Festivalul Internațional al Școlilor de Teatru, la Metropolis, Bulandra și UNATC
https://www.ziarulmetropolis.ro/festivalul-interna%c8%9bional-al-%c8%99colilor-de-teatru-la-metropolis-bulandra-%c8%99i-unatc/

Primăria Capitalei, prin Centrul pentru Tineret al Municipiului Bucureşti, vă invită între 2 şi 8 iulie la Festivalul Internaţional al Școlilor de Teatru. Festivalul Internaţional al Școlilor de Teatru (FIST) reprezintă proiectul implementat de Primăria Municipiului Bucureşti prin Centrul pentru Tineret al Municipiului Bucureşti şi în parteneriat cu Asociaţia FIST, UNATC ”I. L. Caragiale”, Teatrul Tineretului Metropolis şi Teatrul Municipal Bulandra. Obiectivul festivalului îl constituie promovarea şi dezvoltarea valorilor culturale în rândul tinerilor şi studenţilor bucureşteni.

Un articol de Petre Ivan|29 iunie 2018

Proiectul își propune să reunească în sălile teatrelor Metropolis, Bulandra, și la UNATC cele mai apreciate și performante școli de teatru din Franța, Rusia, Slovacia, Polonia, Serbia, Ungaria, Republica Moldova, Italia și România, reprezentate de tineri artiști – promotorii teatrului de cea mai bună calitate și exploratori ai valorilor culturale românești și internaționale. Misiunea spectacolelor de teatru este de a forma în rândul tinerilor o extraordinară capacitate de percepere, înțelegere, observare și explorare a simțului abstractizării”, precizează CTMB, organizatorul evenimentului. Intrarea pentru toți spectatorii este liberă, în limita locurilor disponibile.

Conf. univ. dr. Paul Chiribuță, directorul artistic al FIST 2018, spune că acest festival a reușit să creeze prin edițiile precedente „o comunitate de oameni pasionați care vor să treacă prin corpul și sufletul lor suferința și speranța umanității, pentru a le ridica la nivel de simbol. Acești tineri și mai puțin tineri se întâlnesc pentru a se sprijini reciproc în efortul lor de a crea o lume mai bună. Se întâlnesc pentru a vedea spectacolele colegilor și pentru a discuta noile abordări pedagogice care să-i conducă mai aproape de visul lor. Dar obiectivul lor cel mai important este să întâlnească spectatorii, singura instanță care poate valida demersul lor. Sper ca publicul să răspundă în număr cât mai mare chemării lansate de tinerii artiști ai Europei.”

Actrița Catinca Maria Nistor, co-fondatorul și selecționerul festivalului, a descris ideea care a stat la baza acestui festival drept „curiozitatea de a fi aproape de alte culturi și de a vedea cum își potrivesc busola, ce îi inspiră pe alții, ce îi frământă și ce îi determină să gândească într-un anume fel. Așa a apărut nevoia acestui festival care acum cinci ani nu exista nicăieri în țară. Existau festivaluri naționale, internaționale de teatru profesionist, de teatru amator, de teatru tânăr, dar niciunul de școli de teatru, niciunul unde generația mea s-ar fi putut regăsi, identifica, compara sau deosebi de o alta.”

Festivalul Internațional al Școlilor de Teatru, a V-a ediție – Emotion in motion. Lumea se mișcă prin emoție

Festivalul Internațional al Școlilor de Teatru își propune să crească cu fiecare ediție și, într-un viitor apropiat, să aducă laolaltă și școli de teatru de pe alte continente.

La ediția din 2018 au fost invitate școli din mai multe țări: Civica Scuola di Teatro Paolo Grassi (Milano, Italia), La Cité/Théâtre /Les comédiens-stagiaires (Caen, Franţa), Russian State Institute Of Performing Arts (St. Petersburg, Rusia), The Polish National Film, Television and Theatre School (Lodz, Polonia), VSMU, Academy of Performing Arts, Bratislava (Bratislava, Slovacia), Faculty of Dramatic Arts (Serbia, Belgrad), University of Arts, Kaposvár, Theatre department (Kaposvár, Ungaria), Academia de Muzică, Teatru și Arte Plastice (Chișinău, Republica Moldova), Universitatea „Lucian Blaga” (Sibiu), Universitatea Națională de Arte “George Enescu” (Iași), Universitatea „Ovidius” (Constanța), Universitatea “Dunărea de Jos” (Galați) și, bineînțeles, Universitatea Naţională de Artă Teatrală şi Cinematografică „I.L.Caragiale“ (Bucureşti).

