Festivalul Filmului Francez: Peste 100 de proiecţii în 11 oraşe
https://www.ziarulmetropolis.ro/festivalul-filmului-francez-peste-100-de-proiectii-in-11-orase/

PREVIEW Peste 100 de proiecţii de film se vor desfăşura anul acesta în cinematografe, în spaţii culturale alternative, dar şi în aer liber, între 1 şi 12 iunie, în 11 oraşe din ţară, în cadrul Festivalului Filmului Francez.

Un articol de Ionuţ Mareş|25 mai 2022

Ediţia de anul acesta a Festivalului Filmului Francez (FFF) propune peste 100 de proiecţii în cinematografe, în spaţii culturale alternative, dar şi în aer liber, între 1 și 12 iunie, în 11 orașe din țară: București, Cluj-Napoca, Iași, Timișoara, Brașov, Brăila, Constanța, Sfântu Gheorghe, Sibiu, Suceava și Târgu Mureș.

FFF, cel mai longeviv festival din România dedicat unei cinematografii naționale, îşi dezvăluie noua identitate digitală: www.festivalff.ro, anunţă organizatorii, Institutul Francez.

Pe site-ul proaspăt lansat cinefilii pot consulta detaliile filmelor, secţiunile şi programul complet al festivalului.

În București, proiecțiile vor avea loc pe parcursul celor 12 zile la cinematograful Elvire Popesco și în aer liber, la UnTeatru Open-Air. Biletele pot fi deja achiziţionate prin Eventbook și la casa de bilete a cinematografului.

Cea de-a 26-a ediție a festivalului, organizată de Institutul Francez din România împreună cu partenerii săi, este plasată sub semnul privirii, al explorării şi al empatiei, prin deviza „ochii noștri larg deschiși”.

Pe lângă proiecţiile de film, festivalul propune spectatorilor din Bucureşti şi câteva surprize.

În primul rând, o petrecere inedită de deschidere pe 1 iunie, la Creart – Teatrelli, pentru a celebra bucuria regăsirii. Pe scenă vor urca un DJ de la Nicecream.fm și trupa franceză Labotanique, care va surprinde audienţa cu un gen muzical pe care cei doi membri, laureați al proiectului FAIR 2020, îl descriu ca „pop vegetal”, precizează organizatorii.

Apoi, un cine-concert, sâmbătă, 11 iunie, la UnTeatru Open-Air din București. Filmul Coeur fidèle, regizat acum 100 de ani de Jean Epstein, acompaniat de acordeonistul Virgile Goller, va încânta atât cinefilii, cât și melomanii.

Selecţia filmelor din acest an este alcătuită din 27 de lungmetraje şi scurtmetraje, organizate în patru secţiuni.

Titlul de deschidere al acestei ediții la Bucureşti este Les Passagers de la nuit/Pasagerii nopții de Mikhaël Hers, care o are în rolul principal pe Charlotte Gainsbourg. O odă melancolică a anilor ’80, filmul a fost prezentat la ediția de anul acesta a Festivalului de Film de la Berlin. Distribuit în România de Bad Unicorn, Les Passagers de la nuit face parte din secțiunea emblematică a festivalului, Panorama filmelor anului.

Alte filme aclamate de criticii francezi și prezentate în premieră națională în România completează această secțiune a festivalului: Un autre monde/O altă lume de Stéphane Brizé, în care Vincent Lindon interpretează rolul unui director de companie ce trebuie să se decidă asupra sensului vieții sale, în timp ce ierarhia îl obligă să pună în aplicare un plan social; Enquête sur un scandale d’Etat/Ancheta unui scandal de stat de Thierry de Peretti, distribuit de Independenta Film, urmărește întorsăturile unei anchete palpitante a unui jurnalist de investigație; Oranges Sanguines/Portocale sângerii de Jean-Christophe Meurisse, o comedie corozivă și nemiloasă față de cei aflați la putere.

