Festivalul Internațional al Școlilor de Teatru, susținut de Andrei Șerban, Marius Manole și Șerban Pavlu
https://www.ziarulmetropolis.ro/festivalul-international-al-scolilor-de-teatru-sustinut-de-andrei-serban-marius-manole-si-serban-pavlu/

Primăria Capitalei, prin ARCUB – Centrul Cultural al Municipiului Bucureşti, în parteneriat cu Asociaţia Festivalul Internaţional al Școlilor de Teatru, Teatrul Bulandra şi Teatrul Metropolis, U.N.A.T.C., cu sprijinul ICR – Institutul Cultural Român, organizează între 1 şi 7 iulie la Festivalul Internaţional al Școlilor de Teatru (FIST).

Un articol de Liliana Matei|15 iunie 2019

Evenimentul, ajuns la cea de-a VI-a ediție, este recomandat de nume mari ale scenei românești: regizorul Andrei Șerban și actorii Marius Manole și Șerban Pavlu.

Intrarea va fi liberă și anul acesta, la cea mai bogată ediție a festivalului, la care managerul și selecționerul Catinca Maria Nistor a invitat să participe 11 renumite facultăți de teatru și artă dramatică, șase din țară și cinci din străinătate.

Spectatorii vor putea urmări spectacole susținute la Teatrul Metropolis și la Teatrul Bulandra de Accademia Teatrale Veneta – Veneția (Italia), Athanor Academy for Theatre and Film – Passau (Germania) – aceste două școli vor participa pentru prima dată în cadrul FIST, State Institute of Performing Arts – Sankt Petersburg (Rusia), The Academy Of Performing Arts in Bratislava (Slovacia), Academia de Muzică, Teatru și Arte Plastice, Chișinău (Rep. Moldova), Universitatea Națională de Arte „George Enescu“ – Iași, Universitatea „Lucian Blaga“ – Sibiu, Universitatea de Arte din Târgu-Mureș, Universitatea „Dunărea de Jos“ – Galați, Universitatea Hyperion – București, Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică „I.L. Caragiale“ – București.

Printre punctele forte ale festivalului se numără și un workshop de trei zile cu Andreas Manolikakis, director al Departamentului de Regie și profesor de regie și actorie la celebra Actors Studio Drama School, New York, care va veni pentru prima oară în București. Acesta a lucrat în calitate de regizor și de actor în SUA și Europa, pe Broadway, la Actors Studio și la Université Paris 8 Vincennes – Saint – Denis. De-a lungul timpului, a predat cursuri despre Stanislavski, Vakhtangov și Actors Studio, are o diplomă de licență în Actorie de la Greek Art Theatre Drama School și o diplomă de masterat în Teatru de la University of Paris VIII-Vincennes.

Așa cum în iubire spunem adesea că prima dragoste este ultima și ultima dragoste este de fapt prima, Festivalul Internațional al Școlilor de Teatru aduce cu fiecare an ceva de neegalat, de neînlocuit, de neuitat. Prin parteneriatul umăr la umăr cu ARCUB, anul acesta a VI-a ediție este, în mod cert, cea mai bogată și mai diversă de până acum, de la culturile și stilurile care își dau întâlnire aici, până la personalitățile care vor deveni, pentru o săptămână, «ocrotitorii» destinelor unor tineri la început de carieră“, spune actrița Catinca Maria Nistor, selecționerul festivalului. „Teatrul? O minune! De unde știu asta? De la mine, de când eram studentă… la Teatru! FIST 2019 vă așteaptă cu brațele deschise să vă reîncărcați bateriile emoționale cu multă energie, tinerețe, prospețime și candoare!“, adaugă Catinca Maria Nistor.

