Festivalul Grand Prix Nova: De la Meşterul Manole la Fellini
https://www.ziarulmetropolis.ro/festivalul-grand-prix-nova-de-la-mesterul-manole-la-fellini/

Peste 40 de producţii din întreaga lume vor concura la festivalul internaţional de teatru radiofonic Grand Prix Nova, a declarat redactorul-şef al Redacţiei Teatru a Radiodifuziunii Române, Attila Vizauer, cu ocazia deschiderii evenimentului.

Un articol de Petre Ivan|31 mai 2016

Acesta a menționat că în competiție sunt producții din țări europene, dar și din Australia, Canada, Rusia și Iran. Potrivit acestuia, la secțiunea forme scurte concurează 19 piese de până în 10 minute, iar la cea de teatru radiofonic 24 de piese de până în 60 de minute.

„Limba în care se desfășoară festivalul este engleza (…), piesele sunt în limba lor originală, dar toți cei care vin la audiție primesc un text al scenariului în limba engleză”, a precizat Vizauer, care a subliniat că festivalul este dedicat inovației.

Potrivit lui Vizauer, premierea va avea loc pe 4 iunie, la Palatul Elisabeta.

Vor fi oferite premiile 1, 2 și 3 la secțiunea Teatru radiofonic, premiul 1, 2 și 3 la secțiunea forme scurte. Fiecare premiu este un trofeu — aur, argint și bronz, iar premiul întâi la fiecare secțiune înseamnă și bani — 4.000 de euro pentru premiul întâi la Teatru Radiofonic și 2.000 de euro la forme scurte. Oul care este trofeul reprezintă noul și duce la ceea ce se numeste oul lui Columb, adică acea idee genială care părea la îndemâna oricui, dar nu o au decât cei aleși – Attila Vizauer, redactor-șef al Redacției Teatru a Radiodifuziunii Române

Aflat la cea de-a IV-a ediție, Festivalul Grand Prix Nova este organizat de Radio România și se desfășoară sub patronajul Alteței Sale Regale Principesa Moștenitoare Margareta a României.

Potrivit Radio România, la Grand Prix Nova personalități de pe toate continentele își vor disputa cele șase trofee la București, distincții dedicate celor două secțiuni — spectacole radiofonice și forme scurte. Juriul format din patru personalități internaționale și un nume de marcă al creației radiofonice românești va decide câștigătorii.

Federico Fellini şi Teatrul Radiofonic

Programul cuprinde și evenimente importante dedicate marelui public precum :

Sâmbătă, 4 iunie, ora 19:30, la Teatrul Odeon, Sala Studio, va avea loc o reprezentaţie în premieră naţională cu spectacolul polonez Meşterul Manole.

Proiectul are la bază o piesă radiofonică de mare succes internaţional – a fost prezentat la festivalurile Prix Marulič din Hvar, Croaţia, şi Prix Italia, 2014 şi este inspirat de textul baladei populare româneşti aşa cum a fost ea culeasă de Vasile Alecsandri. Spectacolul a fost premiat, pentru cea mai bună regie şi cea mai bună muzică, în cadrul Festivalului Două Teatre, din Sopot.Grand Prix Nova

Invitat de Radio România în parteneriat cu Institutul Polonez şi Teatrul Odeon din Bucureşti va fi oferit publicului românesc într-o reprezentaţie unică la Grand Prix Nova 2016.

Teatrul Naţional Radiofonic lansează în premieră pe ţară un eveniment unic în peisajul cultural românesc. Federico Fellini şi Teatrul Radiofonic provoacă la redescoperirea personalităţii de anvergură mondială a cineastului italian. Deloc cunoscută în România, calitatea de scenarist pentru radio a lui Fellini va fi revelată iubitorilor de film şi sunet cu prilejul a două evenimente de anvergură în cadrul Grand Prix Nova.

Duminică, 5 iunie, de la ora 18:00, în sala de concerte Mihail Jora a Radiodifuziunii române va avea loc spectacolul lectura Surpriza/În afara programului, după un text semnat de Federico Fellini şi Nicola Manzari.

O demonstraţie vie şi amuzantă a modului în care se înregistrează un spectacol de teatru radiofonic, dar şi un alt mod de apropiere faţă de universul fellinian, toate acestea, în viziunea lui Mihai Lungeanu, care semnează regia şi scenariul. În distribuţie, artişti consacraţi ai teatrului contemporan: Virgil Ogăşanu, Ioana Calotă, Dan Condurache, Valentin Teodosiu, Petre Lupu, Gavril Pătru şi studenţi ai Universităţii de Artă Teatrală şi Cinematografică I.L. Caragiale din Bucureşti. Intrarea este liberă.

Tot duminică, 5 iunie ora 17:30, în foaierul aceleiaşi săli de concerte Mihail Jora, festivalul Grand Prix Nova devine rampa de lansare pentru producţii radiofonice de inspiraţie felliniană.