Anunţate deja în secţiunea Panorama sunt filmele:  Viens je t’emmène/ Eroul nimănui, o comedie absurdă de Alain Guiraudie, povestea unui bărbat care, pe fundalul unor atentate teroriste, se îndrăgostește de o lucrătoare sexuală. Filmul a fost prezentat anul acesta în premieră mondială la Festivalul de Film de la Berlin. Tot aici va fi prezentat în premieră națională și L’événement/ Evenimentul de Audrey Diwan, câștigător al Leului de Aur la Festivalul de Film de la Veneția, distribuit de Independența Film.

Ca în fiecare an, FFF prezintă creația tinerei generații de cineaști francezi. Filmele din secțiunea Competiția Tinere Talente – Lungmetraj sunt marcate de îndrăzneală. I Comete/Cometele de Pascal Tagnati ne arată viața cotidiană a unui sat corsican, pe parcursul unei veri. Din selecție face parte și Entre les vagues/În bătaia valurilor de Anaïs Volpé, un film deosebit de emoționant despre prietenie.Publicul va putea descoperi de asemenea Ibrahim, o dramă socială emoționantă, debutul regizoral al actorului Samir Guesmi.

Printre premierele naționale din această secțiune se mai numără două filme selecționate la Semaine de la Critique/ Săptămâna criticii de la Cannes: Bruno Reidal de Vincent Le Port, un film îndrăzneț atât din punct de vedere al formei, cât și al subiectului, și Les Amours d’Anaïs/ Iubirile lui Anaïs de Charline Bourgeois-Tacquet, o comedie ușoară și melancolică care urmărește aventurile amoroase ale unei femei de 30 de ani care traversează o perioadă de incertitudine.

Filmele din această secțiune vor concura pentru premiul publicului, în vreme ce câştigătorul secţiunii Competiția Tinere talente – scurtmetraj va fi decis de un juriu compus din trei tineri critici de film români – Dora Leu, Călin Boto şi Andreea Chiper.

În contextul în care Franța deține președinția Consiliului Uniunii Europene, secțiunea Regard vers l’Europe/Privire către Europa reprezintă elementul central al acestei ediții şi celebrează cooperarea în domeniul cinematografiei prin proiecția a 8 coproducţii franco-europene marcante.

Periplul cinematografic începe în anii 1960, cu filmul Rocco şi fraţii săi al marelui regizor Luchino Visconti, trece prin Breaking The Waves/Abisul sufletului (1996), în regia lui Lars Von Trier, şi ajunge până în 2020, cu Olga de Elie Grappe, un film despre o gimnastă în vârstă de 15 ani, ruptă între Ucraina natală zguduită de revoltele din Maidan și Elveția, unde se pregătește pentru Campionatele Europene.

Selecţia include şi cel mai recent exemplu al cooperării cinematografice fructuoase dintre Franța și România, filmul lui Cristian Mungiu, R.M.N., prezentat anul acesta în competiție la Cannes. Proiecţiile sale de la Bucureşti şi Cluj-Napoca vor fi urmate de discuţii cu regizorul şi actorii.

Din aceeaşi secţiune mai fac parte La Grande Bouffe/ Marea crăpelniță de Marco Ferreri, un film din epoca de aur a coproducției franco-italiene, și Possession/ Posesia de Andrzej Żuławski, film purtat de interpretarea extraordinară a lui Isabelle Adjani, în rolul unei femei care suferă din cauza geloziei bolnăvicioase a partenerului său, interpretat de Sam Neill.

Pentru profesioniştii industriei cinematografice din România interesaţi de dezvoltarea coproducţiilor europene, festivalul propune un masterclass cu multi-premiatul producător franco-tunisian Saïd Ben Saïd, dar şi o sesiune de formare de 2 zile pentru obţinerea granturilor de finanţare MEDIA.