Renumitul regizor Andrei Șerban este una dintre personalitățile care susțin festivalul. „E o vorbă faimoasă a lui Stanislavski care spune că la orice vârstă trebuie să te întorci la școală. Nu numai pentru că am condus la New York secția de teatru la Columbia University, unde am dezvoltat o pasiune specială pentru învățământ, dar din fragedă tinerețe cariera mea internațională a fost lansată tot la un festival al școlilor de teatru, la Zagreb. Deci am toate motivele să susțin inițiativa Catincăi Nistor cu mare entuziasm și să-i doresc Festivalului succes și viață lungă“, declară regizorul.

Prima dată când am vizitat Bucureștiul (eram încă în liceu la Iași) a fost cu ocazia întâlnirii școlilor de teatru «Festivalul GATA», unde a fost extraordinar. Energia actorilor tineri, dorința lor de afirmare, nebunia cu care jucau, curiozitatea lor, întâlnirile de la Lăptărie… toate astea mi-au rămas în minte până în ziua de azi! Acolo e adevărul! Acolo, în anii de început, când nu știi exact ce te așteaptă, când ți se pare că tu ești cel mai bun, că vrei să joci tot, când ești deschis să înveți, să primești sfaturi… Un Festival al Școlilor de Teatru e mereu necesar pentru că ACOLO e adevărul!“, afirmă actorul Marius Manole, unul dintre susținătorii FIST 2019.

La rândul său, și actorul Șerban Pavlu îi invită pe spectatori în cele șapte zile de festival: „Pare o nebunie să afirm că după 21 de ani de când am terminat facultatea urmăresc în această meserie să aflu răspunsul la întrebări pe care mi le-am pus pentru prima oară pe vremea liceului în timp ce activam în teatrul de studenți (și liceeni) Podul. Și totuși… Acuitatea percepției mele de atunci, candoarea celui care întreabă cu adevărat și ingeniozitatea proaspătă a răspunsurilor pe care (mi) le găseam, doar pentru a mă trezi în fața unei noi liste de întrebări, nu au fost depășite niciodată, nici de experiență, nici de cunoștințe teoretice. Cred din tot sufletul că momentul «nașterii» mele artistice s-a petrecut atunci, cu mult înainte de a începe Facultatea de Teatru. Și cum orice naștere ar trebui protejată cu atenție și dragoste, salut din inimă acest Festival și vă urez «Bine ați venit!».

În cadrul festivalului, cei doi actori, Marius Manole și Șerban Pavlu, vor avea întâlniri cu participanții, unde vor vorbi despre experiența lor pe scenă și vor răspunde la întrebările viitorilor colegi. Festivalul va include și conferințe susținute de regizorii Silviu Purcărete și Tompa Gábor.

Conf.univ.dr. Paul Chiribuță, directorul artistic al festivalului, afirmă că „unsprezece școli de teatru din Europa se vor întâlni pentru a pune împreună întrebări: cum funcționează magia teatrului în acest zbuciumat început de secol XXI, care sunt instrumentele de care dispune creatorul de teatru pentru a face din spectacol momentul de bucurie al unei zile tensionate sau altele care se vor naște din intensitatea emoțională a acestor întâlniri. Marele câștig al festivalului sunt tocmai aceste întrebări născute din efervescența căutărilor vârstei, pentru care obstacolele devin uși deschise către viitor. Chiar dacă timp de o săptămână nu vom găsi răspuns la toate, important este ca întrebările să fie puse, pentru că astfel căutările tuturor se vor orienta în aceeași direcție. Cu siguranță că în artă nu există un singur răspuns la o întrebare și poate că nici răspunsul în sine nu contează, cât căutarea lui. Sunt convins că publicul numeros care ne va însoți, ca la fiecare ediție, va împărtăși cu noi energia, entuziasmul și bucuria pe care le aduc aceste întâlniri.“

Spectacolele vor avea loc în sălile de la Teatrul Bulandra și Teatrul Metropolis. Intrarea pentru toți spectatorii este liberă, în limita locurilor disponibile.

Cea de-a șasea ediție a Festivalului Internațional al Școlilor de Teatru (1-7 iulie), se desfășoară la București sub motto-ul „Emotion in motion. Lumea se mișcă prin emoție“.

