Festivalul Filmului European ajunge în Timișoara – Capitala Europeană a Culturii 2023
https://www.ziarulmetropolis.ro/festivalul-filmului-european-ajunge-in-timisoara-capitala-europeana-a-culturii-2023/

Festivalul Filmului European revine pe 10 mai în Capitala Europeană a Culturii 2023, cu o Gală specială timişoreană, în proaspăt reabilitatul Cinema Victoria.

Un articol de Petre Ivan|9 mai 2022

Festivalul Filmului European este organizat de Institutul Cultural Român, cu sprijinul Reprezentanței Comisiei Europene în România și EUNIC România, în parteneriat cu ambasadele, centrele și institutele culturale europene. Ediția din Timișoara beneficiază de sprijinul Primăriei Municipiului Timișoara și al Centrului de Proiecte Timișoara.

„În 2022, Festivalul Filmului European revine acolo unde îi este locul: pe marile ecrane. La Timișoara, Cinema Victoria a cunoscut o reabilitare istorică și e gata să intre în circuitul vieții culturale. Gala Festivalului Filmului European nu anticipează doar amplul program aflat la orizont, ci este un prilej de marcare a Zilei Europei și de afirmare a valorilor în care credem și pe care le apărăm împreună în Europa: libertatea, democrația, demnitatea și drepturile omului”, a declarat Liviu Jicman, Președintele Institutului Cultural Român.

Anul acesta, la Festivalul Filmului European, redescoperim și sprijinim împreună o Ucraină mai europeană decât oricând, printr-o selecție de filme cu și despre Ucraina, realizată de directorul artistic al acestei ediții, criticul de film Cătălin Olaru.

Ediția din Timișoara va fi marcată prin organizarea unui eveniment de gală pe 10 mai, la Cinema Victoria, de la ora 19:00, unde va avea loc prima proiecţie publică din noul cinematograf, în anticiparea deschiderii oficiale. Spectatorii vor descoperi filmul Numere (Номери / Numbers), al regizorului Oleg Sentsov, cineast-simbol al rezistenței naționale ucrainene și apărător înarmat al Kievului asediat. În urma anexării Crimeei de către Rusia, Oleg Sentsov a fost arestat în mai 2014 și condamnat la 20 de ani de închisoare pentru terorism. A fost eliberat în septembrie 2019, în urma unui schimb de prizonieri între Rusia și Ucraina. Distopia Numere are la bază piesa omonimă pe care Sentsov a scris-o în 2011 (înainte de arestarea sa) și a fost regizată de la distanță, din spatele gratiilor, cu ajutorul colaboratorului său, Akhtem Seitablayev.

Accesul la film este deschis publicului larg, prin rezervarea unor bilete cu valoare zero de pe platforma Eventbook, aici: https://eventbook.ro/film/bilete-ffe-numbers-timisoara.

În 2022 a fost reluată și tradiția ambasadorilor festivalului. Anul acesta, rolul îi revine regizoarei Monica Stan, care a realizat un spot inspirat din cel mai recent film al său, Imaculat, laureat cu 3 premii importante la Festivalul de film de la Veneția, anul trecut. În spotul festivalului, îi veți recunoaște pe Ada Condeescu, Irina Margareta Nistor, Anca Dinicu și Tudor Giurgiu.

28
/12
/13

Dispariţia regizorului Dinu Cocea a adus tristeţe în sufletele artiştilor din România, mulţi dintre aceştia având ocazia să lucreze cu “părintele filmelor cu haiduci”.

28
/12
/13

Regizorul Dinu Cocea, autorul unor filme celebre, precum "Haiducii lui Şaptecai", "Zestrea Domniţei Ralu" şi "Săptămâna Nebunilor", a decedat, pe 26 decembrie, la vârsta de 84 de ani, într-un spital din Paris, a declarat, pentru Mediafax, fiica artistului, Oana Cocea.

28
/12
/13

Palatul Buckingham, imagini din filme celebre, personalitati ale filmului şi din alte domenii care au avut o contribuţie valoroasă la dezvoltarea culturii britanice vor fi incluse în câteva serii noi de timbre ce vor fi emise în 2014 de Poşta britanică.

27
/12
/13

Actorii Peter O’Toole, Giuliano Gemma şi Paul Walker, regizorul Patrice Chereau, cântăreţul Lou Reed şi compozitorul Armando Trovajoli, scriitorii Seamus Heaney şi Doris Lessing, dar şi personalităţile politice Margaret Thatcher şi Nelson Mandela se numără printre marii disparuti ai anului 2013.

27
/12
/13

Filmul romanesc in 2013 a strălucit prin "Poziţia copilului", o peliculă care a adus în premieră Ursul de Aur unui lungmetraj autohton. Propus și la Oscar din partea României, "Poziţia copilului" nu a fost inclus și pe lista scurtă a premiilor Academiei de film americane - O analiză Mediafax.

26
/12
/13

2013 este considerat de mulţi critici anul cu cea mai impresionantă abundenţă creativă din ultima vreme, dar şi anul în care recordul global de încasări are şanse mari să fie doborât până pe 31 decembrie. Cinematograful în 2013 - o analiză Mediafax.

26
/12
/13

Martin Scorsese a fost criticat după o proiecţie specială a celui mai recent film al său, „The Wolf of Wall Street", la Los Angeles, de câţiva membri ai Academiei de film americane, care i-au reproşat celebrului regizor faptul că „a glorificat decadenţa de pe Wall Street".

26
/12
/13

Compozitorul grec Mikis Theodorakis, autorul coloanei sonore a filmului "Zorba Grecul", a fost internat la Atena din cauza unei infecţii respiratorii.

24
/12
/13

Violenta din cinematografie îngrijorează autoritățile americane. Acestea au iniţiat o anchetă cu scopul de a determina dacă cineastii de la Hollywood au o anumită responsabilitate faţă de masacrele comise recent în Aurora (Colorado) şi Newtown (Connecticut).

23
/12
/13

România este una dintre primele ţări în care „Nymphomaniac“, filmul lui Lars von Trier, va intra imediat după lansarea oficială din Copenhaga (Danemarca), programată pe 25 decembrie. Nymphomaniac va rula pe ecranele româneşti în două părţi: Nymphomaniac Volumul 1 - din 17 ianuarie 2014, iar din 7 februarie 2014 va intra Nymphomaniac Volumul 2. Asta în timp ce în cinematografele din SUA şi UK va avea premiera în martie (Vol. 1) şi în aprilie 2014 (Vol. 2).

22
/12
/13

A rămas celebru pentru filmele sale (printre care ,,Lawrence of Arabia”, foto sus), pentru stilul de viață excentric - condimentat cu alcool și cu jocuri de noroc - și pentru franchețea cu care le răspundea jurnaliștilor. Peter O'Toole a murit săptămâna trecută, la 81 de ani.

22
/12
/13

Scriitorul Ned Vizzini era autorul unor romane de succes, printre care şi "It's Kind of a Funny Story". Acest volum, apărut în anul 2006, ce descrie aventurile unui adolescent care se luptă cu depresia, a fost adaptat şi într-un film produs la Hollywood.

21
/12
/13

Un spectacol de teatru inspirat din cărţile care alcătuiesc franciza literară "Harry Potter", scrise de J.K. Rowling, va avea premiera pe West End, la Londra, peste doi ani.

21
/12
/13

La împlinirea a 24 de ani de la Revoluţia din 1989, telespectatorii pot urmări în 22 decembrie filmul „Stare de fapt", în regia lui Stere Gulea. Cel de-al doilea film de duminică al regizorului este Moromeţii, realizat în 1988.