Festivalul Grand Prix Nova: De la Meşterul Manole la Fellini
https://www.ziarulmetropolis.ro/festivalul-grand-prix-nova-de-la-mesterul-manole-la-fellini/

Peste 40 de producţii din întreaga lume vor concura la festivalul internaţional de teatru radiofonic Grand Prix Nova, a declarat redactorul-şef al Redacţiei Teatru a Radiodifuziunii Române, Attila Vizauer, cu ocazia deschiderii evenimentului.

Un articol de Petre Ivan|31 mai 2016

Acesta a menționat că în competiție sunt producții din țări europene, dar și din Australia, Canada, Rusia și Iran. Potrivit acestuia, la secțiunea forme scurte concurează 19 piese de până în 10 minute, iar la cea de teatru radiofonic 24 de piese de până în 60 de minute.

“Limba în care se desfășoară festivalul este engleza (…), piesele sunt în limba lor originală, dar toți cei care vin la audiție primesc un text al scenariului în limba engleză”, a precizat Vizauer, care a subliniat că festivalul este dedicat inovației.

Potrivit lui Vizauer, premierea va avea loc pe 4 iunie, la Palatul Elisabeta.

Vor fi oferite premiile 1, 2 și 3 la secțiunea Teatru radiofonic, premiul 1, 2 și 3 la secțiunea forme scurte. Fiecare premiu este un trofeu — aur, argint și bronz, iar premiul întâi la fiecare secțiune înseamnă și bani — 4.000 de euro pentru premiul întâi la Teatru Radiofonic și 2.000 de euro la forme scurte. Oul care este trofeul reprezintă noul și duce la ceea ce se numeste oul lui Columb, adică acea idee genială care părea la îndemâna oricui, dar nu o au decât cei aleși – Attila Vizauer, redactor-șef al Redacției Teatru a Radiodifuziunii Române

Aflat la cea de-a IV-a ediție, Festivalul Grand Prix Nova este organizat de Radio România și se desfășoară sub patronajul Alteței Sale Regale Principesa Moștenitoare Margareta a României.

Potrivit Radio România, la Grand Prix Nova personalități de pe toate continentele își vor disputa cele șase trofee la București, distincții dedicate celor două secțiuni — spectacole radiofonice și forme scurte. Juriul format din patru personalități internaționale și un nume de marcă al creației radiofonice românești va decide câștigătorii.

Federico Fellini şi Teatrul Radiofonic

Programul cuprinde și evenimente importante dedicate marelui public precum :

Sâmbătă, 4 iunie, ora 19:30, la Teatrul Odeon, Sala Studio, va avea loc o reprezentaţie în premieră naţională cu spectacolul polonez Meşterul Manole.

Proiectul are la bază o piesă radiofonică de mare succes internaţional – a fost prezentat la festivalurile Prix Marulič din Hvar, Croaţia, şi Prix Italia, 2014 şi este inspirat de textul baladei populare româneşti aşa cum a fost ea culeasă de Vasile Alecsandri. Spectacolul a fost premiat, pentru cea mai bună regie şi cea mai bună muzică, în cadrul Festivalului Două Teatre, din Sopot.Grand Prix Nova

Invitat de Radio România în parteneriat cu Institutul Polonez şi Teatrul Odeon din Bucureşti va fi oferit publicului românesc într-o reprezentaţie unică la Grand Prix Nova 2016.

Teatrul Naţional Radiofonic lansează în premieră pe ţară un eveniment unic în peisajul cultural românesc. Federico Fellini şi Teatrul Radiofonic provoacă la redescoperirea personalităţii de anvergură mondială a cineastului italian. Deloc cunoscută în România, calitatea de scenarist pentru radio a lui Fellini va fi revelată iubitorilor de film şi sunet cu prilejul a două evenimente de anvergură în cadrul Grand Prix Nova.

