Festivalul Filmului Francez, 3 – 11 noiembrie, la București și în alte șase orașe
https://www.ziarulmetropolis.ro/festivalul-filmului-francez-3-11-noiembrie-la-bucuresti-si-in-alte-sase-orase/

Festivalul Filmului Francez are loc între 3 şi 11 noiembrie la Bucureşti, dar şi în alte şase oraşe ale ţării, tema principală a evenimentului de anul acesta fiind muzica

Un articol de Petre Ivan|24 octombrie 2016

Organizat de Ambasada Franței și Institutul Francez, festivalul este format din patru secțiuni distincte: Competiția tinerilor regizori francezi, Săptămâna „Cahiers du Cinéma”, dedicată celebrei reviste, Panorama filmelor franceze care au întâmpinat un succes din partea criticilor și publicului, precum și Retrospectiva consacrată regizoarei Lucile Hadžihalilović..

În cadrul Competiției, sunt prezentate șase filme de lungmetraj de debut, realizate de tineri regizori francezi.

Publicul român are posibilitatea de a descoperi operele cinematografice inedite și de a vota în cadrul acestei selecții. Cel mai bun film va fi recompensat cu „Premiul publicului TV5Monde”, urmând să fie distribuit ulterior în cinematografele din România.

Inaugurată în 2013, Săptămâna Cahiers du Cinéma este realizată cu sprijinul revistei de critică de film și își propune o programare inedită, pe tema „Muzica și filmul francez”. Jumătate de secol de cinema francez va fi pusă în lumina reflectoarelor, prin proiecția a șase filme de antologie: „French Cancan” de Jean Renoir, „Les Parapluies de Cherbourg” de Jacques Demy, „Chronique d’Anna Magdalena Bach” de Daniele Huillet și Jean-Marie Straub, „Mélo” de Alain Resnais, „Golden Eighties” de Chantal Akerman și „Mods” de Serge Bozon.

Secțiunea Panorama este consacrată promovării și difuzării cinematografiei franceze contemporane, oferind publicului român oportunitatea de a descoperi sau de a redescoperi filme recente care au cunoscut un succes în rândul criticilor.Festivalul Filmului Francez

Cu ocazia acestei ediții aniversare, Festivalul Filmului Francez va prezenta retrospectiva Lucile Hadžihalilović, consacrată regizoarei, scenaristei și producătoarei franceze. Două dintre lungmetrajele sale, „Evolution” (2016) și „Innocence” (2005 — laureatul Calului de Bronz în cadrul Festivalului Internațional de Film de la Stockholm), vor fi prezentate în premieră în România, în prezența acesteia.

Festivalul Filmului Francez reprezintă unul dintre momentele cheie ale programului cultural realizat de către Ambasada Franței și Institutul Francez.

Festivalul Filmului Francez se desfășoară astfel în România: București, în perioada 3-11 noiembrie, la Cinema „Elvira Popescu”; Iași, în perioada 4-8 noiembrie, în sala Fondane a Institutului Francez și la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza”; Timișoara, în perioada 3-6 noiembrie, în amfiteatrul „Aula Magna” din cadrul Universității de Vest; Sibiu, în perioada 4-6 noiembrie, la librăria Habitus; Constanța, în perioada 11-13 noiembrie, la cinematograful Citiplex Tomis Mall; Brașov, în zilele de 7 și 8 noiembrie, la Centrul cultural „Reduta” Buzău și în zilele de 10 și 11 noiembrie, în sala Consiliului de Județ. Toate filmele sunt în versiunea lor originală și au subtitrare în limba română.

Foto: Festivalul Filmului Francez – facebook

18
/10
/23

Trofeele „Contele Dracula” vor fi înmânate anul acesta unora dintre cei mai populari cineaşti din cinematografia italiană contemporană, ambii ajunşi la respectabila vârstă de 85 de ani, Enzo G. Castellari şi Sergio Martino, invitaţi de onoare ai festivalului de la Braşov, ajuns la ediţia a XI-a.

09
/10
/23

Ediţia în română a unei cărţi despre legendarul regizor Martin Scorsese şi un volum în engleză scris de Andrei Gorzo şi Veronica Lazăr despre cinemaul lui Radu Jude sunt două recomandări de lectură pentru această toamnă, pentru cei pasionaţi şi de discursul despre filme, nu doar de vizionarea lor.

09
/10
/23

Les Films de Cannes à Bucarest (20 - 29 octombrie) le-a pregătit bucureștenilor un maraton de cinema de 10 zile cu 43 de lungmetraje, 15 scurtmetraje și mai mult de 65 de proiecții ale unor autoare și autori care au un cuvânt greu de spus în cinematografia momentului.