Detalii despre eveniment, program, școli și spectacole puteți găsi pe www.arcub.ro, www.fistromania.ro și pe pagina de Facebook a festivalului.

26
/09
/12

Permisul de conducere al Principesei Maria şi evantaiul Reginei Elisabeta se numără printre atracţiile „Licitaţiei România Regală”, care va fi organizată, pe 4 octombrie, de casa de licitaţii Artmark. „Licitaţia România Regală” va avea loc pe 4 octombrie, la J.W. Marriott Grand Hotel din Bucureşti, şi aduce în atenţia colecţionarilor de artă obiecte rare, piese […]

26
/09
/12

Premierul Ponta a cerut, miercuri, ministrului Comunicaţiilor, Dan Nica, ca din banii obţinuţi la licitaţia pentru licenţe 4G să pregătească finanţarea proiectului care prevede introducerea de anul viitor, a unei reţele gratuite de Internet wireless în toate şcolile şi instituţiile publice. Ponta a arătat, la începutul şedinţei de miercuri a Guvernului, că România este deja […]

26
/09
/12

Scriitorii Radu Paraschivescu şi Cezar Paul Bădescu, jurnalistul Marius Constantinescu şi Bogdan-Alexandru Stănescu, director editorial al Polirom, au depănat „amintiri” despre Salman Rushdie, marţi seară, la lansarea din Bucureşti a celui mai recent volum al scriitorului, „Joseph Anton. Memorii”. Volumul „Joseph Anton. Memorii” a apărut în colecţia „Biblioteca Polirom” (coordonator Bogdan-Alexandru Stănescu), traducerea din limba […]

26
/09
/12

Guvernul turc va interzice accesul navigatorilor pe Internet din ţară la fragmente din filmul „Inocenţa musulmanilor”, care a provocat proteste masive şi mai mulţi morţi în ţările islamice, a anunţat miercuri Ministerul turc al Comunicaţiilor. „O procedură legală a fost angajată pentru a suprima conţinutul înregistrărilor video la adresele URL (…), din cauza tulburărilor provocate […]

26
/09
/12

La 26 septembrie 1898 s-a născut compozitorul George Gershwin, creatorul jazzului simfonic (m. 11 iulie 1937). 1791    – S-a născut pictorul şi graficianul Theodore Gericault (m. 26 ianuarie 1824). 1874    – Are loc, la Bucureşti, prima competiţie internaţională din analele sportului românesc – un concurs de tir (tragere la semn) 1888    – S-a născut poetul […]

26
/09
/12

Turneul ‘”Duelul viorilor”, organizat de Radio România Cultural şi Asociaţia Culturală Accendo, devenit deja un brand, obţinând notorietate şi admiratori de la un an la altul, a ajuns la finalul celei de-a doua ediţii, informează un comunicat al Radio România. „Iniţial, în mintea mea, Duelul viorilor a fost o joacă. Dar după o a doua […]

25
/09
/12

Actorii promoţiei 1992 de la Universitatea Naţională de Artă Teatrală şi Cinematografică „I.L. Caragiale” (UNATC) din Bucureşti – printre care s-au aflat Ilinca Goia, Cristian Iacob, Sorin Cociş şi Silviu Geamănu – şi-au revăzut colegii şi profesorii, marţi, în sala Senatului instituţiei. Întâlnirea emoţionantă a fost prilejuită de sărbătorirea a 20 de ani de la […]

25
/09
/12

„Killing Time”, cel de-al treilea lungmetraj scris şi regizat de Florin Piersic Jr., a fost selecţionat în competiţia „Free Spirit” a Festivalului de Film de la Varşovia, care se va desfăşura în perioada12-21 octombrie. O comedie „extrem de neagră” despre doi asasini plătiţi, cu viziuni teribil de diferite asupra vieţii şi a morţii, „Killing Time” […]