Festivalul Filmului Francez este organizat de Institutul Francez din România – București, Cluj-Napoca, Iași, Timișoara

Co-organizat de: Alianţa Franceză Braşov, Cinefeel Brăila, Centrul Multifuncţional Educativ pentru Tineret „Jean Constantin” Constanţa, Arta by Cityplex Sfântu Gheorghe, Teatrul Naţional Radu Stanca Sibiu, Universitatea Ştefan cel Mare Suceava, Asociaţia K’Arte Târgu Mureş

Prezentat de Orange
Partener: Groupama

Parteneri media: TV5Monde, RFI România, Phoenix Media, Radio România Cultural, Radio România Internaţional, Observator cultural, LiterNet, Ziarul Metropolis, IQads, Literomania, Films in Frame, The Shape of Eye, Code Noir Style, Munteanu, This is fruit, Europa FM

Parteneri locali București: Unteatru, Creart

27
/07
/23

A 80-a ediţie a prestigiosului Festival de Film de la Veneţia se anunţă una promiţătoare, cel puţin pe hârtie: nume mari al cinematografiei mondiale concurează pentru Leul de Aur, iar secţiunile necompetiţionale includ la rândul lor cineaşti celebri.

27
/07
/23

August Film este o companie nouă de distribuție a cărei misiune este să aducă publicului din România filme care spun povești personale, filme care au curajul să vorbească despre subiecte incomode, păstrându-și în același timp abordarea umană, plină de emoții autentice, cu care te poți identifica ușor, filme care inspiră - pe scurt, filme pe care cineva le-ar recomanda oamenilor pe care-i iubește.

27
/07
/23

Festivalul Internațional de Film Independent ANONIMUL va fi deschis anul acesta de cel mai nou film al câștigătorului primului trofeu al său. În 2004, la prima ediție, filmul câștigător al competiției de lungmetraj era „Buongiorno, note” în regia lui Marco Bellocchio care revine pe marele ecran de la Sfântu Gheorghe, după douăzeci de ani, cu „Kidnapped” – povestea unui tânăr evreu răpit și convertit la catolicism în 1858.

25
/07
/23

De azi și până duminică, pe 30 iulie, poposește în Parcul Tăbăcăriei din Constanța, lângă Țara Piticilor, caravana Filme în aer liber și aduce publicului constănțean 6 proiecții în aer liber ale unor filme de Oscar, dar și spectacole de magie, percuție și pantomimă la care intrarea este liberă. Mai multe detalii se găsesc pe Facebook și pe https://filminaerliber.ro/.

25
/07
/23

Pe 19 iulie, sute de vedete din România au fost prezente la avanpremiera de gală a filmului Barbie distribuit la nivel național de Vertical Entertainment, producție care a pictat întreaga lume în roz. Evenimentul a avut loc la Cineplexx din Băneasa Shopping City și a adus o mică parte din Lumea Barbie, spre încântarea celor prezenți.

21
/07
/23

Creatrix Fama, organizatorul temerarului Film O’Clock International Festival desfășurat simultan în șapte țări aflate pe meridianul de 25 grade longitudine estică, anunță cu bucurie deschiderea înscrierilor pentru programul de mentorat "Her Story, Her Future". Acest program are ca scop sprijinirea și încurajarea femeilor din industria filmului, oferindu-le oportunitatea de a-și dezvolta abilitățile personale și profesionale într-un mediu sigur și susținător.

19
/07
/23

Festivalul Cinemascop vine agale cu a șasea ediție! Sunteți așteptați din nou în grădina de vară din Eforie Sud, între 1-6 august, cu filme, ateliere de creație pentru copii, dar și surprize, cum ar fi o petrecere silent disco. Ca de obicei, intrarea este liberă, iar grădina se deschide zilnic la ora 18:00.

19
/07
/23

Festivalul Ceau, Cinema! a sărbătorit zece ani alături de public şi invitaţi. Un cineconcert, cel puţin 30 de filme, întâlniri cu peste 20 de cineaşti din ţară şi străinătate, dezbateri, ateliere, o expoziţie aniversară şi o lansare de carte au făcut parte din programul ediţiei aniversare, care a avut loc între 12 şi 16 iulie la Timişoara.