Festivalul Filmului European a început pe unlimited.tiff.ro!
https://www.ziarulmetropolis.ro/festivalul-filmului-european-a-inceput-pe-unlimited-tiff-ro/

Până pe 21 iunie, inclusiv, pot fi văzute gratuit scurtmetraje realizate de regizori români în timpul autoizolării impuse de pandemie, alături de o selecţie de filme scurte din 21 de ţăre europene, curatoriată de Andrei Tănăsescu, directorul artistic al acestei ediţii.

Un articol de Liliana Matei|19 iunie 2020

Dintre cele 18 scurtmetraje din colecția Cinem@casa, 7 se văd în premieră națională pe TIFF Unlimited. Duminică, 21 iunie, de-a lungul întregii zile, acestea vor fi disponibile worldwide, gratuit.

Cinem@casa: 21 de regizori au acceptat invitația festivalului de a prelua rolul simbolic de ambasadori ai cinematografiei europene.

▶️ În premieră: cele 7 scurtmetraje

?Alexandru Solomon: Călătorii reciclate / Recycled Travels

?Andrei Inizian – 22 mai, lună nouă

?Matei Branea – Exterior în izolare

?Mona Nicoară & Edin Vélez – Keep Your Splendid Silent Sun / ?Păstrează–ți soarele splendid și tăcut

?Paul Negoescu & Ana Drăghici – Școlile nu se mai deschid / ?Schools will not reopen

?Ruxandra Ghițescu – Iepurele și pisica / The Rabbit and Cat

?Vlad Petri – Cerbul a trecut prin fața mea / The Deer passed in front of me

? Celelalte 11 scurtmetraje

?Radu Jude – Stimați oameni de cultură / Dear Intelectuals

?Alina Manolache – Sunt aici / I Am Here

?Bogdan Theodor Olteanu – Ananas / Pineapple

?Vlad Popa – Jurnal cu mama / Diary with my Mother

?Andra Tarara & David Schwartz – Ținutul care nu doarme niciodată / The Land That Never Sleeps

?Sofia Nelega – Jurnal de cabină / Projection Booth Diary

?Bogdan Mureșanu – The Merry-go-round

?Matei Monoranu – Ce să faci în casă? / What To Do at Home?

?Teona Galgoțiu – Elefant departe / Elephant Far Away

?Laura Pop – Atrii, ventricule / Atriums, Ventricles

?Marius Olteanu – Unthinking. Unfeeling.

Program EU shorts

25 de scurtmetraje europene – o selecție multiculturală de filme scurte creative, care reflectă problemele, preocupările şi aspiraţiile Europei de ieri şi de azi.

? Farewell / Slovo / Adio – r: Leon Vidmar / Slovenia / 2016 / 6’ animație

? All Inclusive – r: Teemu Nikki / Finlanda / 2019 / 15’

? Cyclists / Biciklisti / Bicicliștii – r: Veljko Popović / Croația / 2018 / 8′ animație

? Tenants / Lokatorki / Chiriașele – r: Klara Kochańska / Polonia / 2015 / 30’

? Who talks / Ingen Lyssnar / Cine vorbește – r: Elin Övergaard / Suedia / 2019 / 15’

? No Ill will / Ikki illa meint / Fără intenție – r: Andrias Høgenni / Danemarca / 2019 / 21’

? Daughter / Dcera / Fiica – r: Daria Kashcheeva / Cehia / 2019 / 15’ animație

?The Glorious Acceptance of Nicolas Chauvin / Le Discours d’acceptation glorieux de Nicolas Chauvin / Gloriosul discurs de mulțumire al lui Nicolas Chauvin – r: Benjamin Crotty / Franța / 2018 / 26′

? Community Gardens / Grădinile comunității – r: Vytautas Katkus / Lituania / 2019 / 15’

? Hydebank – r: Ross McClean / Irlanda de Nord / 2019 / 17’ documentar

? Whole / Întreg – r: Slava Doytcheva / Bulgaria / 2018 / 21’

? Lauretta – r: Brauner Máté / Ungaria / 2018 / 19’ animație

? Electric Swan / Lebăda electrică – r: Konstantina Kotzamani / Grecia / 2019 / 40’

? Dummy / Atkūrimas / Manechinul – r: Laurynas Bareisa / Lituania / 2020 / 13’

? Matria – r: Álvaro Gago / Spania / 2017 / 20’

? All Cats are Grey in the Dark / Nachts sind alle Katzen grau / Noaptea toate pisicile sunt gri – r: Lasse Linder / Elveția / 2019 / 19’ documentar

? Don’t Know What / Nu știu ce… – r: Thomas Renoldner / Austria / 2019 / 8’

? Eyes That Do Not See / Ojos que no ven / Ochi care nu văd – r: Natalia Mateo / Spania / 2012 / 15’

? Bad Hair / Karv / Păr – r: Oskar Lehemaa / Estonia / 2019 / 14’

? Acid Rain / Ploaie acidă – r: Tomek Popakul / Polonia / 2019 / 26′ animație

? Drop by Drop / Água Mole / Picătură cu picătură – r: Alexandra Ramires (Xá), Laura Gonçalves / Portugalia / 2017 / 9′ animație

? Father / Vader / Tatăl – r: Isabel Lamberti / Olanda / 2019 / 24’ documentar

? SH_THAPPENS / Ți-o mai și iei – r: Michaela Mihályi, David Štumpf / Slovacia / 2019 / 13′ animație

? Symbiosis / Simbioză – r: Nadja Andrasev / Ungaria / 2019 / 13′ animație

? Zombies / Zombii – Baloji / Belgia / 2018 / 13’

Festivalul Filmului European este organizat de Institutul Cultural Român / Romanian Cultural Institute împreună cu (Reprezentanţa) Comisia Europeană în România, sub egida EUNIC Romania, în parteneriat cu TIFF Unlimited, iar selecţia filmelor este realizată cu sprijinul ambasadelor şi centrelor culturale ale ţărilor europene.