Detalii despre eveniment puteți găsi pe www.ctmb.eu, www.fistromania.ro și pe pagina de Facebook a festivalului.

07
/01
/15

Joi, 8 ianuarie, de la ora 19.00, la Sala Mare a Teatrului Naţional Vasile Alecsandri din Iaşi va avea loc premiera spectacolului O SCRISOARE PIERDUTĂ de I.L. Caragiale. Din distribuţie: Petru Ciubotaru, Dionisie Vitcu, Irina Răduţu, Codreanu, Cosmin Maxim, Teodor Corban, Constantin Puşcaşu, Doru Aftanasiu, Călin Chirilă, Ionuţ Cornilă, Constantin Avădanei, Gelu Zaharia, Radu Homiceanu, Horia Veriveş şi Andreea Spătar.

07
/01
/15

Spectacolul „Happy End“, cu Raluca Aprodu și Tudor Aaron Istodor în rolurile principale se joacă la Godot Cafe-teatru. Regia spectacolului este semnată de Alexandru Bogdan, iar scenografia este creată de Silvana Bratu.

07
/01
/15

Luni, 5 ianuarie, la aniversarea a 54 de ani de la înființarea Teatrului de Comedie, a avut loc o dezbatere moderată de Cristina Modreanu și de Cătălin Șrefănescu, la care au luat cuvântul regizorii David Esrig și Lucian Giurchescu, actorii Marin Moraru și Sanda Toma, Radu Beligan, întemeietorul Teatrului de Comedie și actualul director al teatrului, George Mihăiță.

06
/01
/15

Există literatură care nu se cuvine povestită folosind convenționalul propozițiilor și frazelor. Există literatură pentru care cuvintele – cuvintele simple, unul lângă altul până la sfârșit – sunt îndeajuns. ”Crăiasa Zăpezii” (Polirom, 2014) de Michael Cunningham din înaltul acestei literaturi coboară.

06
/01
/15

Filmele propuse anul acesta la Oscarul pentru Cel mai bun film străin de România, Republica Moldova, Ungaria, Rusia, Turcia, Polonia, Italia, Belgia și Canada vor fi proiectate la Cinema Studio din București, între 9 și 15 ianuarie 2015, în săptămâna dinaintea anunțării nominalizărilor la cea de-a 87-a ediție a premiilor Academiei Americane de Film.

06
/01
/15

Poveștile pline de umor și tâlc din Humuleștiul de altădată revin pe scenă la început de Gerar în spectacolul „Amintiri din Copilărie”, una dintre cele mai recente producții ale Teatrului Ion Creangă – spectacol ce a deschis stagiunea 2014-2015, fiind recompensat de juriul internațional al Festivalului „100, 1.000, 1.000.000 de povești” cu Premiul „Cornel Todea” pentru cel mai bun spectacol, și care a marcat, totodată, debutul regizorului Peter Kerek în teatrul pentru copii.

06
/01
/15

Anul 2015 se anunţă a fi unul plin de evenimente pe scena muzicală din România, artişti internaţionali, îndrăgiţi de publicul român, urmând să concerteze în premieră la Bucureşti. André Rieu, Robbie Williams, Marc Anthony şi OneRepublic sunt doar câteva dintre numele mari anunţate până în prezent.

05
/01
/15

Cărţi ale unor autori consacraţi, precum Mircea Cărtărescu, Lucian Boia şi Vladimir Tismăneanu, volumul "Scrisori pentru Vera", de Vladimir Nabokov, şi o serie de romane politice - la 25 de ani de la abolirea sistemului comunist - se numără printre noutăţile editoriale pregătite pentru anul 2015.