Duminică, 5 iunie, de la ora 18:00, în sala de concerte Mihail Jora a Radiodifuziunii române va avea loc spectacolul lectura Surpriza/În afara programului, după un text semnat de Federico Fellini şi Nicola Manzari.

O demonstraţie vie şi amuzantă a modului în care se înregistrează un spectacol de teatru radiofonic, dar şi un alt mod de apropiere faţă de universul fellinian, toate acestea, în viziunea lui Mihai Lungeanu, care semnează regia şi scenariul. În distribuţie, artişti consacraţi ai teatrului contemporan: Virgil Ogăşanu, Ioana Calotă, Dan Condurache, Valentin Teodosiu, Petre Lupu, Gavril Pătru şi studenţi ai Universităţii de Artă Teatrală şi Cinematografică I.L. Caragiale din Bucureşti. Intrarea este liberă.

Tot duminică, 5 iunie ora 17:30, în foaierul aceleiaşi săli de concerte Mihail Jora, festivalul Grand Prix Nova devine rampa de lansare pentru producţii radiofonice de inspiraţie felliniană.

Teatrul Naţional Radiofonic prezintă în premieră naţională, cinci spectacole sonore bazate pe scenarii radiofonice semnate de marele cineast Federico Fellini. Acestea vor putea fi ascultate la Radio România Actualităţi în 6, 7 şi 8 iunie, de la ora 23:05.

Foto: Festivalul Grand Prix Nova

01
/06
/20

RECOMANDĂRI De la documentarele lui Serghei Lozniţa şi comediile de început ale lui Nanni Moretti şi până la dramele lui Krzysztof Zanussi, excentricităţile lui Serghei Paradjanov şi o amplă retrospectivă a cinema-ului indian, arhiva MUBI, pusă la dispoziţia abonaţilor, oferă numeroase tentaţii cinefile.

01
/06
/20

După Sărbătoarea dedicată Zilei Internaționale a Copilului, Teatrul Național din București reia din 2 iunie difuzarea conferințelor. Trei prelegeri susținute de personalități marcante ale vieții socio-culturale și științifice românești vor putea fi vizionate în această săptămână, de marți până joi, pe canalul de Youtube al TNB, precum și un spectacol, în week-end – Visul unei nopți de vară de William Shakespeare în regia lui Petrică Ionescu.

01
/06
/20

Teatrul „Bulandra” înseamnă istorie, valoare și dorința continuă de a se perfecționa, cu ajutorul trupei și al oamenilor de valoare din cadrul și din jurul ei. Pentru Teatrul „Bulandra”, au fost și sunt importanți artiștii care prin dăruirea lor i-au scris istoria.

31
/05
/20

Pornind de la ideea celebrării centenarului nașterii poetului Mihai Eminescu, prin crearea unui muzeu dedicat acestuia, în 1957, se ia decizia fondării unui muzeu al scriitorilor importanți ai literaturii române sub conducerea lui Dumitru Panaitescu-Perpessicius, director al Bibliotecii Academiei, la acea vreme.

29
/05
/20

OAMENII MUZICII Pe 24 mai 1974 murea colosul jazzului, Duke Ellington, unul dintre cei mai activi și influenți muzicieni ai secolului XX. A scris peste 3.000 de cântece, multe dintre ele fiind hit-uri și astăzi, și timp de aproape 50 de ani a colindat lumea ca pianist și șef de orchestră de jazz. A fost de 12 ori câștigător de Premii Grammy (dintre care trei postum).

29
/05
/20

Cu ocazia Centenarului Paul Celan, Primăria Muncipiului București prin Muzeul Național al Literaturii Române, în parteneriat cu Ministerul Federal al Afacerilor Europene şi Internaţionale al Republicii Austria prin Forumul Cultural Austriac București și Facultatea de Litere din București, Secția Germanistică, au realizat expoziția CELAN 100 – Printre cuvinte/ Unter den Wörtern.

Pagina 30 din 916« Prima...1020...2829303132...405060...Ultima »