25
/09
/12

Primul roman pentru cititori maturi scris de romanciera britanică J.K. Rowling, a cărui acţiune are loc într-un sat britanic imaginar măcinat de lupte politice, este complet diferit de universul plin de magie din seria „Harry Potter” şi va fi lansat joi în Marea Britanie. Succesul comercial al noului roman pare să fie garantat, ţinând cont […]

25
/09
/12

Strauss Festival Orchestra Vienna revine, pentru al patrulea an consecutiv, în România, unde va prezenta concertul „Vienna Classic Christmas” în turneu naţional, între 7 şi 21 decembrie.   Măiestria desăvârşită a artiştilor orchestrei, al cărei nume este sinonim, pe plan internaţional, cu interpretarea autentică a muzicii vieneze, dar şi interesul deosebit manifestat de public au […]

25
/09
/12

Opt dintre cele peste 15 premiere pe care Les Films de Cannes a Bucarest le aduce între 19 şi 25 octombrie la Cinema Studio şi Cinema Elvira Popescu sunt titluri aflate în palmaresul de anul acesta al Festivalului de la Cannes, informează marţi organizatorii. Les Films de Cannes a Bucarest se va deschide pe 19 […]

25
/09
/12

Iranul a anunţat, luni, că nu va participa la competiţia pentru premiile Oscar 2013 din cauza „insultei intolerabile” ce a fost adusă musulmanilor de filmul anti-islam produs recent în Statele Unite ale Americii, informează AFP. „Anunţ în mod oficial că, din cauza intolerabilei insulte aduse marelui profet al Islamului, nu vom participa la Oscarurile din […]

25
/09
/12

Uniunea Muzicienilor Interpreţi din România (UNIMIR) organizează luni, 1 octombrie, în aula Palatului Cantacuzino-Enescu, cea de-a doua ediţie a Galei Premiilor UNIMIR. Potrivit unui comunicat transmis marţi de Biroul de presă UNIMIR, în cadrul galei le vor fi decernate premii de excelenţă pentru întreaga activitate dirijorilor Ludovic Bacs şi Stelian Olaru, soliştilor de operă şi […]

25
/09
/12

Festivalul Internaţional de Film de Animaţie Anim’est 2012, care se va desfăşura între 5 şi 14 octombrie, în Bucureşti, reuneşte 312 scurtmetraje, 23 de lungmetraje, evenimente speciale, precum Animash şi „The Night of the Animated Bad Taste”, şi celebrităţi ca Daniel McCoy, de la studioul Pixar. Punctele de atracţie ale celei de-a şaptea ediţii a […]

25
/09
/12

La 25 septembrie 1872 a fost inaugurată Gara de Nord din Bucureşti şi s-a deschis prima linie ferată Bucureşti-Ploieşti.   1599    – S-a născut arhitectul Francesco Castelli Borromini, reprezentant al barocului italian (Biserica San Carlino alle Quattro Fontane din Roma)  (m. 1667). 1613    – S-a născut Claude Perrault, medic, arhitect şi teoretician francez, de orientare […]

25
/09
/12

O expoziţie cu titlul „Eseuri cromatice”, semnată de pictoriţa Luminiţa Gliga, va putea fi vizitată până la sfârşitul lunii octombrie la Centrul Cultural pentru UNESCO „Nicolae Bălcescu” din Bucureşti, informează instituţia gazdă. Absolventă, în 2002, a Universităţii Naţionale de Arte din Bucureşti, Facultatea de Arte Plastice, secţia Pictură, la clasa prof. Sorin Ilfoveanu, Luminiţa Gliga […]

24
/09
/12

Aleea Celebrităţilor a fost inaugurată, luni, pe esplanada din municipiul Târgu-Jiu, prima stea fiind dedicată sculptorului gorjean Constantin Brâncuşi. Inaugurarea Aleii Celebrităţilor a avut loc în prezenţa autorităţilor locale şi judeţene, a oamenilor de cultură din judeţ, dar şi în prezenţa Soranei Georgescu-Gorjan, fiica inginerului care a colaborat cu sculptorul Constantin Brâncuşi pentru ridicarea Coloanei […]