Festivalul Grand Prix Nova: De la Meşterul Manole la Fellini
https://www.ziarulmetropolis.ro/festivalul-grand-prix-nova-de-la-mesterul-manole-la-fellini/

Peste 40 de producţii din întreaga lume vor concura la festivalul internaţional de teatru radiofonic Grand Prix Nova, a declarat redactorul-şef al Redacţiei Teatru a Radiodifuziunii Române, Attila Vizauer, cu ocazia deschiderii evenimentului.

Un articol de Petre Ivan|31 mai 2016

Acesta a menționat că în competiție sunt producții din țări europene, dar și din Australia, Canada, Rusia și Iran. Potrivit acestuia, la secțiunea forme scurte concurează 19 piese de până în 10 minute, iar la cea de teatru radiofonic 24 de piese de până în 60 de minute.

“Limba în care se desfășoară festivalul este engleza (…), piesele sunt în limba lor originală, dar toți cei care vin la audiție primesc un text al scenariului în limba engleză”, a precizat Vizauer, care a subliniat că festivalul este dedicat inovației.

Potrivit lui Vizauer, premierea va avea loc pe 4 iunie, la Palatul Elisabeta.

Vor fi oferite premiile 1, 2 și 3 la secțiunea Teatru radiofonic, premiul 1, 2 și 3 la secțiunea forme scurte. Fiecare premiu este un trofeu — aur, argint și bronz, iar premiul întâi la fiecare secțiune înseamnă și bani — 4.000 de euro pentru premiul întâi la Teatru Radiofonic și 2.000 de euro la forme scurte. Oul care este trofeul reprezintă noul și duce la ceea ce se numeste oul lui Columb, adică acea idee genială care părea la îndemâna oricui, dar nu o au decât cei aleși – Attila Vizauer, redactor-șef al Redacției Teatru a Radiodifuziunii Române

Aflat la cea de-a IV-a ediție, Festivalul Grand Prix Nova este organizat de Radio România și se desfășoară sub patronajul Alteței Sale Regale Principesa Moștenitoare Margareta a României.

Potrivit Radio România, la Grand Prix Nova personalități de pe toate continentele își vor disputa cele șase trofee la București, distincții dedicate celor două secțiuni — spectacole radiofonice și forme scurte. Juriul format din patru personalități internaționale și un nume de marcă al creației radiofonice românești va decide câștigătorii.

Federico Fellini şi Teatrul Radiofonic

Programul cuprinde și evenimente importante dedicate marelui public precum :

Sâmbătă, 4 iunie, ora 19:30, la Teatrul Odeon, Sala Studio, va avea loc o reprezentaţie în premieră naţională cu spectacolul polonez Meşterul Manole.

Proiectul are la bază o piesă radiofonică de mare succes internaţional – a fost prezentat la festivalurile Prix Marulič din Hvar, Croaţia, şi Prix Italia, 2014 şi este inspirat de textul baladei populare româneşti aşa cum a fost ea culeasă de Vasile Alecsandri. Spectacolul a fost premiat, pentru cea mai bună regie şi cea mai bună muzică, în cadrul Festivalului Două Teatre, din Sopot.Grand Prix Nova

Invitat de Radio România în parteneriat cu Institutul Polonez şi Teatrul Odeon din Bucureşti va fi oferit publicului românesc într-o reprezentaţie unică la Grand Prix Nova 2016.

Teatrul Naţional Radiofonic lansează în premieră pe ţară un eveniment unic în peisajul cultural românesc. Federico Fellini şi Teatrul Radiofonic provoacă la redescoperirea personalităţii de anvergură mondială a cineastului italian. Deloc cunoscută în România, calitatea de scenarist pentru radio a lui Fellini va fi revelată iubitorilor de film şi sunet cu prilejul a două evenimente de anvergură în cadrul Grand Prix Nova.