Teatrul Naţional Radiofonic prezintă în premieră naţională, cinci spectacole sonore bazate pe scenarii radiofonice semnate de marele cineast Federico Fellini. Acestea vor putea fi ascultate la Radio România Actualităţi în 6, 7 şi 8 iunie, de la ora 23:05.

Foto: Festivalul Grand Prix Nova

28
/02
/24

Romanian Design Week, festivalul multidisciplinar dedicat industriilor creative, organizat de The Institute și prezentat de UniCredit Bank, lansează apelul de înscrieri în circuitul RDW Design GO!.

28
/02
/24

Diana Vasile, PhD, psihoterapeut și Președinte al Institutului pentru Studiul și Tratamentul Traumei (ISTT), lansează astăzi cartea Anatomia traumei. Cum să ai o viață mai bună când sufletul te doare, publicată la editura Bookzone. Rezultatul a peste 25 de ani de studiu, practică și cercetare în domeniul psihotraumatologiei, cartea oferă o perspectivă completă asupra impactului traumei în viețile noastre, dar și asupra modalităților de recuperare post-traumatică.

28
/02
/24

Asociația Tangent, în parteneriat cu Teatrul Excelsior, Teatrul Național „I.L. Caragiale”, Casa Kerim și LiterNet, a lansat miercuri, 21 februarie, un open call pentru actori și actrițe din București, cu vârste cuprinse între 20 și 30 de ani, pentru formarea distribuției spectacolului EMAUS, după romanul omonim al scriitorului italian Alessandro Baricco.

28
/02
/24

Primăvara sosește la Sala Radio cu abonamente și bilete pentru ultimele 3 luni ale stagiunii cu numărul 95 pe scena Radio România! Abonamentele pentru perioada aprilie - iunie 2024 vor fi disponibile la vânzare în perioada 28 februarie – 5 martie 2024. Biletele individuale vor fi puse în vânzare începând din data de miercuri, 6 martie 2024.

28
/02
/24

Luna martie aduce un nou spectacol în repertoriul Teatrului Ion Creangă. „Amintiri din copilărie“ are avanpremiera și premiera vineri, 1 martie, de la ora 10:00, respectiv 18:00, la Sala Mare din Piața Amzei nr. 13. Spectacolul marchează, în același timp, începutul celei de-a doua ediții a evenimentului „Luna lui Ion Creangă – Povești și Amintiri din copilărie“.

28
/02
/24

“Lacul Lebedelor”, cel mai faimos spectacol de balet al tuturor timpurilor, revine în acest weekend pe scena Sălii Palatului din București, având în rolurile principale pe balerinii Rin Okuno și Robert Enache, alături de ansamblul Operei Naționale București. Reprezentația de la începutul lunii decembrie a fost primită cu entuziasm de către publicul prezent, aceasta fiind sold-out.

28
/02
/24

Editura Humanitas Fiction vă așteaptă miercuri, 28 februarie, ora 19.00 la Librăria Humanitas de la Cișmigiu (Bd. Regina Elisabeta nr.38) la lansarea romanului Numărul 2 de David Foenkinos – recent apărut în colecția „Raftul Denisei“ coordonată de Denisa Comănescu, în traducerea Iulianei Glăvan – ce aduce în prim-plan povestea unui destin atipic, a celui care a pierdut rolul lui Harry Potter în una dintre cele mai celebre ecranizări din toate timpurile. Este posibil ca un eșec să devină o sursă de putere? Romanul scriitorului francez oferă în locul unui răspuns o minunată parabolă despre virtuțile reconstruirii sinelui.

28
/02
/24

“Mamma Mia!”, cel mai faimos musical din România, revine weekend-ul acesta pe scena Sălii Palatului din Capitală, într-o nouă reprezentație de zile mari, asta după ce în ultimii cinci ani spectacolul a fost văzut de peste 80.000 de români. Până acum producția a avut nu mai puțin de 33 de reprezentanții în țara noastră, în nouă orașe, dintre care doar 20 în București, unde fiecare spectacol a fost sold-out de fiecare dată.

27
/02
/24

Scriitorul francez Édouard Louis, autor al cărții „Cine l-a ucis pe tata?”, a fost spectator al producției cu același nume, pusă în scenă de Andrei Măjeri la Teatrul Metropolis, în seara de vineri, 23 februarie 2024. În urma vizionării, publicul și oamenii de teatru prezenți în sală s-au bucurat de o conferință cu acesta, moderată de Mihaela Michailov, autoarea dramatizării.

27
/02
/24

Prima zi a primăverii aduce pe scena Sălii Radio un mărțișor muzical ! Vineri, 1 martie 2024 (de la 19.00), ORCHESTRA NAȚIONALĂ RADIO va interpreta Simfonia nr. 1 - Simfonia primăverii, semnată de ROBERT SCHUMANN, un tablou muzical al anotimpului revenirii la viață.