie, de la ora 19.00, un concert extraordinar susţinut de către tenorul Marcello Giordani, unul dintre cei mai mari cântăreţi ai lumii, fiind invitat permanent al celor mai prestigioase scene de concert şi opere din lume, incluzând Metropolitan Opera, Teatro alla Scala, Royal Opera Covent Garden, Opernhaus Zürich, Staatsoper Viena, Opéra National de Paris, Teatro Liceu din Barcelona etc.

11
/06
/14

Convenţia a fost simplă. Pornind de la fiecare literă din alfabet, Eduard Kunz a ales un cuvânt cheie care îi defineşte viaţa. Şi l-a explicat. Şi, ca orice artist care se respectă nerespectând regulile, a sărit chiar peste litera A. Şi a început aşa:

11
/06
/14

Unul dintre cei mai cunoscuţi şi apreciaţi muzicieni ai lumii la ora actuală, care a transformat acordeonul într-un instrument de prim rang, RICHARD GALLIANO soseşte la Bucureşti pentru un concert extraordinar alături de Orchestra de Cameră Radio, moment ce punctează închiderea stagiunii ansamblului.

09
/06
/14

Ce poate fi mai potrivit în primele zile de vară decât o imaginară călătorie muzicală către ,,Visul unei nopţi de vară”? La doar 17 ani, compozitorul romantic Felix Mendelssohn  a conceput o uvertură inspirată de celebra piesă de teatru a lui Shakespeare, urmată apoi de o suită pe care a definitivat-o cu puţini ani înainte de dispariţia sa. Lucrarea a devenit foarte cunoscută mai ales graţie celebrului Marş Nupţial, după ce, în 1858, marşul a fost interpretat la căsătoria Prinţesei "Vicky" (fiica reginei Victoria) cu Prinţul Friedrich al Prusiei.

09
/06
/14

În perioada 8 iunie - 2 iulie, Corul Naţional de Cameră Madrigal va susţine 4 concerte extraordinare în oraşele Baia Mare, Oradea, Târgovişte şi Iaşi. Evenimentele fac parte din programul turneului naţional de vară.