Duminică, 5 iunie, de la ora 18:00, în sala de concerte Mihail Jora a Radiodifuziunii române va avea loc spectacolul lectura Surpriza/În afara programului, după un text semnat de Federico Fellini şi Nicola Manzari.

O demonstraţie vie şi amuzantă a modului în care se înregistrează un spectacol de teatru radiofonic, dar şi un alt mod de apropiere faţă de universul fellinian, toate acestea, în viziunea lui Mihai Lungeanu, care semnează regia şi scenariul. În distribuţie, artişti consacraţi ai teatrului contemporan: Virgil Ogăşanu, Ioana Calotă, Dan Condurache, Valentin Teodosiu, Petre Lupu, Gavril Pătru şi studenţi ai Universităţii de Artă Teatrală şi Cinematografică I.L. Caragiale din Bucureşti. Intrarea este liberă.

Tot duminică, 5 iunie ora 17:30, în foaierul aceleiaşi săli de concerte Mihail Jora, festivalul Grand Prix Nova devine rampa de lansare pentru producţii radiofonice de inspiraţie felliniană.

Teatrul Naţional Radiofonic prezintă în premieră naţională, cinci spectacole sonore bazate pe scenarii radiofonice semnate de marele cineast Federico Fellini. Acestea vor putea fi ascultate la Radio România Actualităţi în 6, 7 şi 8 iunie, de la ora 23:05.

Foto: Festivalul Grand Prix Nova

14
/09
/20

În cadrul conferinței de presă organizate cu ocazia deschiderii stagiunii 2020/2021, Gábor Tompa, directorul general al Teatrului Maghiar de Stat Cluj, a prezentat premierele și evenimentele programate pentru această perioadă, dar a subliniat că trebuie luat în calcul faptul că totul depinde de felul în care va evolua Pandemia Covid-19.

10
/09
/20

OAMENII MUZICII Compozitorul avangardist și teoreticianul american John Cage (1912-1992) a fost unul dintre marii inovatori și experimentatori ai secolului XX. Un pionier al folosirii neconvenționale a instrumentelor muzicale precum și al muzicii electroacustice, Cage este și astăzi o piatră de poticnire ce ridică sprâncenele melomanilor, dar rămâne indiscutabil și un deschizător de orizonturi în muzica, dansul și arta secolului XX.

10
/09
/20

Ca o încununare a stilurilor arhitecturale neogotic, romantic şi neobaroc, Palatul din centrul Iașilor, conceput în spiritul palatelor comunale din Europa de Vest, priveşte semeţ în fiecare zi peste orizonturile capitalei culturale a Moldovei. Palatul a fost construit între anii 1906-1925 de către arhitectul Ion. D. Berindey, având suprafața totală de 34.236,35 mp.

10
/09
/20

Ȋntre 12 şi 13 septembrie, publicul de teatru are ocazia de a urmări, în aer liber, reprezentaţii ale unor comedii moderne realizate după texte clasice din repertoriul Teatrului Mic, al Teatrului de Animaţie Ţăndărică şi al Teatrului Coquette, în cadrul penultimului weekend al Festivalului „Bucureştii lui Caragiale”.

10
/09
/20

Una dintre cele mai recente montări marca Teatrelli, „Să vorbesc cu tine”, cu Antoaneta Cojocaru și pe Daniel Pascariu în rolurile principale, un spectacol work in progress despre iubire după un text al uneia dintre cele mai apreciate autoare contemporane, deopotrivă dramaturg și medic, Ana-Maria Bamberger, se joacă într-un nou spațiu cultural din București – Caro Cultura.

09
/09
/20

Pentru a sărbători cea de-a 5-a ediție, organizatorii festivalului Película au pregătit o călătorie cinematografică specială: 21 de producții din 8 țări din America Latină (Argentina, Brazilia, Bolivia, Chile, Columbia, Mexic, Peru și Uruguay), cărora li se alătură 2 titluri din Spania.

Pagina 4 din 917« Prima...23456...102030...Ultima »