16
/10
/14

Regizorul Radu Gabrea este omagiat la New York, în cadrul evenimentului “RADU GABREA Retrospective” organizat cu sprijinul Institutului Cultural Român, New York și în colaborare cu prestigiosul Tribeca Cinemas, în perioada 17 – 19 octombrie.

16
/10
/14

Actrița Bérénice Bejo, nominalizată la Oscar și Globul de Aur pentru rolul din The Artist, este unul dintre invitații speciali ai Les Films de Cannes à Bucarest. Ea va lua parte la premiera filmului The Search, alături de regizorul Michel Hazanavicius, și se va întâlni cu publicul român pe 25 octombrie, de la ora 12.00, la Cinema Elvira Popescu

12
/10
/14

Sâmbătă, 11 octombrie, în cadrul Galei de Decernare a Premiilor au fost anunțate filmele câștigătoare ale celei de-a XXI-a ediție a Festivalului Internațional de Cinema de la Sibiu – Astra Film Festival. Maidan (regia: Sergei Loznitsa), proiectat în premieră în România la Astra Film Festival 2014, a fost laureat cu Marele Premiu.

12
/10
/14

A noua ediție a Festivalului de Film de Animație Anim’est, ce a avut loc între 3 şi 12 octombrie, în capitală, a ajuns la final. În cadrul Galei de Închidere de sâmbătă, 11 octombrie, la capătul a nouă zile de filme de animație de calitate, sosite la București din peste 60 de țări, festivalul și-a anunțat câștigătorii.

10
/10
/14

"Câinele japonez", debutul în regia de lungmetraj al lui Tudor Cristian Jurgiu, este eligibil pentru nominalizarea la premiul Oscar pentru cel mai bun film străin la gala din 2015, alături de pelicule din alte 82 de ţări, potrivit anunţului făcut joi de Academia americană.

10
/10
/14

Reputata actriţă Luminiţa Gheorghiu revine pe marile ecrane, pentru prima dată într-un rol de comedie, din 24 octombrie, în “Cuscrii”, un film regizat de Radu Potcoavă. Ursul de Aur la Berlin, premiul Asociației Criticilor de Film la Los Angeles, sunt doar câteva dintre premiile câștigate de Luminița Gheorghiu, de-a lungul carierei.

09
/10
/14

Cea de-a VI-a ediție a celui mai important eveniment cinematografic al toamnei din Transilvania, “Festivalul Internațional de Film Comedy” debutează vineri, 10 octombrie. Lungmetrajul “Hector în căutarea fericirii”, în regia lui Peter Chelsom, este programat în Deschiderea Comedy Cluj, de la ora 19:00, la Cinema Florin Piersic.

09
/10
/14

Joi, 9 octombrie, aduce în agenda celei de-a noua ediţii Anim’est una dintre cele mai îndrăgite competiţii ale festivalului, cea de Videoclip şi Advertising. În programul zilei se înscriu şi alte proiecţii şi evenimente speciale: competiţia Balkanimation, o prezentare despre animaţia daneză susţinută de doi invitaţi de seamă de anul acesta, noi titluri din competiţiile internaţionale şi o petrecere cu Invisible Raincoats, cel mai recent proiect Minus.

09
/10
/14

Revista de Povestiri deschide înscrierile pentru a doua ediție a atelierului de scenaristică „Play”, care se va desfășura la București începând cu 20 octombrie, timp de trei luni, sub îndrumarea scriitoarei Cecilia Ștefănescu și a regizorului Igor Cobileanski.

08
/10
/14

CRONICĂ DE FILM „Q.E.D.”, al doilea film al lui Andrei Gruzsniczki, este o apariţie insolită în cinematografia română, datorită raportării atipice la trecutul comunist. Temperarea tentaţiei regizorului-scenarist de a spune totul despre perioada reconstituită l-ar fi transformat însă dintr-un film bun într-unul remarcabil.

07
/10
/14

Jean-Luc Godard, unul dintre cei mai influenți regizori din istoria cinematografiei, a surprins anul acesta Cannes-ul cu primul său lungmetraj în 3D, Adieu au langage, distins cu Premiul Juriului. Les Films de Cannes à Bucarest (24 – 30 octombrie) aduce filmul în premieră la București

06
/10
/14

Cinema-edu, cel mai mare proiect de educație cinematografică, destinat liceenilor, va ajunge în lunile octombrie și noiembrie în șase orașe din țară: Ploiești(21-23 octombrie, Club Cinema Twins), Craiova (28-30 octombrie, Biblioteca Județeană Alexandru și Aristia Aman), Mediaș (4-6 noiembrie), Târgu Mureș (11-13 noiembrie, cinema Arta), Iernut (14 noiembrie) și Roman (25-27 noiembrie).