Festivalul Internațional George Enescu vine la tine în cartier
https://www.ziarulmetropolis.ro/festivalul-interna%c8%9bional-george-enescu-vine-la-tine-%c3%aen-cartier/

Festivalul Internaţional George Enescu, alături de Programul Naţional Cantus Mundi şi compania de consultanţă imobiliară CBRE România lansează în premieră un proiect menit să aducă muzica clasică în cartierele oraşului, încă şi mai aproape de publicul larg.

Un articol de Petre Ivan|29 martie 2019

Proiectul se intitulează Orașul cântă și va îmbrăca Bucureștiul într-o haină muzicală pe toată perioada de desfășurare a Festivalului Internațional George Enescu, respectiv 31 august – 23 septembrie 2019. Astfel, fiecare turist sau rezident al Bucureștiului va putea să se bucure de experiența extraordinară pe care festivalul o creează la fiecare ediție.

Enescu cânta în sate și pe marile scene ale lumii din bucuria de a împărtăși muzica. Orașul cântă este materializarea acestei idei. Festivalul are obiectivul de a păstra muzica clasică în interesul și atenția oamenilor. Are, de asemenea, rolul de a păstra și promova excepționalul dar al lui Enescu. „Orașul cântă” demonstrează că muzica clasică poate fi un ritm potrivit vieții contemporane, un însoțitor al activităților de zi de zi și continuă efortul marelui compozitor de a duce muzica peste tot”,  a declarat Mihai Constantinescu, directorul executiv al Festivalului Internațional George Enescu.

Peste 30 de spații de eveniment (parcuri, muzee, centre comerciale, dar și clădiri de birouri din București) vor vibra cu energia muzicii clasice, asigurată de coriștiși instrumentiști care fac parte din Programul Național Cantus Mundi, pe toată perioada festivalului.

Festivalul Enescu și Cantus Mundi își unesc forțele în acest an pentru a realiza cea mai mare reprezentație stradală a muzicii clasice dintr-un oraș din România. Va fi o muzică venită din sufletele a mii de copii, care prin intermediul acestor evenimente vor avea acces la cultură și vor fi puși în lumina reflectoarelor cu toată frumusețea, prospețimea și talentul lor. Sperăm că bucureștenii vor fi încântați să-și vadă orașul cântând și salutăm aderarea celui mai mare program de integrare socială prin muzică, Programul Național Cantus Mundi, la cel mai important eveniment cultural din România – Festivalul Internațional George Enescu”, a declarat Emil Pantelimon, Manager al Corului Național de Cameră „Madrigal – Marin Constantin”.

Muzicienii vor putea fi întâlniți în parcuri din fiecare sector al Bucureștiului: Parcul Regele Mihai I al României (Sectorul 1), Parcul Circului de Stat (Sectorul 2), Parcul Unirii (Sectorul 3), Parcul Tineretului (Sectorul 4), Parcul Sebastian (Sectorul 5) și Parcul Drumul Taberei (Sectorul 6). De asemenea, artiștii vor susține reprezentații și în patru muzee: Muzeul Municipiului București, Muzeul Theodor Aman, Muzeul vârstelor – Casa Filipescu-Cesianu, Muzeul Nicolae Minovici, precum și în patru centre comerciale – Băneasa Shopping City, Mega Mall, Afi Cotroceni și Sun Plaza.

Muzica clasică va ajunge și în spațiile de birouri cu sprijinul CBRE România, care administrează 20 de clădiri de birouri, precum și mall-ul Sun Plaza în București. CBRE România va facilita accesul muzicienilor în clădiri și va găzdui mini-concertele de muzică clasică susținute de artiștii Programului Național Cantus Mundi în aceste spații neconvenționale, urmărind astfel viziunea companiei de a aduce valoare pe componenta umană a spațiilor pe care le administrează. Programul mini-concertelor va fi stabilit în pauzele de prânz, prin rotație în toate clădirile. De asemenea, pentru a putea extinde prezențele în oraș, CBRE România va susține cooptarea altor muzicieni sau orchestre care se vor coordona cu demersurile Programului Național Cantus Mundi.

La fiecare ediție a Festivalului George Enescu am fost martorii unei transformări, de poveste, a orașului. În acest an, în spiritul care ne caracterizează, am făcut un pas înainte devenind din susținători, facilitatori ai ascultării de muzică clasică. Considerăm că spațiile de lucru trebuie să acomodeze interesele oamenilor, să includă atât aspectele pragmatice, cât și pe cele care le completează activitatea și adaugă un sens valoros vieții. Facem acest lucru în fiecare zi cu partenerii și clienții noștri ceea ce a condus natural la abordarea nouă a sprijinului pe care CBRE îl oferă impresionantului Festival Enescu și în 2019”, a declarat Răzvan Iorgu, Director General al CBRERomânia.

Orașul cântă este un proiect dezvoltat de Programul Național Cantus Mundi prin Corul Național de Cameră „Madrigal – Marin Constantin”, cu susținerea CBRE România, sub egida Festivalului Internațional George Enescu.

Despre CantusMundi

Instituit prin Hotărârea nr. 285/ 17.05.2018 a Consiliului General al Municipiului București, Programul Cantus Mundi București se desfășoară pentru dezvoltarea mișcării corale din Capitală, astfel încât, în perioada următoare, 300 de noi coruri să reunească peste 9.000 de copii și tineri bucureșteni, motivați să fie parte a unei mișcări culturale prestigioase și incluzive. Cantus Mundi București este implementat în cadrul Programului Național Cantus Mundi și se desfășoară în parteneriat cu Primăria Municipiului București, prin PROEDUS – Centrul de Proiecte Educaționale și Sportive. Programul Național Cantus Mundi este cel mai mare program de integrare socială prin muzică din România, inițiat de reputatul dirijor Ion Marin și derulat alături de membri ai Corului Național de Cameră „Madrigal – Marin Constantin”. După 8 ani de activitate, Programul Național Cantus Mundi a adunat sub umbrela sa peste 1.170 de coruri. Peste 40.000 de copii, alături de dirijorii lor, participă la promovarea cântului coral pe întreg cuprinsul țării, depășind barierele legate de etnie, condiție socială și capacități fizice sau psihice, construind astfel nuclee culturale complexe, atât de necesare pentru revitalizarea societății noastre.

09
/05
/19

Astăzi și mâine (9 și 10 mai 2019), de la ora 19.00, Orchestra simfonică a Filarmonicii „George Enescu“, condusă de maestrul Horia Andreescu, va avea în program  uvertura operei Nabucco de Giuseppe Verdi, Concertul nr. 3, în do major, pentru pian şi orchestră, op. 26, de Serghei Prokofiev și Simfonia nr. 2, în do major, op. 61 de Robert Schumann. Solistă în concertul lui Serghei Prokofiev va fi pianista Eva Yulin Shen, singura artistă care a primit şapte ani consecutiv distincţia „The Cultural Youth Ambassador Music Talent Awards“ acordată de guvernul taiwanez.

08
/05
/19

Șapte orașe și cinci țări – Germania, Franța, Italia, Canada și Moldova – vor găzdui în acest an reprezentații asociate Festivalului Internațional „George Enescu”, onorând astfel extraordinara moștenire muzicală a marelui compozitor român. Cea de-a 24-a ediţie a Festivalului Internaţional „George Enescu” va avea loc în perioada 31 august - 22 septembrie. 

07
/05
/19

Opera Națională București prezintă joi, 9 mai, începând cu ora 18:30 Concertul extraordinar cu ocazia Zilei Europei. La pupitrul dirijoral se va afla maestrul Iurie Florea, iar conceptul regizoral poartă semnătura lui Alex Nagy. Pe scenă vor evolua soliștii Oana Andra, Simonida Luțescu, Stanca Maria Manoleanu, Bianca Mărgean, Simona Neagu, Crina Zancu, Lucian Corchiș, Paul Lungu, Daniel Pop, Filip Panait, cu participarea Orchestrei și a Corului Operei Naționale București. 

06
/05
/19

Teatrul Odeon a lansat în stagiunea 2001-2002 programul „Dans la Odeon”, program ce și-a propus să aducă în atenția publicului arta dansului profesionist din România și din străinătate, sub forma unor Gale Extraordinare. Ediția din acest an, a XVIII-a, va avea loc vineri, 17 mai, ora 19:00, în Sala Majestic a Teatrului Odeon.

25
/04
/19

Soprana Nelly Miricioiu, o incomparabilă actriță cu voce de aur – așa cum a numit-o critica internațională -, strălucitoare la Covent Garden, Metropolitan Opera din New York sau Scala din Milano, se numără printre invitații celei de-a III-a ediții a Festivalului Internațional de Operă “Virginia Zeani”, care va avea loc La Târgu Mureș, Reghin și Cluj, în perioada 31 mai – 9 iunie.

25
/04
/19

Tinerii muzicieni selectați în programul SoNoRo Interferențe 2019 încheie săptămâna de studiu si mentorat cu un concert la Portul Cultural Cetate, sâmbătă, 27 aprilie, de la ora 19:00. Bursierii vor interpreta alături de profesorii lor capodopere de Sergei Rachmaninov, Wolfgang Amadeus Mozart, Ludwig van Beethoven, Antonin Dvorak, Dmitri Șostakovici, Max Bruch, Gabriel Fauré si Felix Mendelssohn-Bartholdy.

22
/04
/19

Opera Națională București prezintă joi, 25 aprilie 2019, începând cu ora 18:30 spectacolul „Cavalleria Rusticana & Pagliacci” de Pietro Mascagni - Ruggiero Leoncavallo.  Regia poartă semnătura lui Ion Caramitru, scenografia a fost creată de Viorica Petrovici, iar conceptul light design-ului îi aparține lui Chris Jaeger. La pupitrul dirijoral se va afla maestrul Vlad Conta.

20
/04
/19

Cea de-a VII-a ediție a SoNoRo Conac se lansează în cadrul Sezonului România-Franța și anunță un program „À la française”!

19
/04
/19

În Joia Mare (25 aprilie – 19.00), în așteptarea sărbătorii Paștelui, Orchestra Națională Radio vă propune unul dintre cele mai cunoscute recviemuri  - dintre cele peste 2000 compuse vreodată! - Recviemul German semnat de Brahms, lucrare a cărei premieră absolută a avut loc în 1868, în Vinerea Mare, la Catedrala din Bremen, cu Brahms însuși ca dirijor.

18
/04
/19

Unsprezece orașe din România vor organiza concerte în cadrul Festivalului Internațional George Enescu din acest an, față de șapte orașe în ediția anterioară. Publicul va avea ocazia să participe, sub egida festivalului, la concerte susținute de artiști internaționali împreună cu ansambluri și orchestre locale la Cluj-Napoca, Timișoara, Iași, Sibiu, Târgu Mureș, Bacău, Bârlad, Târgoviște, Satu-Mare și Piatra Neamț, pe lângă evenimentele care se desfășoară timp de 23 de zile la București.